روز جهانی دختربچهها
روز جهانی دختربچهها، مناسبتی بینالمللی است که هر سال 11 اکتبر در بسیاری از کشورهای جهان گرامی داشته میشود.
همچون 8 مارس؛ روز جهانی زن که شاید نمونۀ بزرگسال روز جهانی دختربچهها باشد، فعالان اجتماعی در این روز تلاش میکنند دربارۀ دختران، حقوقشان، نیازهای آنان و خطراتی که آنان را تهدید میکند، صحبت کنند تا فرصتی برای رفع تبعیضهای جنسیتی علیه دختران فراهم کنند.
دختران کوچک در سراسر جهان با مشکلات بسیاری مواجهند که مهمترین آنها ازدواج کودکان، نبود فرصت یادگیری، خشونت و تبعیض است.
به طور کلی در بسیاری از فرهنگها و کشورهای جهان، دختران در مقایسه با پسران همسن خود ضعیف نگه داشته میشود و پسران فقط به دلیل جنسیت خود دسترسی بهتری به آموزش و فرصتهای کار و زندگی دارند.
براساس آمارهای جهانی، از هر چهار دختر، یک نفر بیکار، بیسواد یا آموزشندیده است، در حالی که در مورد پسران آمار، نسبت یک به 10 را نشان میدهد.
اینکه روزی برای دختران و توجه به مشکلات آنها وجود دارد، میتواند پیشرفت بزرگی تلقی شود اما هنوز کارهای زیادی برای بهبود زندگی دختران در همۀ کشورهای جهان باید انجام شود.
در ادامه میخوانید
- تاریخچه روز جهانی دختربچهها
- ازدواج زودهنگام و بارداری، دشمن دختران
- چرا روز جهانی دختر بچهها مهم است؟
- 5 حقیقت تلخ در مورد زندگی دختران
- حمایت خیریهها از دختران
تاریخچه روز جهانی دختربچهها
فراخوان برای حقوق زنان و دختران اولین بار توسط اعلامیۀ پکن در سال 1995 در کنفرانس جهانی زنان در پکن به دست آمد. در تاریخ جهان، این اولین طرحی بود که پرداختن به مسائل دختران کودک و نوجوان در سراسر جهان را مهم دانست.
روز جهانی دختربچهها به عنوان بخشی از کمپین بینالمللی «چون من یک دختر هستم» شکل گرفت، کمپینی که سال 2007 سازمان غیردولتی Plan International آن را با هدف گسترش آگاهی در مورد نیازهای پرورش دختران در سطح جهان و به ویژه در کشورهای در حال توسعه آغاز کرده بود.
با این ابتکار، سایر نهادها نیز صدای خود را در حمایت از دختران و زنان بالا بردند و این برنامه جذابیت بیشتری پیدا کرد. پس از آن بود که کانادا به طور رسمی پیشنهاد کرد روز دختر، بهعنوان قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب برسد.
در نتیجه، 19 دسامبر 2011 مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامه را به رسمیت شناخت و 11 اکتبر 2012 را به عنوان روز جهانی دختربچهها انتخاب کرد. موضوع مهم ازدواج کودکان، نخستین موضوعی بود که در اولین روز جهانی دختربچهها به آن پرداخته شد. پس از آن هر سال، این روز با موضوعی منحصر به فرد برگزار میشود. موضوع افتتاحیه پایان دادن به ازدواج کودکان بود. از آن زمان، این روز در سراسر جهان جشن گرفته شده و بر توانمندسازی دختران و زنان تاکید شده است.
ازدواج زودهنگام و بارداری، دشمن دختران
سازمان غیردولتی «کودکان را نجات دهید» با انتشار گزارشی به مناسبت روز جهانی دختربچهها اعلام کرد در سال 2020 بیش از ۲۲ هزار عروس کودک، معادل روزانه بیش از ۶۰ نفر، بهدلیل بارداری جان خود را از دست دادهاند.
این گزارش که با «عنوان حقوق دختران در بحران» منتشر شده است تاکید میکند که بیش از نیمی از قربانیان این فاجعه ساکن غرب و مرکز آفریقا هستند. براساس دادههای پژوهشهای این سازمان هر سال ۹۶۰۰ عروس کودک، در این منطقه جان خود را از دست میدهند. این رقم، ۴ برابر بیشتر از مرگومیرهای مشابه در دیگر نقاط جهان است.
پس از غرب و مرکز قاره آفریقا، جنوب آسیا رکورددار مرگ و میر دختربچههایی است که ازدواج کرده اند. در این منطقه هر سال ۲ هزار مورد مرگ مرتبط با ازدواج (۶ مورد در روز) در میان دختران ثبت میشود. شرق آسیا و اقیانوسیه با ۶۵۰ مورد مرگ در سال (۲ مورد در روز) و آمریکای لاتین و حوزه دریای کارائیب با ۵۶۰ مورد سالانه (نزدیک به ۲ مورد در روز) بیشترین شمار دختربچههای ازدواج کرده را دارند.
اگرچه در ۲۵ سال گذشته تلاشهای جهانی موفق به جلوگیری از ازدواج بیش از ۸۰ میلیون کودک شده است، این روند موفق با شیوع جهانی بیماری کووید-۱۹ کند شد. همزمان با بسته شدن مدارس، اشباع بیمارستانها و سقوط خانوادهها به زیر خط فقر، دختربچهها بیش از پیش به سوی ازدواج اجباری سوق داده شدند. از دیگر سو، تعطیلیها و قرنطینههای گسترده، میزان خشونت نسبت به زنان و دخترا را به شدت افزایش داد. براساس برآوردهای این سازمان مردمنهاد بینالمللی در حال حاضر ۱۰ میلیون دختر در معرض خطر ازدواج زودهنگام و خطرات جانی ناشی از آن قرار دارند.
این گزارش فراتر از چالش مرگومیر دختران در پی فشارهای ناشی از ازدواج، از جنگ، مهاجرت، قحطی، تغییرات آبوهوایی و محدودیتهای کرونایی بهعنوان عوامل دیگری که حقوق و خوشبختی دختربچهها را تهدید میکنند، یاد کرده است.
فعالان حوزۀ زنان، ازدواج کودکان را یکی از بدترین و کشندهترین شکلهای خشونت جنسی و جنسیتی علیه دختران میدانند. هر سال میلیونها دختر مجبور به ازدواج با مردانی میشوند که اغلب بسیار مسنتر از آنها هستند. این واقعیت، فرصت ادامه تحصیل، کودکی کردن و در بسیاری از موارد حق حیات را از عروسهای کم سن و سال میگیرد.
از سوی دیگر زایمان قاتل شماره یک دختران نوجوان در جهان است زیرا بدنهای آنان آمادگی وضع حمل را ندارد. خطرات بچهدار شدن دختربچهها نباید نادیده گرفته شود. دولتها وظیفه دارند دختران را در اولویت قرار دهند و محافظت از آنان در برابر ازدواج کودکان و مرگ ناشی از بارداریهای زودهنگام را تضمین کنند.
چرا روز جهانی دختر بچهها مهم است؟
به دختران قدرت میدهد!
در میان هیاهوی روز پدر، روز مادر و حتی روز جهانی زن، فراخوانی برای حقوق دختران کوچک که در سرتاسر جهان تحت ظلم قرار میگیرند، گامی بزرگ است. در این روز ما قدردان زنانی هستیم که دنیای ما را روشن میکنند. باید دانست که یک زن تحصیلکرده و ماهر در پیشگیری از مرگ و میر نوزادان بسیار مؤثرتر است و ثابت شده است که با دقت بیشتری از خانه مراقبت میکند و از این رو بیشتر از یک زن بیسواد، بیمهارت و تحت ستم، به جامعه کمک میکند.
این روز به دنبال از بین بردن مسائل مبتنی بر جنسیت است
تفکرات نادرست و ذهنیتهای مشکلساز که نسل به نسل منتقل شدهاند و بهویژه در کشورهای در حال توسعه بسیار دیده میشوند، تبعیض و ستم مبتنی بر جنسیت را بهطور تهدیدآمیز در هر خانواده ریشهدار کردهاند. روز جهانی دختربچهها به دنبال حذف مشکلات غمانگیز دختران کوچک در سراسر جهان است.
دختران توانمند رشد میکنند تا زنان توانمندی شوند
نوجوانی نقطۀ حساسی در زندگی هر فرد است. این مسیر زندگی دختران را تعیین میکند، به همین دلیل است که مراقبت از دختران جوان برای همه مفید است. اگر آنها در سنین آسیبپذیری، توانمند شوند، به زنان آزاده و خردمند آینده تبدیل خواهند شد. پرورش دختران به شیوههای خلاقانه و مترقی، مستقیماً موجب گسترش آگاهی در جامعه خواهد شد. تجلیل از این روز در سطح بینالمللی به دختران بیبضاعت، بستری میدهد تا صدای خود را بلند کرده و خواهان برابری حقوق، آموزش و سلامت باشند.
5 حقیقت تلخ در مورد زندگی دختران
روزانه حدود 33000 دختر در سراسر جهان ازدواج میکنند.
تخمین زده میشود که سالانه 340000 دختر و زن جوان به این ویروس مبتلا میشوند و در حال حاضر بیش از 3 میلیون دختر و زن جوان در سراسر جهان به HIV مبتلا هستند.
حدود 44 درصد از دختران بین 15 تا 19 سال فکر میکنند که کتک زدن همسرش توسط شوهر اشکالی ندارد.
دختران بین 5 تا 14 سال بیش از 28 ساعت را صرف کار میکنند. این دو برابر زمان صرف شده توسط پسران است.
96 درصد از افراد قاچاق شده برای بهرهکشی جنسی، دختران کمسن و سال هستند.
حمایت خیریهها از دختران
مؤسسههای خیریه از جمله نهادهای مردمی هستند که با فعالیتهای خود زمینۀ بهبود زندگی مردم و بهویژه دختران را فراهم میکنند.
کمبود امکانات تحصیلی و فقر مهمترین عواملی هستند که در نقاط محروم موجب جداشدن دختربچهها از درس و مدرسه میشوند و گاه آنان را به سوی ازدواج زودهنگام سوق میدهد.
از آنجا که مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت، حمایت از خانواده را هدف اصلی خود میداند، با فعالیتهای خود زمینۀ بهبود زندگی کودکان دختر را نیز فراهم میکند. مهمترین کاری که نیکان برای دختران انجام میدهد ایجاد امکانات تحصیلی در مناطق دورافتاده و محروم است.
به تازگی نیکان با کمک حامیان خود در منطقۀ اندیکا 4 مدرسۀ کانکسی ایجاد کرده است، منطقهای محروم که دانشآموزان آن فقط دختر هستند و اگر این کانکسها نبود همۀ این بچهها مجبور بودند درس را رها کنند. در فضای مجازی به ویژه در اینستاگرام نیکان میتوانید گزارشهای چنین اقداماتی را مشاهده کنید.
از سوی دیگر نیکان تهیۀ امکانات تحصیلی مثل لوازمالتحریر، تبلت و گوشی و لپتاپ و مانند اینها را هم در برنامۀ خود دارد و حتی اگر دختری برای رفتن به مدرسهای دور از محل زندگی خود امکانات مالی لازم را نداشته باشد، هزینۀ رفتوآمد او را هم تقبل میکند.
حمایت از حقوق دختران در برابر تمام اشکال رفتار تبعیضآمیز (مبتنی بر جنسیت، نژاد، معلولیت و پیشینۀ اقتصادی و فراهم کردن امکان کار و تحصیل و زندگی برای آنان، راهی به سوی آیندۀ روشن همۀ ماست و نیکان میکوشد در این مسیر قدم بردارد.
نظرات
نظر شما در مورد این مطلب چیست؟