روز پیشگیری از هدر رفت مواد غذایی

هر انسان در طول عمرش چه میزان غذا برای زنده‌‍ماندن نیاز دارد و آیا فقط همان میزان لازم را در چند دهه زندگی‌اش روی زمین مصرف می‌کند؟ پاسخ به این سوال قطعاً منفی است. مواد غذایی که هر روز سر از محل دفن زباله در می‎آورد یا در گوشۀ خیابان‌ها و جاده‌ها می‌پوسد، بسیار بیشتر از میزانی است که انسان‌های روی زمین می‌توانند با آن زنده بمانند؛ آن هم در وضعینی که میلیون‌ها نفر از گرسنگی رنج می‌کشند و به دلایل مختلفی از جمله خشک‌سالی، فقر و جنگ امکان تأمین مواد غذایی برای آنان وجود ندارد.

26 آوریل، روز پیشگیری هدر رفت مواد غذایی است و هدف از آن آموزش روش‌هایی برای کاهش هدر رفت مواد غذایی است. حتی فکرکردن به اینکه حدود یک سوم غذای تولیدشده در روی زمین هدر می‌رود و فاسد می‌شود دیوانه‌کننده است و در چنین روزی می‌توان دربارۀ راه‌هایی برای آگاهی از این آمار تکان‎دهنده صحبت کرد.

هدر رفت مواد غذایی

تاریخچۀ روز پیشگیری از هدر رفت مواد غذایی

با اینکه اکنون انسان بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین مسئول هدرفتن و استفادۀ بی‌مورد از منابع طبیعی، گیاهی و جانوری کرۀ زمین محسوب می‌شود اما تا همین یکی دو قرن قبل انسان‌ها تنها مسئول هدر رفتن مواد غذایی نبود. قرن‌ها پیش از مهاجرت اروپاییان به آمریکا و سکونت آنان در سرزمین‌های متعلق به بومیان، هدردادن غذا مفهومی ناشناخته بود.

بومیان آمریکا استاد احترام به طبیعت و استفادۀ درست از منابع غذایی بودند. آنان معمولاً برای تغذیه حیوانات را شکار و گوشت آنها را ذخیره می‌کردند. و از همۀ قسمت‌های حیوان شکارشده، استفاده می‌کردند. بومیان آمریکا از پوست برای پوشاک و سرپناه، از مغز شکار برای دباغی‌کردن پوست و از استخوان به عنوان ابزاری برای دوختن یا حفر چاله استفاده می‌کردند. در قبیله‌های بومی آمریکا خوراکی‌ها یا چیزهای قابل استفاده به ندرت از بین می‌رفت.

پیشگامان اولیۀ زندگی در آمریکا این داستان را تکرار کردند. مهاجران اواخر دهۀ 1800میلادی در حال حرکت به سمت غرب در قارۀ جدید با منابع کمیاب و شرایط سخت مواجه بودند، بنابراین بسیاری از شیوه‌های بومیان را برای جلوگیری از ضایعات مواد غذایی اتخاذ کردند. آنان غذاهای اضافه‌شان را به دیگران هدیه می‌دادند، از گوشت خوک صابون می‌ساختند و حتی از سر و پای حیوانات هم استفاده می‌کردند.

مفهوم مدرن ضایعات مواد غذایی، همان‌طور که امروز آن را تصور می‌کنیم، در دوران شکوفایی قبل از جنگ جهانی اول و با صنعتی‌شدن پدید آمد. ناگهان مواد غذایی و کالاهایی که به دست‌آوردن آنها چالش‌برانگیز و پرهزینه بود، با چنان سرعت نگران‌کننده‌ای در دسترس قرار گرفتند که ارزش گرانبهای خود را از دست دادند. صنعتی‌سازی، تبدیل کردن غذا به زباله را برای مردم آسان‌تر کرد؛ زیرا آنان مطمئن بودند که روز بعد مواد غذایی بیشتر و با قیمتی مقرون‌به‌صرفه در دسترس خواهد بود. با این حال، سیستم‌های بهداشتی جدید همچنان از ضایعات مواد غذایی به روش‌های خلاقانه‌ای استفاده می‌کردند و لازم بود که مردم هرآنچه را که ممکن بود، بازیافت کنند.

پس از جنگ جهانی دوم، کمبود مواد غذایی، جیره‌بندی و رکود اقتصادی پایان یافت و صنایع شکوفا شدند.  روش‌های دفع مواد و زباله‌های جدید نیز باعث شد که مردم به راحتی هر چه در اختیار داشتند، بخرند و از فراوانی و ارزانی مواد غذایی احساس امنیت کنند. در همین دوران بود که هدر رفتن مواد غذایی افزایش یافت و البته روش‌های جدید برای دفع زباله نیز ابداع شد.

امروزه، اسراف و دور ریختن مواد غذایی به مشکلی جهانی تبدیل شده است. تقریباً نیمی از مواد غذایی تولیدشده در ایالات متحده هدر می‌رود. این بدان معناست که 80 میلیارد پوند غذای خوب به سادگی به سطل زباله فرستاده می‌شود. با این روند، نابرابری‌های بزرگی به وجود آمده است؛ زیرا میلیون‌ها نفر هر روز گرسنگی را تجربه می‌کنند. باورنکردنی است اما تقریباً 219 پوند غذا برای هر نفر در سال هدر می‌رود. بشر حقیقتاً چگونه این وضعیت را تغییر خواهد داد؟

چه می‌توان انجام داد؟

خریدهایتان را مدیریت کنید

به نظر می‎رسد در مقابل خرید‌کردن بی‌رویه کاری از دست انسان ساخته نیست. غریزۀ حیوانی بشر این است که بیشتر از نیاز خود غذا بخرد. با این حال، اگر می‌خواهیم ضایعات غذایی خود را کاهش دهیم، وظیفۀ ما مبارزه با این غریزه است. به جای خرید کلی مواد غذایی، برنامه‌ریزی کنید و دربارۀ آنچه در طول هفته نیاز دارید مطمئن شوید. به علاوه به این هم فکر کنید که آیا ابزار لازم برای ذخیرۀ این میزان مواد غذایی را در اختیار دارید یا خیر.

مواد غذایی را درست ذخیره کنید

فاسدشدن مواد غذایی بیش از 60 درصد از ضایعات مواد غذایی را تشکیل می‌دهد. بیاموزید که مواد فاسدشدنی خود را به درستی ذخیره کنید یا اینکه بیشتر روی غذاهای منجمد یا فاسدنشدنی سرمایه‌گذاری کنید. آیا می‌دانستید که سیب‌زمینی، گوجه فرنگی و پیاز را هرگز نباید در یخچال نگهداری کرد؟

جلوگیری هدر رفت مواد غذایی

چیزهای اضافی را بخورید

از باقیمانده‌ها گرفته تا پوست میوه‌ها و سبزیجات ، مردم همه را دور می‌ریزند بدون آنکه توجه داشته باشند که در میان همۀ آنها هنوز چیزهایی برای خوردن یافت می‌شود که مغذی و البته سالم هستند. خوردن غذای باقی‌ماندۀ مواد غذایی یا حتی غذاهای پخته‌ای است اضافه آمده‌اند، راه خوبی برای جلوگیری از هدر رفت مواد غذایی است.

به خیریه‌ها کمک کنید

در کنار استفادۀ درست از مواد غذایی، می‌توان به جای خرید بیشتر بخشی از درآمد را به خیریه‌هایی اختصاص داد که برای نیازمندان غذا تهیه می‌کنند. به این ترتیب این احساس که افراد می‌توانند با مصرف درست‌ مواد غذایی در بهبود زندگی هم‌نوعان خود نقش داشته باشند هم تقویت می‌شود.

پنج واقعیت جالب دربارۀ هدر رفت مواد غذایی

میلیون‌ها نفر گرسنه هستند

کارشناسان معتقدند اگر در جهانی بدون ضایعات غذا زندگی می‌کردیم، می‌توانستیم به 3 میلیارد نفر دیگر غذا بدهیم. این رقم بسیار بیشتر از 925 میلیون نفری است که امروز در سراسر کرۀ زمین گرسنه می‌مانند.

آب گران است

هر سال دور ریختن مواد غذایی یک‌چهارم آبی که بشر در اختیار دارد را هدر می‌دهد. آبی که 172 میلیارد دلار قیمت دارد.

تولید متان در محل‌های دفن زباله

همۀ ما درباره مضرات گاز متان شنیده‌ایم، یک گاز گلخانه‌ای که حتی بیشتر از دی‌اکسید کربن، گاز در جهان پمپاژ می‌کند و در گرمایش زمین هم نقش بیشتری از دی‌اکسید کربن دارد. پوسیدگی مواد غذایی در محل‌های دفن زباله، مقدار زیادی از این مادۀ شیمیایی خطرناک را تولید می‌کند. با کاهش هدر رفت مواد غذایی می‌توان تا حد بسیاری از تولید این گاز جلوگیری کرد.

میوه‌ها و سبزیجات بیشترین هدر رفتن را دارند

میوه‌ها، سبزیجات، ریشه‌ها و غده‌ها بیش از هر نوع غذای دیگری از بین می‌روند و به سطل زباله سپرده می‎‌شوند.

مواد غذایی زشت بیشتر دور ریخته می‌‎‌شوند

شاید خنده‌دار باشد اما بخش قابل توجهی از مواد غذایی صرفاً به این دلیل دور ریخته می‌شود که فروشگاه‌های مواد غذایی آن را از نظر زیبایی‌شناختی به اندازه کافی برای قفسه‌بندی جذاب نمی‌دانند.

پنج واقعیت جالب دربارۀ هدر رفت مواد غذایی

چرا روز پیشگیری از هدر رفت مواد غذایی مهم است؟

چیزهای جدیدی به ما می‌آموزد

راه‌های زیادی برای جلوگیری از هدر رفت مواد غذایی وجود دارد. روز پیشگیری از هدر رفت مواد غذایی افراد را نسبت به عادات خود آگاه می‌کند و نکات و ترفندهایی را برای درست خرید کردن و بهتر نگه‌داری کردن از مواد غذایی به آنان می‌آموزد.

به ما یادآوری می‌کند که بخشنده باشیم

هدر رفت مواد غذایی به میلیون‌ها نفری که هر روز گرسنه می‌مانند، آسیب بسیار می‌زند و به تولیدکنندگان غذا زیان می‌رساند. راه‌های گوناگونی برای حمایت از مردم نیازمند با اهدای زمان یا پول وجود دارد. روز پیشگیری از هدر رفت مواد غذایی یک روز عالی برای کمک به کسانی است که به اندازۀ کافی غذا ندارند.

یک موضوع مهم زیست محیطی است

غذا از مقدار عظیمی آب، انرژی، حمل‌ونقل و نیروی کار برای تولید، ارسال و توزیع استفاده می‌کند. وقتی غذا هدر می‌رود، باعث از دست رفتن منابع عظیم می‌شود و این موضوع تخریب طبیعت و منابع آن را به همراه دارد.

با خرید پک کارت پستال 10 عددی در رسیدگی به خانواده های نیازمند شریک باشید 

نیکان و ارسال غذا برای نیازمندان

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت معیشت مددجویان و تأمین سبد غذایی آنان را به شکلی منظم و جدی دنبال می‌کند. نیکان در پایان هر فصل برای مددجویان خود در سراسر ایران بسته‌های آذوقه ارسال می‌کند.

خیران و حامیان نیکان همواره نقشی پررنگ در این برنامه‌ها دارند و داوطلبان حامی نیکان هم یاور خیریه برای بسته‌بندی سبدهای آذوقه هستند.

در همین نزدیکی هستند کسانی که برای تأمین مواد غذایی اولیه دچار مشکل شده‌اند و فقط کمک ماست که می‌تواند آنان را از رنج و نگرانی برهاند.

همۀ ما می‌توانیم از هدر رفت مواد غذایی جوگیری کنیم، مهربان باشیم و برای فراهم شدن اقلام غذایی سبدهای معیشتی به نیکان کمک کنیم. اگر سری به اینستاگرام مؤسسه بزنید، هم می‌توانید از فعالیت نیکانی‌ها در تهیه و توزیع بسته‌های معیشتی با خبر شوید و هم می‌توانید راه‌های سهیم شدن در تهیۀ بسته‌های معیشتی خرداد ماه نیکان را ببینید.

هدر رفت غذا مشکل همۀ ماست، شما در مورد آن چه نظری دارید؟ چقدر سعی می‎‌کنید به اندازه خرید کنید و چقدر برای نیازمندان از سبد خریدتان سهمی کنار می‌گذارید؟ نظراتتان را از طریق باکس پایین مقاله با ما در میان بگذارید.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما