روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر

27 دسامبر با هدف افزایش آگاهی دربارۀ بیماری‌های همه‌گیر به‌عنوان روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر انتخاب شده است. جهان در طول تاریخ به اپیدمی‌های پرشماری گرفتار شده است. با این حال، بشر هنوز با یافتن راه‌هایی برای جلوگیری از انتشار ویروس‌ها توانسته زنده بماند.

اما اگر ملت‌ها از قبل برای یک همه‌گیری مرگ‌بار آماده باشند، می‌توان جان تعداد بیشتری از مردم را نجات داد؟ هنگام چنین بحران‌هایی از مردم و خیریه‌ها چه کاری برمی‌آید؟ اگر معتقدید آگاهی و آمادگی کلیدی است، این روز را با شور و اشتیاق فراوان جشن بگیرید و این پیام را منتشر کنید. نقش خود را در مبارزه با هر بیماری همه‌گیری که ممکن است به سر آدمی بیاید، ایفا کنید!

روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر

در ادامه می‌خوانید:

تاریخچۀ روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر

در اواخر سال 2019، شیوع ویروس کرونا در چین آغاز شد. با افزایش نرخ عفونت و افزایش شمارش اجساد، مناطق زیادی از شهرها قرنطینه شدند.

با این حال، حتی با وجود انتشار اخبار این ویروس در سراسر جهان، مقامات نتوانستند این بیماری را مهار کنند. در عرض چند ماه، موارد کووید 19 در سراسر جهان ظاهر شد و تعداد قربانیان افزایش یافت. ویروسی که در ابتدا تصور می‌شد آنفولانزا باشد، یک بیماری همه‌گیر از آب درآمد که زندگی میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داد.

به دلیل همه‌گیری، حفره‌های سیستم‌های بهداشت و درمان کشورهای بسیاری آشکار شد. تخت‌‌های بیمارستانی به‌سرعت پر شدند و دستگاه‌های تنفس مصنوعی بیمارستان‌ها آن‌قدر کم‌تعداد بود که نمی‌توانست جواب‌گوی همۀ بیماران باشد. زمان‌هایی وجود داشت که حتی مواد ضدعفونی‌کننده دست و ماسک‌های جراحی هم موجود نبودند.

با این حال، پس از ماه‌ها مطالعه دربارۀ همه‌گیری، چندکارشناس بهداشت دریافتند که کووید۱۹ مهار می‌شد اگر جهان از پیش برای چنین فاجعه‌ای آمادگی پیدا می‌کرد. با در نظر گرفتن این موضوع، اولین روز جهانی آمادگی برای بیماری ‌های همه‌گیر در تاریخ 27 دسامبر 2020 برگزار شد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد این روز را برای تأکید بر اهمیت پیشگیری، آمادگی و مشارکت در برابر بیماری‌های همه‌گیر انتخاب کرد. توجه به این موضوع از زمانی اهمیت پیدا کرد که کووید۱۹ تأثیر سرمایه‌گذاری در سیستم‌های پیشگیری، شناسایی و پاسخگویی به شیوع بیماری‌های عفونی را برجسته کرد. کووید۱۹ یک تراژدی انسانی است. اما یک فرصت نسلی نیز برای بازسازی جهانی برابرتر و پایدارتر ایجاد کرده است.

روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر و بیماری کرونا

جدول زمانی روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر

31 دسامبر 2019

مواردی از خوشه‌های ذات‌الریه در چین گزارش شد.

12 ژانویه 2020

توالی ژنتیکی کووید۱۹ توسط چین مشترک است.

13 ژانویه 2020

اولین مورد کووید۱۹  خارج از چین در تایلند گزارش شد.

11 مارس 2020

سازمان جهانی بهداشت، کووید۱۹ را به دلیل سطوح هشداردهنده شیوع و شدت آن یک بیماری همه‌گیر اعلام کرد.

 

چگونه روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر را گرامی بداریم؟

گسترش آگاهی در بارۀ اقدامات پیشگیرانه

ارتباط مستمر و پرتعداد مردم کشورهای مختلف موجب شده است که بیماری‌ها بتوانند سریع‌تر از همیشه گسترش یابند. به همین دلیل اشتراک‌گذاری اطلاعات در مورد واکسیناسیون و سایر اقدامات ایمنی بسیار مهم است.

میزبانی یک وبینار

تحقیقات کنید تا بفهمید چه چیزی ممکن است باعث ایجاد همه‌گیری شود و چگونه مردم می‌توانند به کنترل آن کمک کنند. سپس یک وبینار برگزار کنید و دانشی که به دست آورده‌اید را به اشتراک بگذارید.

به بچه‌ها آموزش بده

با کودکانتان صحبت کنید و دربارۀ اهمیت رعایت بهداشت، حفظ فاصلۀ اجتماعی و استفاده از ماسک برای محدودکردن بیماری‌ها به آنها آموزش دهید.

اقدامات لازم برای جلوگیری از شیوع کووید 19

واقعیت‌های جالب در مورد همه‌گیری

  • همه‌گیری آنفولانزای سال 1918 پنج درصد از جمعیت جهان را کُشت.
  • حدود 3هزار سال قبل از میلاد، یک بیماری همه‌گیر منطقه‌ای روستایی در چین که اکنون با نام هامین منگه شناخته می‌شود را کاملاً از بین برد.
  • در سال 430 قبل از میلاد همه‌گیری یک بیماری در آتن آغاز شد و پنج سال ادامه یافت.
  • هنگامی که کاشفان اروپایی قارۀ آمریکار ا کشف کردند، بیماری طاعون را برای نخستین بار به این قارۀ جدید آوردند و بروز یک همه‌گیری را رقم زدند.

چرا روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر مهم است؟

دانش و آگاهی را افزایش می‌دهد

این روز مهم است زیرا دانش را گسترش می‌دهد. آگاهی در مورد همه‌گیری‌های مختلف که قبلاً جهان را تحت تأثیر قرار داده‌اند و علل آنها برای پیشگیری یا مبارزه با آنها در آینده بسیار مهم است.

سیستم بهداشت و درمان را بهبود می‌بخشد

در سراسر جهان بیماری‌های همه‌گیر به بحث گذاشته می‌شود. کشورها شروع به تدوین استراتژی‌هایی می‌کنند که می‌تواند به بهبود سیستم مراقبت‌های بهداشتی آنها کمک کند.

کشورها در مبارزه با همه‌گیری‌ها متحد می‌شوند

این روز بستری است برای آنکه در کشورهای مختلف، تدابیر سخت‌گیرانه در برابر اپیدمی‌های آینده اتخاذ شود.

روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر

خیریه‌ها و بحران بیماری‌های همه‌گیر

کووید ۱۹ یا همان کرونا هنوز تمام نشده است اما اثرات اجتماعی، سلامتی و اقتصادی آن هنوز پابرجاست. با آنکه سازمان بهداشت جهانی فقط جنبه‌های سلامتی و جسمانی را در مناسبتی مانند روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر درنظر می‌گیرد اما مشکلات در چنین مواقعی بسیار وسیع‌تر است و جهان باید برای همۀ مشکلات ناشی از همه‌گیری‌ها آماده باشد.

هنگامی که بحران مرگ‌بارکرونا دنیا را درگیر خود کرد، بیمارستان‌ها در سراسر جهان و همین‌طور همۀ شهرهای ایران با مشکل کمبود امکانات مواجه شدند. دارو، سرم، دستگاه‌های اکسیژن‌ساز و تخت‌های بیمارستانی جواب‌گوی تعداد انبوه بیماران نبود و به جز مردم سیستم درمان هم به کمک نیاز داشت.

در چنین وضعیتی، خیران مستقل، مؤسسه‌های خیریه و دیگر سازمان‌های مردم‌نهاد دست به دست هم دادند تا با کمک‌های خود جان بیماران کرونایی را نجات دهند و سیستم درمان کشور را از کمبود امکانات برهانند.

کمپین‌های متعددی برگزار شد، در بعضی موارد خیریه‌ها با هم وارد عمل شدند و در نهایت کمک‌های بسیاری برای عبور از این وضعیت بحرانی جمع‌آوری شد.

نیکان و همه‌گیری کرونا

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت، یکی از آن خیریه‌هایی است که فعالیت در وضعیت‌های بحرانی و کمک به آسیب‌دیدگان آن را از اهداف خود می‌داند. نیکان در دوران اوج شیوع کرونا کمک به مردم و بیمارستان‌ها را مستمر دنبال می‌کرد و به بیمارستان‌ها و مردم بسیاری کمک‌ رساند. در روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر نگاهی دوباره به این فعالیت‌ها و نقش نیکان به عنوان خیریۀ حامی خانواده خالی از لطف نیست.

آسیب‌هایی که کرونا به دلیل تعداد بی‌شمار بیماران به سیستم درمان وارد کرد، موجب شد بیمارستان‌ها در بخش‌های گوناگونی با کمبود مواجه شوند. در بعضی بیمارستان‌ها حتی ماسک، مایع ضدعفونی‌کننده و لباس بیمارستان هم با کمبود مواجه بود. از سوی دیگر به دلیل همه‌گیربودن کرونا این نیاز وجود داشت که کادر بیمارستان‌ها لباس‌های ایزوله به تن کنند و بدیهی است که همۀ بیمارستان‌ها به اندازه‌ای که در وضعیت کرونا نیاز بود به چنین لباس‌هایی دسترسی نداشتند.

این مسائل در استان‌های محروم‌تر مثل سیستان‌وبلوچستان بیشتر احساس می‌شد. نیکان با همکاری خیران خود در چند نوبت برای بیمارستان‌ها و مردم این منطقه ماسک و مایع ضدعفونی‌کننده ارسال کرد. دستگاه اکسیژن‌ساز، مانومتر، ویلچر و گان پزشکی چیزهای دیگری بود که نیکان آنها را با کمک حامیان خود تهیه کرد و در اختیار بیمارستان‌های سیستان‌وبلوچستان قرار داد.

روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر و کمک به بیماران نیازمند

فقط این استان نبود؛ نیکان برای بیمارستان رازی رشت 300 دست لباس بیمارستان تهیه کرد. به بیمارستان علیمرادیان نهاوند مایع دست‌شویی فرستاد. برای مهر در شهر ملایر شیلد و عینک خرید و حتی برای روحیه‌دادن به پرستاران چند بیمارستان کرونایی سبدها آذوقه هدیه کرد. یکی دیگر از مشکلات بیمارستان‌ها کمبود دستگاه اکسیژن‌ساز بود؛ برای رفع این مشکل نیکان با کمک خیران خود پنج دستگاه اکسیژن‌ساز برای بیمارستان‌هایی در فنوج و هیرمند سیستان‌وبلوچستان تهیه کرد. در اینستاگرام مؤسسۀ نیکان دربارۀ این فعالیت‌ها می‌توانید بیشتر بخوانید.

البته نیکان تا آنجا که در توان داشت به بیمارستان‌های تهران هم کمک‌رسانی کرد و به عنوان مثال برای بیمارستان امام حسین تهران لباس ایزوله و بیمارستان‌ها نورافشار طالقانی تهران دستگاه اکسیژن‌ساز تهیه کرد.

کرونا اما فقط مشکلات پزشکی و بهداشتی ایجاد نکرد، قرنطینه‌های طولانی موجب شد بسیار از مردم شغل خود را از دست بدهند و با مشکلات اقتصادی متعددی مواجه شوند. بسیاری برای تأمین معیشت به مشکل افتادند و بسیاری دیگر توان پرداخت اجاره‌بهای خانه‌های خود را نداشتند. نیکان در سه دوره به مددجویان سیستان‌وبلوچستان خود برای پرداخت اجاره در این دوران کمک کرد و یک دوره نیز برای این خانواده‌ها آذوقه تهیه کرد.

در روز جهانی آمادگی برای بیماری‌ های همه گیر، بحران بیماری‌های همه‌گیری مانند کرونا همۀ مردم را درگیر خود کرد؛ با این حال نشان داد که خیریه‌ها تا چه اندازه می‌توانند در کمک‌رسانی و پشتیبانی شرایط بحرانی یاری‌رسان باشند.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما