چگونه روز جهانی خیریه را جشن بگیریم؟

5 سپتامبر، همزمان با سالروز مرگ مادرترزا یکی از سرشناس‌ترین خیران معاصر به عنوان روز جهانی خیریه انتخاب شده است. در ابتدا یک جامعۀ مدنی مجارستانی بود که برای ارج نهادن به همۀ فعالیت‌های مادرترزا، پیشنهاد انتخاب چنین روزی را مطرح کرد. مدتی بعد یعنی در سال 2012 سازمان ملل با پذیرفتن چنین عنوانی، سال‌روز مرگ مادرترزا را به عنوان یک رویداد بین‌المللی انتخاب کرد. اکنون هرسال در بسیاری از کشورهای جهان چنین روزی به عنوان زمانی برای توجه دوباره به فعالیت خیریه‌ها، جشن گرفته می‌شود.

اما چگونه روز جهانی خیریه را جشن بگیریم؟ این روز به ما یادآوری می‌کند که اقدامات سادۀ خیریه‌ها می‌تواند بدترین اثرات بحران‌های انسانی را کاهش دهد و جوامع فراگیرتر و انعطاف‌پذیرتری برای زندگی همۀ انسان‌ها ایجاد کند.

خیریه‌ها تلاش می‌کنند، با کمک به نیازمندان و آسان‌تر کردن زندگی آنان، شرایطی برای بهبود تمام جامعه فراهم کنند و از این نظر است که آنچه انجام می‌دهند برای همۀ جهان از اهمیت و ارزش برخوردار است.

در ادامه می‌خوانید:

دربارۀ مادر ترزا

مادر مری ترزا بویاجیو در 26 آگوست 1910 در امپراتوری عثمانی به دنیا آمد و در 12 سالگی خود را به زندگی مذهبی متعهد کرد. او همیشه مجذوب مبلغان مذهبی به ویژه مبلغان فعال در هند بود و به همین دلیل وقتی 18 ساله شد، خانه را ترک کرد تا انگلیسی یاد بگیرد و در ایرلند مبلغ مذهبی شود. مادر ترزا بعدها به هند رفت و در آنجا زبان بنگالی آموخت و عهد مذهبی کرد تا یک راهبۀ کاتولیک شود.

معرفی شخصیت مادر ترزا و کارهای خیر او
مادر ترزا

کارهای خیریۀ او سال 1948 زمانی که تابعیت هند را پذیرفت و کار با فقیرترین افراد این کشور را آغاز کرد، آغاز شد، در سال‌های پس از این تاریخ، او چند آسایشگاه افتتاح کرد، یک جامعه از مبلغان مذهبی تشکیل داد و چند جزام‌خانه و مرکز نگهداری از کودکان بی‌سرپرست به وجود آورد. اجتماعی که او ایجاد کرده بود به زودی بسیاری از افراد از جمله خیران را به خود جذب کرد.

پس از آن شعبه‌های دیگری از مراکز خیریۀ مادر ترزا در دیگر نقاط جهان ایجاد شد. مادر ترزا 5 سپتامبر سال 1997 پس از 45 سال خدمات خیریه درگذشت. از او به عنوان زنی با ایمان و مسبب کمک‌های خیریه بی‌بدیل یاد می‌شود.

او چنان میراثی از خود بر جای گذاشت که پارلمان و دولت مجارستان در سال 2011 سالگرد مرگ او یعنی 5 سپتامبر را به عنوان  روز جهانی خیریه انتخاب کردند. سازمان ملل به سرعت این روز را به عنوان یکی از تعطیلات انتخاب کرد و این مناسبت تا سال 2012 در سراسر جهان پذیرفته شد و گسترش یافت. سازمان ملل متحد این تاریخ را برای به رسمیت شناختن کار خیر و تأثیر همۀ سازمان‌های خیریه در کاهش بحران‌های بشری برگزیده است. مردم، سیارۀ زمین، رفاه عمومی، صلح و مشارکت، مبنای اهداف سازمان ملل در زمینۀ خیریه‌هاست.

 
 

آیا رویدادی برای روز جهانی خیریه وجود دارد؟

برای چنین روزی هرکسی می‌تواند با توجه به توان و علاقۀ خود کاری کند. از سوی خیریه‌ها و سازمان‌ها هم ممکن است برنامه‌هایی در نظر گرفته شده باشد، می‌توانید برنامۀ خیریه‌ای که خودتان می‌شناسید را بررسی کنید تا ببینید آیا آنها رویدادی برای این روز دارند یا خیر؟

چگونه روز جهانی خیریه را جشن بگیریم؟

اگر بخواهیم در این روز کاری انجام دهیم، بهترین کار چیست؟ 5 سپتامبر یا همان 14 شهریرو روز خیریه‌ها نام‌گذاری شده است پس در چنین روزی بهترین کار آن است که به خیریه‌ها کمک کنید و با آنها همراه باشید.

برای آنکه بدانیم چگونه روز جهانی خیریه را جشن بگیریم، باید پیش از هر چیز دربارۀ خیریه‌ای که مد نظراست و اهداف آن تحقیق کنیم. با این حال فرقی ندارد کمک مالی باشد یا کار داوطلبانه، خیریه‌ها از هر کمکی استقبال می‌کنند. بعضی از آنها طرح‌هایی برای تهیۀ لوازم، لباس یا حتی اسباب‌بازی دارند و ممکن است با اجرای طرح‌های حامی محیط زیست مثل جمع‌کردن قطعات پلاستیک و فروش آنها به نیازمندان کمک کنند. از هر راهی که باشد، شما می‌توانید احساس خوبی در این روز تجربه کنید و در یک کار جمعی همراه باشید.

بزرگداشت روز جهانی خیریه
روز جهانی خیریه

داوطلب شوید

با هر هدفی که در ذهن دارید، داوطلب شوید، هر چیزی را پیدا کنید که اشتیاق شما را بر می‌انگیزد و مطمئن باشید زمانی که شما صرف می‌کنید برای خیریه‌ها ارزشمند است. برخی از مؤسسات خیریه از شما می‌خواهند که مناطق طبیعی را تمیز کنید، برای کودکان کتاب بخوانید، به افراد با نیازهای خاص آموزش دهید… این لیست ادامه دارد. پول تنها چیزی نیست که خیریه‌ها می‌توانند از آن استفاده کنند و معمولاً اهدای وقت، برای آنها بسیار مفیدتر است.

 
 

چند واقعیت جالب دربارۀ روز بین‌المللی خیریه

در حال و هوای تعطیلات

تابستان فصل تعطیلات و رویدادهاست و دسامبر از نظر تاریخی، آن ماه سال است که بیشترین میزان اتفاق و رویداد در آن ثبت شده است.

استرالیایی‌های بخشنده

در ماه، بیش از یک سوم استرالیایی‌ها داوطلب می‌شوند و دوسوم آنها پول اهدا می‌کنند و این باعث می‌شود استرالیا به خیریه‌ترین کشور روی زمین تبدیل شود!

واقعتی های درباره روز جهانی خیریه
واقعیت های روز جهانی خیریه

نبرد جنسیت‌ها

حتماً در میان مردان هم افرد خیر بسیاری وجود دارند با این حال آمارها نشان می‌دهد که به طور متوسط، زنان بیشتر به افراد غریبه کمک می‌کنند، داوطلب می‌شوند و پول اهدا می‌کنند.

مسن‌ترین خیران

در میان افرادی که به کار خیر علاقه دارند افرادی با همۀ سن و سال‌ها دیده می‌شوند اما کدام کشور مسن‌ترین خیران را دارد؟ آمریکا؛  میانگین سنی اهداکنندگان خیریه در ایالات متحده 62 سال است.

چرا ما روز بین‌المللی خیریه را دوست داریم؟

به ما یادآوری می‌کند که بخشنده باشیم

گذراندن زندگی و دنیای خودمان می‌تواند آسان باشد، اگر شرایط مالی، سلامتی و روانی ما کیفیت خوبی داشته باشد، سخت نیست که چشم‌هایمان را ببندیم و فکر کنیم که در دنیا مسائل و مشکلاتی وجود ندارد. روز جهانی خیریه توجه ما را به بی‌عدالتی‌های دنیای اطرافمان جلب می‌کند و به ما نشان می‌دهد که برای رفع آنها چه کاری می‌توانیم انجام دهیم. به یاد داشته باشید، هر کمک به خیریه، هر چقدر هم که کوچک باشد، تأثیرگذار است. ما فقط باید به اطراف نگاه کنیم تا بدانیم چگونه می‌توانیم به حل مشکلات آن کمک کنیم.

آگاهی را گسترش می‌دهد

اگرچه خواندن و دیدن رنج‌های بشری ناراحت کننده است، آما آنها فقط خبر نیستند و در دنیای واقعی وجود دارند. روز جهانی خیریه آگاهی را نسبت به مسائلی که فوری، تأثیرگذار و برای بسیاری حیاتی هستند، افزایش می‌دهد.

هر کس دلایلی دارد که احساس می‌کند مهم‌تر از دیگران است. برخی تصمیم می‌گیرند بر حقوق حیوانات یا حفظ محیط زیست تمرکز کنند. برای برخی مسائل مربوط به رفع نژادپرستی مهم است. بعضی نگران کودکان بیمار یا دور از تحصیل هستند. بنابراین می‌توان از روز جهانی خیریه به عنوان دلیلی برای کشف اینکه کدام کار خیر را بیشتر دوست دارید یا در کدام خیریه می‌توانید بیشترین مؤثر باشید، استفاده کنید.

 
 

نیکان و روز جهانی خیریه

در ایران چیزی حدود 100 سال است که خیریه‌ها به آن شکلی که امروز آنها را می‌شناسیم فعالیت دارند. چند سالی است که تعداد مؤسسه‌های خیریه افزایش پیدا کرده است و هریک از آنها سعی می‌کنند باتوجه به اهدافی که دارند به بخشی از نیازمندان جامعه کمک و خدمات ارائه کنند.

مؤسسه خیریۀ نیکان ماموت به عنوان یکی از نهادهای پرتلاش در این زمینه توجه به مسائل و مشکلات خانواده‌ها را به عنوان هدف اصلی خود برگزیده است.

تلاش نیکان آن است که به بهترین شکل اهداف خود را شناسایی و در بهترین زمان‌بندی به آنها رسیدگی و کمک کند. در این مسیر خیریۀ نیکان همکاری با دیگر خیریه‌ها و کمک به آنها برای رسیدن به اهدافشان را نیز بسیار مهم می‌داند.

نیکان تلاش می‌کند تا تکمیل‌کننده کار خیریه‌هایی باشد که از این مؤسسه تقاضای همکاری کرده‌اند. به عنوان مثال وقتی یک خیریۀ در شهری از سیستان‎ وبلوچستان برای راه‌اندازی کارگاه تولید ترشی انبه با مشکل مواجه بود، برای تکمیل کار خود از نیکان تقاضای کمک کرد و اکنون این کارگاه برای بسیاری از زنان روستایی منطقه شغل ایجاد کرده است.

توزیع قلک نیکان به مناسبت روز جهانی خیریه
قلک نیکان

حتی اگر خدمات حامیان در راستای فعالیت‌های نیکان نباشد، این مؤسسه او را به دیگر نهادهای خیریه که ممکن است به چنین خدمتی نیاز داشته باشند معرفی می‌کند. با این حال در چنین شرایطی نیکان خود را موظف می‌داند که انجام کار را از ابتدا تا انتها پیگیری کند و مطمئن باشد که کارها در مسیر درست خود انجام خواهد شد.

وقتی این سوال مطرح می‌شود که چگونه روز جهانی خیریه را جشن بگیریم؟ این فقط افراد عادی و خیران نیستند که باید برای آن پاسخی داشته باشند بلکه خود خیریه‌ها نیز باید برای آن جوابی بیابند، نیکان پاسخ این سؤال را در همکاری با دیگر مؤسسه‌ها و انجام کامل مأموریت‌های خود پیدا کرده است. در روز جهانی خیریه، نیکانی دنیایی آرزو می‌کنند که درآن تمام انسان‌ها در شادی و سلامتی زندگی کنند.

کودکان فرشته‌اند، سیب سرخ، پیام امید، بنیاد دهش‌پور، خیریۀ کودکان کار، انجمن بیماران اکتیوز و بسیاری دیگر از خیریه‌ها در سراسر کشور، مؤسساتی هستند که نیکان تاکنون در زمینۀ انجام کارهای پروژه‌ای و پرداخت هزینۀ بیماران با آنها همکاری کرده است.

فعالیت‌های نیکان را می‎توانید در اینستاگرام مؤسسه دنبال کنید و یا برای همکاری با نیکان از این لینک همراه این خیریه باشید.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما