پزشکان یاری دهندگان خیریه ها
بیمار شدن عجیب نیست، هر کدام از ما ممکن است در برحهای زندگی خود با بیماری دستوپنجه نرم کنیم. با این حال مراجعه به پزشک و دریافت خدمات پزشکی برای همۀ مردم آسان نیست. بسیاری از افراد ممکن است به پزشک مناسب دسترسی نداشته باشند و بعضی دیگر از عهدۀ پرداخت هزینۀ پزشک برنمیآیند، به همین دلیل است که پزشکان یاری دهندگان خیریه ها محسوب میشوند زیرا میتوانند فقط با در اختیار قرار دادن تخصص خود، به افراد بسیاری کمک کنند.
مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت، هر سال بخش بزرگی از فعالیتهای خود را به تأمین امکانات درمانی نیازمندان، ساکنان مناطق محروم و خانوادههای کمبضاعت اختصاص میدهد.
روز ملی پزشک، فرصتی است تا در کنار ارج نهادن به خدمات همۀ پزشکان به فعالیت آن گروه از پزشکانی توجه کنیم که نیرو و تخصص خود را در اختیار همۀ بیماران میگذارند و خیریهها را فراموش نمیکنند.
در ادامه میخوانید:
روز پزشک چه روزی است؟
نخستین روز شهریور هر سال زادروز ابوعلی سینا؛ پدر علم پزشکی و امیر پزشکان، است. روزی که به پاس خدمات و تألیفات و فعالیتهای گستردۀ این دانشمند، فیلسوف و پزشک بزرگ ایرانی در حوزۀ پزشکی و برای تجلیل از پزشکان، روز پزشک نامگذاری شده است.
در پیشینۀ تاریخی و فرهنگ عمومی و باور اجتماعی مردم ایران، همواره طبابت و طبیب از قداست و جایگاه ویژهای برخوردار بوده است و به همین دلیل بهجاست که در یک روز خاص از زحمات پزشکان قدردانی شود.البته در همۀ کشورها روزی به بزرگداشت پزشکان اختصاص داده میشود، حتی در برخی کشورها این روز یکی از تعطیلات رسمی است.
شاید انتظار این باشد که چنین روزی از سوی بیماران جشن گرفته شود، اما بیشتر اوقات نهادهای رسمی هستند که برای این روز برنامههایی را تدارک میبینند. به هر حال این روز فرصت مناسبی است تا به پزشکان و زحماتی که برای کمک به بیماران متحمل میشوند توجه و از آنان قدردانی شود.

دربارۀ بوعلی سینای پزشک
بوعلی سینا که پدر و مادرش او را حسین نام نهاده بودند در سال 359 هجری در بخارا به دنیا آمد. او در رشتههای بسیاری از جمله فلسفه، ستارهشناسی و ریاضیات از سرآمدان بود اما بدون شک بوعلی سینا را میتوان از برجستهترین شخصیتهای عرصۀ پزشکی ایران و جهان به حساب آورد.
بوعلی با کمال دقت آثار بقراط و بهویژه جالینوس را مطالعه کرده بود. به واسطه هوش سرشار و دانش گستردۀ پزشکیاش، آثار متعددی در زمینۀ پزشکی به یادگار گذاشته که مهمترین آنها کتاب ارزشمند «قانون» است.
او به جز نوشتن کتابهای پزشکی در طبابت نیز بسیار حاذق بود و نوآوریهایش در پزشکی بسیار جالب توجه هستند. به عنوان مثال بعضیها او را بنیانگذار علوم آزمایشگاهی و نفرولوژی میدانند زیرا نخستین طبیبی بود که توصیه کرد نمونۀ ادرار بیماران مورد بررسی قرار گیرد.
او برای نخستین بار در تاریخ پزشکی به اثر پادتنی و پادزهری خون سگ هار در درمان بیماری هاری پی برد و به همین دلیل او را پایهگذار علم ایمنیشناسی «ایمنولوژی» میدانند.
همچنین بوعلی نخستین پزشکی است که توصیف درستی از عضلات چشم، عصب شنوایی و عصب صورتی ارائه داد و نشانهشناسی فلج فاسیال را ارائه کرد؛ به همین دلیل در سالهای اخیر در بعضی از کتابهای نورولوژی این فلج را «فلج ابنسینا» مینامند.
نوآوریهای پزشکی او فهرستی بلندبالاست که میتوان دربارۀ آن بسیار سخن گفت، خلاصه آنکه بوعلی نخستین صرعشناس دنیای طب، اولین شرحدهندۀ مراحل سل ریوی و نخستین کسی بود که نقش عوامل روانشناختی در تکوین گروهی از بیماریهای جسمی را تشخیص داد و در واقع او را میتوان پدر طب روانتنی (سایکوسوماتیک) و روانپزشکی دانست.
با همین چند نمونۀ مختصر هم حتی کسی که بوعلی سینا را نشناسند، با انتخاب روز تولد او به عنوان روز پزشک موافق خواهد بود.

بوعلی و اخلاق پزشکی
بوعلی سینا در عین حال که پزشک و دانشمندی بینظیر بود، در جایجای کتاب خود «قانون» نظراتش دربارۀ اخلاق پزشکی را نیز مدنظر قرار داده است. او معتقد بود که پزشک باید به شکلی مسئولانه مسلط و حاذق باشد تا طبابت او خطری برای بیمار ایجاد نکند.
دیگر آنکه او تلاش میکند تا از دارو و جراحی با دقت و فقط در صورت نیاز استفاده کند. همچنین او برای پیشگیری از بیماری ارزش بسیار قائل است و به شکلی بیسابقه برای شناخت انواع مشکلات روانی و بیماری به حساب آوردن آنها تلاش میکند.
بوعلی سینا برای بیمار به مثابۀ انسان اهمیت و ارج بسیار قائل است و معتقد است که پزشک باید به هر شکل تلاش کند بیمار در روند درمان آسیب نبیند.
پزشکان یاری دهندگان خیریه ها
بوعلی سینا به عنوان یکی از اخلاقمداران عرصۀ پزشکی همواره به شرایط بیماران توجه بسیار داشت. بیماران هر روز رنج بیماری را به سختی تحمل میکنند اما گاه در این مسیر ناتوانی مالی آنان را به رنجهای بیشتری گرفتار میکند و به همین دلیل است که به کمک خیریهها نیاز دارند.
مراکزی مانند مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت که رفع مشکلات خانوادهها به عنوان هدف اصلی فعالیتهای خود انتخاب کرده است به تأمین امکانات پزشکی برای نیازمندان بسیار اهمیت میدهد.
در چنین مسیری معمولاً پزشکان یاری دهندگان خیریه ها هستند و با حضور در فعالیتهای خیریه و ارائۀ خدمات به بیماران نیازمند، نیکان را یاری میرسانند. پزشکان بسیاری صمیمانه تخصص و وقت خود را در اختیار مددجویان مؤسسۀ نیکان قرار میدهند.

بسیاری از مراجعان نیکان، متقاضیان خدمات درمانی هستند و بدون کمک پزشکان ارائۀ خدمات به آنان برای نیکان واقعاً دشوار بود. این پزشکان در زمینههای مختلفی فعال هستند که از جمله آنها میتوان به متخصصان رشتههای مغز و اعصاب، آنکولوژی، زنان، پوست، اورولوژی کودکان و پزشکان عمومی اشاره کرد.
همۀ پزشکانی که با نیکان همکاری میکنند در بیمارستانهای دولتی شهر تهران فعال هستند، این خیریه در شهرهای دیگر به جای همکاری با پزشکان، از طریق مددکاری بیمارستانها هزینههای بیماران نیازمند را پرداخت میکند.
بخش مهمی از فعالیتهای خیریۀ نیکان به فراهم کردن خدمات درمانی اختصاص دارد. بیماران نیازمند پس از تماس با مؤسسه و ارائۀ مدارک پزشکی، برای ویزیت، جراحی یا خدمات دیگر به پزشکان معرفی میشوند.
گروه پزشکان همراه با نیکان، از مهمترین یاوران این مؤسسه هستند، آنان مسیر خدمات رسانی این خیریه را هموار میکنند و شایسته است که روز پزشک را به آنان تبریک گوییم.
نیکان امیدوار است که روزی ابتلا به بیماریها کاهش یابد و همگان به پزشکان متخصص دسترسی داشته باشند اما تا آن زمان، تأمین پزشک، هزینههای درمان و تهیۀ دارو برای نیازمندان را از مهمترین اهداف خود میداند.
برای آگاهی از برنامههای نیکان برای روز پزشک میتوانید به صفحۀ اینستاگرام ما بپیوندید.
نظرات
نظر شما در مورد این مطلب چیست؟