روز جهانی شنوایی

 

12 اسفند برابر سومین روز از ماه مارس روز جهانی شنوایی نام‌گذاری شده است. روزی برای آگاهی عمومی از مراقبت از شنوایی، کم‌شنوایی و حفظ سلامت گوش که به ابتکار سازمان بهداشت جهانی در تقویم‌های بین‌المللی قرار گرفته است.

در این روز می‌توان از موضوعات دیگری نیز آگاه شد؛ به‌عنوان مثال راه‌های کمک‌ به افراد دارای آسیب شنوایی را آموخت و به آنان کمک کرد زندگی بهتری داشته باشند.

سازمان بهداشت جهانی برای روز جهانی شنوایی سال 2023 شعار «مراقبت از گوش و شنوایی برای همه! بیایید آن را به واقعیت تبدیل کنیم.» را انتخاب کرده است. شعاری که بر اهمیت آمیختن مراقبت از گوش و شنوایی با مراقبت‌های اولیۀ فردی، به عنوان جزئی ضروری از پوشش سلامت همگانی تاکید می‌کند.

برای همگان دانشتن این نکته ضروری است که مشکلات گوش و شنوایی از شایع‌ترین مشکلاتی است که جامعه با آن مواجه می‌شود. بیش از 60 درصد از این موارد را می‌توان در سطح مراقبت اولیه شناسایی و به آنها پرداخت. هم‌زمان‌کردن مراقبت‌های گوش و شنوایی با خدمات مراقبت‌های اولیه از طریق آموزش در این سطح امکان‌پذیر است. چنین رویکردی به نفع مردم خواهد بود و به کشورها کمک می‌کند تا به سوی پوشش همگانی سلامت حرکت کنند.

در ادامه می‌خوانید:

 

روز جهانی شنوایی

تاریخچۀ روز جهانی شنوایی

در سال 1948، سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای نظارت بر مراقبت‌های بهداشتی و خدمات پزشکی در کشورهای سراسر جهان تأسیس شد. هدف همچنین جلوگیری از گسترش بیماری‌هایی مانند مالاریا و سل در کشورهای در حال توسعه بود. مقر سازمان بهداشت جهانی در ژنو است و حدود 141 دفتر و 6 دفتر منطقه‌ای دارد.

در سال 2015، سازمان بهداشت جهانی کمپین «گوش دادن ایمن» را آغاز کرد. این کمپین با هدف آموزش مردم، به ویژه نوجوانان، در مورد خطرات گوش‌دادن به موسیقی با صدای بلند و سایر عادت‌هایی که به گوش آسیب می‌زند، انجام شد. WHO نکات مفیدی مانند گوش‌ندادن به موسیقی بالای 85 دسی بل و استفاده از گوش‌گیر هنگام شرکت در کنسرت ارائه کرده است. آنها همچنین مردم را تشویق کردند که هر چند ماه یک بار برای معاینۀ گوش خود به متخصص مراجعه کنند.

اعتقاد بر این است که سازمان یهداشت جهانی تاریخ 3 مارس را برای روز جهانی شنوایی انتخاب کرده است زیرا تاریخ 3/3 شبیه شکل گوش انسان است. هر سال برای این روز شعاری انتخاب می‌شود و رسانه‌ها، سازمان‌های غیردولتی، و سایر گروه‌ها گرد هم می‌آیند تا دربارۀ ضرورت حفظ سلامت گوش صحبت کنند. این روز همچنین به افرادی با آسیب شنوایی و تلاش آنها برای بهبود کیفیت زندگی اختصاص دارد.

موضوع روز جهانی شنوایی «شنیدن مادام‌العمر، گوش‌دادن با دقت» است. WHO از مردم می‌خواهد که بدانند در صورت رعایت شیوه‌های درست، می‌توان در طول عمر شنوایی خوب داشت. WHO دولت‌ها، جوامع و شرکت‌ها را تشویق می‌کند تا سهم خود را در افزایش آگاهی در مورد سلامت و ایمنی گوش و تمرین گوش‌دادنِ ایمن انجام دهند.

 

شنوایی در گذر زمان

1945؛ سازمان ملل متحد در سانفرانسیسکو، کالیفرنیا تشکیل شده است.

1948؛ سازمان بهداشت جهانی(WHO) به عنوان بخشی از سازمان ملل برای نظارت بر بهداشت و کنترل بیماری‌های در جهان تأسیس شده است.

2015؛ سازمان جهانی بهداشت کمپین «گوش‌دادن ایمن» را برای افزایش آگاهی در مورد خطرات قراردادن گوش در معرض موسیقی با صدای بلند آغاز می‌کند.

2018؛ روز جهانی شنوایی برای افزایش آگاهی در مورد سلامت و ایمنی گوش ایجاد شد.

 

شنوایی در گذر زمان
ایمن گوش کنید…

در روز جهانی شنوایی چه می‌توان کرد؟

آگاهی برای همۀ جامعه

برای گرامیداشت روز جهانی شنوایی چه راهی بهتر از افزایش آگاهی دربارۀ مراقبت از گوش وجود دارد؟ سازمان‌های محلی، سرای محله‌ها و خانه‌های بهداشت هر سال برای این روز برنامه‌هایی دارند. می‌توان در این برنامه‌ها شرکت کرد یا در اجرای آنها سهیم شد تا مردم بیشتری دربارۀ اهمیت داشتن شنوایی سالم آگاه شوند.

اشتراک اطلاعات در رسانه‌های اجتماعی

بگذارید همه اهمیت این روز را بدانند. اطلاعات مربوط به روز جهانی شنوایی را در رسانه‌های اجتماعی خود به اشتراک بگذارید. اگر کمپینی برای افزایش آگاهی در مورد سلامت گوش و سلامت افراد کم‌شنوا راه ‌انداخته‌اید، عکس بگیرید و در رسانه‌های اجتماعی پست کنید. این کار ممکن است دیگران را نیز تشویق کند که درگیر شوند!

کمک کنید

از این روز برای انجام یک کار خوب استفاده کنید. می‌توانید به پروژه‌های تحقیقاتی دربارۀ سلامت شنوایی کمک مالی کنید. اگر چنین امکانی ندارید به یاری مؤسسات خیریه‌ای بشتابید که برای درمان بیمارن کم‌شنوا برنامه‌‌ دارند. نیازمندان بسیاری در روه‌های سنی مختلف هستند که برای درمان مشکل کم‌شنوایی، تهیۀ سمعک یا انجام جراحی به کمک نیاز دارند.

 

در روز جهانی شنوایی چه می‌توان کرد؟

5 واقعیت جالب در مورد سازمان بهداشت جهانی

هدف اصلی تشکیل WHO کنترل بیماری‌های همه‌گیر در جهان بود.

دفتر بین‌المللی بهداشت عمومی(I.O.P.H.) در پاریس در سال 1907 تأسیس شد.

مدیر کل توسط مجمع جهانی بهداشت منصوب می‌شود.

در سال 1951 منابع بیشتری برای توسعه به WHO داده شد.

WHO کشورها را در مورد آخرین پیشرفت‌های تحقیقات پزشکی به روز نگه می‌دارد.

 

چرا روز جهانی شنوایی مهم است؟

افزایش آگاهی

این روز زمانی است برای دریافت آگاهی و آموزش مردم دربارۀ اهمیت حفظ سلامت گوش و ایمن نگه‌داشتن گوش‌ها تا این عضو مهم بدن از هر گونه خطرات احتمالی دور بماند.

فرصتی برای ایجاد تفاوت

این روز به همۀ مردم فرصتی می‌دهد تا کمک کنند و در زندگی افراد کم‌شنوا تغییراتی مؤثر پدید آورند. تحقیقات و پیشرفت‌های پزشکی می‌تواند تغییرات زیادی در زندگی بیماران ایجاد کند.

گسترش دانش فردی

این روز هم زمانی برای یادگیری است. روز جهانی شنوایی به مردم این فرصت را می‌دهد تا دربارۀ روش‌های مختلف قرارگرفتن گوش‌ها در معرض خطراتی که می‌تواند باعث کاهش شنوایی موقت یا حتی دائمی شود، اطلاعات بیشتری کسب کنند.

 

چرا روز جهانی شنوایی مهم است؟

نیکان و روز جهانی شنوایی

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت به عنوان حامی خانواده‌ها سال‌هاست حمایت از کودکان و بزرگ‌سالان نیازمند به درمان‌ مشکلات شنوایی را در برنامۀ خود قرار داده است. این مؤسسه مددجویان بسیاری را تحت پوشش خود دارد، افرادی که خدمات درمانی متنوعی دریافت می‌کنند و در میان آنان مشکلات شنوایی هم وجود دارد. شرح خدمات درمانی و فعالیت‌های نیکان برای ارائۀ خدمات سلامت و درمان را می‌توانید در اینستاگرام مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت بخوانید.

بخش قابل توجهی از مراجعه‌کنندگان برای دریافت خدمات درمانی مربوط به شنوایی از نیکان کودکان هستند. کودکانی که به دلیل مشکلات مادرزادی برای شنیدن با مشکل مواجهند و به دریافت سمعک یا کاشت حلزون گوش نیاز دارند. برای دریافت چنین خدماتی بیمار ابتدا باید تست شنوایی‌سنجی انجام دهد و بیماری او از سوی متخصص تأیید شود.

گرچه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی برای کودکان زیر 4 سال کاشت حلزون گوش را به رایگان انجام می‌دهد اما مشکل شنوایی بسیاری از کودکان نواحی محروم و روستایی تا سال نخست دبستان مشخص نمی‌شود. نیکان با کمک حامیان خود هزینه‌های لازم برای دریافت سمعک، کاشت حلزون شنوایی و گفتار درمانی این کودکان را برعهده می‌گیرد.

یک حلزون شنوایی چیزی حدود 20 میلیون تومان قیمت دارد و برای کاشت آن نیز بین 10 تا 15 میلیون تومان هزینه نیاز است. دستگاه لازم برای این عمل از سوی هیئت امنای ارزی وزارت بهداشت تهیه می‌کند و مستقیم در اختیار تیم جراحی می‌گذارد، بیماران فقط لازم است در این هیئت امنا ثبت نام کنند تا در نوبت دریافت حلزون شنوایی قرار گیرند.

به دلیل مراجعۀ دیرهنگام بسیاری از این کودکان به گفتاردرمانی هم نیاز دارند، مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت با کمک خیران هزینۀ سه دورۀ ده جلسه‌ای گفتاردرمانی را پرداخت می‌کند تا بچه بتوانند به‌سرعت بتوانند روند عادی زندگی را در پیش گیرند.

به جز کودکان، بزرگ‌سالان بسیاری هم هستند که با کم‌شنوایی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و مددجوی نیکان هستند. این افراد که باید از سمعک استفاده کنند برای خرید سمعک جدید به کمک نیاز دارند. نیکان تلاش می‌کند تا آنجا که ممکن است به این افراد کمک کند و درصورتی که پزشک تشخیص دهد به سمعک جدید نیاز دارند با کمک حامیان خود برای آنان سمعک جدید تهیه کند.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما