پروژه‌های حمایتی

پروژه‌های حمایتی برای کمک مستقیم به نیازمندان، اقشار آسیب‌دیده و کم‌توان جامعه اجرا می‌شوند. مشکلات معیشتی و رشد منفی اقتصاد کشور، هر سال افراد بیشتری را دچار بیکاری، ورشکستگی و انواع آسیب‌های اجتماعی می‌‌کند. خیران، نیکوکاران و گروهای حامیان، بعضی سازمان‌های دولتی، مددکاران اجتماعی، جهادگران و… تلاش می‌کنند تا گروه‌های ضعیف‌تر جامعه و نیازمندان را حمایت کنند. در این مطلب می‌توانید در مورد پروژه‌ حمایتی و چگونگی کمک به افراد نیازمند بخوانید.

انواع پروژه‌های حمایتی

همان‌طور که از نام این پروژه‌ها پیداست، آنها معمولاً برای حمایت و پشتیبانی از گروه و عده‌‌ای از مردم آسیب‌دیده و ضعیف‌تر انجام می‌شوند، اما از آنجا که انواع مختلفی دارند، ممکن است به عموم  افراد جامعه نیز ارائه شوند. انواع مختلفی از این پروژه‌های حمایتی وجود دارند که تلاش می‌کنند مشکلات جامعه را کاهش دهند. یکی از این پروژه‌ها کمک به تأمین و ساخت و ساز مسکن است و طرح‌های مسکن مهر، ساخت‌وسازهای جهادگران در مناطق روستایی و دورافتاده و طرح اسکان مردم مناطق زلزله‌زده و سیل‌زده جزیی از آن هستند. در این زمینه همچنین پرداخت وام به افراد و مؤسسه‌ها توسط دولت، بانک‌ها و بخش‌ خصوصی و همین‌طور کمک‌ به بازسازی‌ خانه‌ها نیز انجام می‌شود.

پروژه‌های حمایت از کارآفرینان هم از انواع دیگر این پروژه‌های حمایتی هستند که خیران در آنها با کمک به اعطای برخی تسهیلات همچون وام‌های اشتغال‌زایی به نیازمندان را یاری می‌کنند. تشکیل انجمن‌های حامی کسب‌وکارها، شناسایی خانواده‌های بی‌بضاعت و امدادرسانی به آنها، شناسایی کودکان کار، کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست و حمایت از آنها نیز نمونه‌های دیگری از پروژه‌های حمایتی هستند.

مؤسسه خیریه نیکان از جمله مؤسسه‌هایی است که برای تأمین مخارج و کمک مالی به افراد نیازمند کارهای مختلفی انجام می‌دهد. این مؤسسه حتی کالاهای مختلفی را برای امور خیریه تولید می‌کند که همۀ خوانندگان این مطلب می‌توانند با خرید آنها کمک به افراد نیازمند کنند و موجب تداوم فعالیت‌های این مؤسسه خیریه شوند.

ارتباط مستقیم پروژه‌های حمایتی و حمایت اجتماعی

از مطالبی که گفته شد، می‌توان فهمید، پروژه‌های حمایتی ارتباط مستقیمی با تعاریف حمایت اجتماعی دارند. برای درک بیشتر این پروژه‌ها باید ابتدا حمایت اجتماعی را بررسی کنیم. انسان‌ها به طور کلی موجوداتی اجتماعی‌ هستند، همۀ آنها به ارتباط و ایجاد روابط دوستی نیاز دارند و دلیل این امر، احساس نیاز شدید به حمایت‌شدن از سوی دیگران و همین‌طور حمایت‌کردن آنهاست.

به همین دلیل هر زمان که ارتباطات اجتماعی افراد، به هر دلیلی دچار تزلزل و سستی شود، آنها حس می‌کنند تنها شده‌اند و کسی از آنها حمایت نمی‌کند. چنین احساسی، قطعاً کمبودهای عاطفی و فشارهای روانی زیادی را بر افراد تحمیل می‌کند. حمایت اجتماعی را می‌توان با چهار موضوع اصلی تعریف کرد؛ حمایت احساسی، حمایت ابزاری، حمایت اطلاعاتی و حمایت در ارزیابی و شناخت. که سه گزینۀ اول مهم‌تر از بخش آخر هستند ولی اهمیت مورد چهارم هم بر کسی پوشیده نیست.

حمایت احساسی و عاطفی

همۀ افراد جامعه، در زندگی خود نیاز به حمایت‌ و دیده‌‎شدن دارند. وقتی کسی را تشویق می‌کنید، به او مشاوره می‌دهید، به او احساس مهم‌بودن و دیده‌شدن را القا می‌کنید. در واقع از او حمایت احساسی و عاطفی کرده‌اید و موجب شده‌اید نیازهای عاطفی و روانی شخص تا حد زیادی برطرف شود.

حمایت فیزیکی-ابزاری

تأمین وسایل و کالاهای مورد نیاز شخص و ارائۀ خدمات به او نوعی حمایت ابزاری است. برای مثال وقتی به شخصی کمک می‌کنید تا خانه خود را تمیز کند، وقتی وسیله‌ای که خراب شده را برایش درست می‌کنید وقتی برایش خرید می‌کنید از او حمایت فیزیکی-ابزاری کرده‌اید. همچنین شما می توانید با خرید محصولات نیکان در راه کمک به افراد نیازمند قدمی بردارید.

حمایت اجتماعی

حمایت اجتماعی نوعی از حمایت است که در آن فردی را، برای رویدادی اجتماعی، همراهی می‌کنید یا او را برای شرکت در اجتماع، تشویق و ترغیب می‌کنید. برای مثال: وقتی همراه با شخصی برای دیدن فیلم به سینما می‌روید، از او حمایت اجتماعی کرده‌اید. یا وقتی با شخصی، از یک نمایشگاه بازدید می‌کنید، هر دو از یکدیگر حمایت کرده‌اید. معمولاً حمایت اجتماعی، به فرد، هویت اجتماعی پررنگ‌‌تر و احساس ارزشمندبودن را هدیه می‌دهد.

حمایت اطلاعاتی

در این بخش، حامی شخصی است که اطلاعات خاصی راجع به موضوعات مختلف دارد. برای مثال راجع به سیستم‌ها، گوشی تلفن همراه، لپ‌تاپ و از این دست ابزار اطلاعاتی دارد، درباره روان‌شناسی مطالعه کرده است یا اطلاعات فرهنگی و هنری دارد. افراد برای دریافت چنین حمایت فوری، اغلب خودشان اقدام به جست‌وجو می‌‌کنند اما هستند کسانی که جست‌وجو نیز برای آنان ممکن نیست و نیاز به حمایت دارند. این نوع کمک به افراد نیازمند ممکن است، از راه مشاوره‌دادن، به وسیلۀ مقاله‌های رایگان و موجود در فضای مجازی، کتاب‌ها مجلات و غیره انجام شود.

شاید لازم است، با بیان چند جمله دربارۀ حمایت، دیگران را به انجام آن تشویق کنیم. هر پروژه‌های حمایتی باعث می‌شود انسان‌ها به خودشان و به دیگران احساس دیده‌شدن، مفیدبودن، دوستی و همیاری اهدا کنند و باعث نزدیکی انسان‌ها به یکدیگر شوند. پس با یاری‌دادن به مؤسسه‌های خیریه همچون مؤسسه خیریه نیکان و با خرید محصولاتی که برای حمایت از افراد بی‌بضاعت و کم‌بضاعت و آسیب‌دیدۀ اجتماعی، تولید و عرضه شده است، آنها را در ادامۀ راه نیکوکاری و جان‌ بخشیدن به انسانیت کمک کنید.

جمع‌بندی

در این مقاله با مفهوم کلی حمایت اجتماعی و پروژه‌های حمایتی آشنا شدیم و بررسی کردیم که حمایت اجتماعی از چهار نوع حمایت احساسی ابزاری فیزیکی اطلاعاتی و اجتماعی تشکیل شده است و معمولاً پروژه‌های حمایتی برای کاهش سختی‌های معیشتی و کمک مستقیم به نیازمندان در بهبود زندگی، در اقشار ضعیف و آسیب‌دیده و گاه اقشار متوسط جامعه انجام می‌شود.

انواع مختلفی از پروژه‌های حمایتی وجود دارد مانند پروژه‌ها و طرح‌های ساخت‌وساز مسکن‌های دولتی مثل: مسکن مهر ساخت‌وسازها و اسکان اشخاص آسیب‌دیده در بلایای طبیعی همچون سیل و زلزله، تهیه وسایل مورد نیاز، برای زندگی اشخاصی که درآمد کمی دارند، شناسایی خانواده‌های بی‌بضاعت و افراد کم‌توان مالی و حمایت از آنها، حمایت از کارآفرینان به وسیله اختصاص وام‌ها و کمک‌های مادی و معنوی به آنها و…
یکی از با ارزش‌ترین حمایت‌ها، طرح‌های جهادی و حمایت خیران و نیکوکاران، از نیازمندان است؛ که در وصف باارزش‌بودنشان نمی‌توان سخن گفت. مؤسسه خیریه نیکان برای این کار نیاز به حمایت تک‌تک شما حامیان محترم دارد. امید است که با یاری‌رساندن این مؤسسه شما هم حمایت اجتماعی را رواج دهید.