قلک نیکان؛ اندوختۀ مهربانی
کار خیر را میشود به روشهای بسیاری انجام داد. مخصوصاً وقتی پای خیریهها در میان باشد، راههای متفاوتی پیش پای نیکوکاران وجود دارد تا بتوانند کمکهای خود را به دست نیازمندان برسانند. یکی از این راهها ریختن کمکهای نقدی به قلکهایی است که یک خیریه با نام و نشان خود در مکانهای مختلف قرار میدهد.
با این حال تهیۀ قلک نیکان و قراردادن و جمعآوری کمکهای نقدی از آنها به همین راحتی نیست و هر خیریهای سازوکار و برنامۀ خاص خود را برای آن دارد. مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت هم مانند هر خیریهای قلکهای خاص خودش را طراحی کرده است و در اختیار حامیان قرار میدهد. قلک نیکان همراهی همیشگی حامیان برای کمک به مددجویان و نیازمندان است.
مزایای استفاده از قلک نیکان
وجود قلک نیکان در منازل، ادارهها و مکانهای دیگر، برای شناختهشدن مؤسسه بین عموم مردم ضروری است. علاوه بر این، مسئله خیلی مهمتر این است که پول حاصل از قلکها جزء منابع پایدار محسوب میشود؛ چون میتوان روی آن حساب باز کرد.
تجربه نشان داده است به طور متوسط کمترین آوردۀ قلکها، مبلغ مشخصی درآمد ماهیانه است که خیریهها میتوانند روی آن حساب کنند. قلکها مزایای دیگری به جز جمعآوری کمکهای نقدی هم دارند. دیدن و خواندن اطلاعات روی قلکها که در فروشگاهها، سازمانها و بیمارستانها قرار داده شده است، بهترین تبلیغ برای یک خیریه است و زمینۀ آشنایی مردم را با یک مؤسسه فراهم میکند.
حامیان بسیاری از این طریق به همکاری با خیریهها روی میآورند و کمکهای خود را برای درمان بیماران یا اشتغال نیازمندان به خیریه میرسانند. حتی بسیاری مواقع افرادی که داوطلب کمکهای حضوری و شرکت در فعالیتهای خیر هستند از این طریق میتوانند با یک مؤسسۀ خیریه همراه شوند و در کارهای نیکوکارانه همکاری کنند.
ویژگیهای قلک جذاب نیکان
مانند هر کار دیگری برای داشتن یک بخشِ قلک هم باید فرآیندی خلاقانه طی شود. همانقدر که طراحی قلک میتواند در جذب حامیان مؤثر باشد، نحوۀ معرفی قلک و تبلیغات برای آن هم اهمیت دارد.
طراحی قلک نیکان باید چنان باشد که مخاطب آن را بپذیرد؛ یعنی حتی برای کودکان هم جذابیت ایجاد کند. همچنین قلک باید کاربردی هم باشد و همه بتوانند برای ارائۀ کمک نقدی از آن استفاده کنند. قلکهایی که برای قرارگرفتن در خانهها طراحی میشود باید از نظر ابعاد و ظاهر آنقدر مقبول باشد که حامیان یک خیریه آنها را دوست داشته باشند.خلاصه آنکه جامعۀ هدف هر شکل و نوع از قلک باید مشخص باشد و قلکی مناسب آن مکان یا گروه از حامیان طراحی شود تا بتوان بهترین نتیجه را از این قلکها گرفت.
جامعۀ هدف نیکان بهعنوان حامی خانوادهها همۀ گروههایی است که بتوانند به بهترشدن زندگی، سلامت و معیشت خانوادهها کمک کنند. به همین دلیل قلکهای نیکان به جز خانهها در مدرسهها، بیمارستانها، فروشگاههای زنجیرهای و ادارهها قرار داده شده است تا با استفاده از آنها برای همۀ اعضای خانواده در هر سن و جایگاهی که هستند کمک جمعآوری شود.
چیزهای دیگری هم در این میان مهم هستند، مثلاً خیریهای که به محیط زیست اهمیت میدهد هیچگاه سراغ قلکهای یکبارمصرف نمیرود چون میداند برای حامیان هم مهم است که با استفاده از قلکهای پایدار و ایجاد یک شبکۀ تحویل و تخلیۀ قلک نشان دهد که به محیط زیست اهمیت میدهد.
همچنین قلکها باید اندازۀ مناسبی هم داشته باشند و باتوجه به فضایی که قرار است در آن قرار گیرند قلک بزرگ یا کوچک انتخاب شود. مدتزمان پرشدن قلک هم مهم است، شاید در یک ایستگاه مترو که افراد زیادی از آن گذر میکنند به یک قلک بزرگ نیاز باشد اما در یک ایستگاه خاص مردم تمایل کمتری به کمک نقدی داشته باشند و یک قلک بزرگ با گذشت ماهها هم پُر نشود.
از طرفی مردم دوست ندارند پولی که به عنوان کمک به نیازمند یا صدقه جمع میکنند، مدت زمان زیادی در منزل نگهداری کنند و ترجیح میدهند به موقع به دست نیازمند برسانند.
فرآیند تحویل و جمعآوری قلک نیکان
مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت در حال حاضر حدود 700 قلک دارد که بخشی از آنها در مکانهای عمومی قرار داده شده است و بعضی نیز به خانههای حامیان خیریه رستاده شده است. به طور کلی قلک نیکان در 3 اندازۀ مختلف قابل ارائه است، قلکهای کوچک رومیزی، قلکهای متوسط پایهدار و بدون پایه و قلک های بزرگی که مخصوص مراکز خرید و بیمارستانها هستند.
استفاده از قلک در نیکان هم مانند بسیاری از مؤسسههای خیریه راهی برای کسب درآمد است. تمام مبالغی که با نیتهای مختلف به قلکهای نیکان ریخته میشود برای بهبود زندگی، اشتغال، تحصیل، درمان و معیشت خانوادههای تحت پوشش مؤسسه صرف میشود. در حال حاضر نیکان هر ماه رقمی حدود 23میلیون تومان از قلکهایش درآمد دارد.
چه کسانی میتوانند قلک نیکان را دریافت کنند؟
هر کسی میتواند قلک نیکان را درخواست کند، فقط لازم است در صفحۀ دریافت قلک نیکان خیریه اطلاعات خود را وارد و ثبت نام کند. هنگام تحویل یا نصب قلک، حامی باید تعهدنامهای دوبرگی را پر کند که حاوی مشخصات کامل، شماره تلفن و نشانی اوست. روی همۀ قلکها هم هنگام تحویل به حامی یک برچسب هولوگرام نصب میشود تا درصورت بازشدن قلک مسئولان نیکان بتوانند از این کار باخبر شوند.
همچنین در هر قلک یک برگۀ حاوی مشخصات حامی و تاریخ تحویل قلک به او هم انداخته میشود تا بتوان از طریق آن فرآیند تحویل و جمعآوری قلک را رصدکرد. در نهایت اینکه هر حامی پروندهای در نیکان دارد که پس از هربار تخلیۀ قلک او، اطلاعت کمک نقدیاش در آن ثبت میشود.
تخلیۀ قلکهای نیکان
برای تخلیۀ قلکها حداقل 2 نفر از مسئولان بخش قلک با کارت شناسایی و معرفینامه به حامی مراجعه و قلک پُرشده را از او دریافت میکنند. البته حامی باید یک رسید را هم امضا کند تا مشخص باشد که قلک خود را تحویل داده است.
به دلیل شیوع بیماری کرونا، قلکها در حضور حامی شمارش نمیشوند و مسئولان بخش قلک نیکان پس از تحویلگرفتن آنها را به مؤسسه منتقل میکنند و با حضور دیگر کارمندان و نظارت دو دوربین شمارش را انجام میدهند. عدد نهایی به حامی اعلام و رسید و فیش بانکی واریز مبلغ بهدستآمده به حساب خیریه، از طریق واتساپ یا ایمیل برای او فرستاده میشود.
به جز تهران در شهرهایی که کارخانۀ ماموت نمایندگی دارد هم قلک نیکان به حامیان ساکن آن شهرها تحویل داده میشود و مسئولیت توزیع و جمعآوری قلکها برعهدۀ افراد شاغل در آن نمایندگی است. البته هستند افرادی که پس از مدتی از داشتن قلک منصرف میشوند، فروشگاههایی که تعطیل میشوند و اداراتی که تغییرات در آنها رخ میدهد، قلکهایی مانند اینها به دفتر نیکان برگردانده میشوند تا افراد دیگری بتوانند آنها را در اختیار داشته باشند.
گاهی هم افراد ممکن است به دلایل مختلف نتوانند قلکشان را پر کنند، اینگونه افراد ترجیح میدهند برایشان دستگاه پوز فرستاده شود تا کمکشان را به شکل یکجا تقدیم مددجویان نیکان کنند. شرح این فعالیتها را در اینستاگرام مؤسسه میتوانید بخوانید.
نیکان تلاش میکند برای حامیان خود امکان کمک به شکلهای مختلف را فراهم کند تا هم آنها برای شرکت در کارهای خیر به زحمت نیفتند هم با جمعآوری کمکهای بیشتر به حامیان خود بهتر یاری رساند. شما هم میتوانید یکی از قلکهای نیکان را از “فرم دریافت قلک مهربانی” سفارش دهید، در خانه یا محل کار خود داشته باشید و در این مسیر همراه نیکانیها شَوید.
نظرات
نظر شما در مورد این مطلب چیست؟