روز جهانی بازیافت تلفن همراه

از سال 2017، روز 24 ژانویه روز جهانی بازیافت تلفن همراه نام‌گذاری شده است. در ابتدا، روز جهانی تلفن همراه در 26 ژانویه، در هر دو سال 2015 و 2016، قبل از تغییر تاریخ جشن گرفته می‌شد؛ زیرا این مراسم بخشی از یک کمپین بین‌المللی بزرگتر به نام «جنگل فرا می‌خواند» بود. این مناسبت اقدامی برای افزایش آگاهی دربارۀ تأثیرات گستردۀ بازیافت دستگاه‌های تلفن همراه بر جمعیت میمون‌ها در جمهوری دموکراتیک شرقی کنگو (E.N.D.C.) به حساب می‌آمد.

کنگو به عنوان یکی از معدنی‌ترین کشورهای آفریقا منبع غنی فلزات گران‌بهایی است که در ساخت تلفن‌های همراه از آنها استفاده می‌شود. برداشت از منابع این کشور مشکلات زیست‌محیطی بسیاری پدید آورده است که از جملۀ آنها می‌توان به کاهش جمعیت حیواناتی مانند میمون اشاره کرد.

مؤسسۀ جین گودال (J.G.I.) این برنامه را در سال 2015 راه‌اندازی کرد و جرقۀ یک جنبش جهانی را برانگیخت که در آن افراد متعهد می‌شوند یا تلفن‌های خود را طولانی‌تر نگه دارند یا آنها را اخلاقی و درست دور بیندازند.

روز جهانی بازیافت تلفن همراه

تاریخچۀ روز جهانی بازیافت تلفن همراه

دکتر جین گودال، نخستی‌شناس، تحقیقات پیشگامانۀ خود را در مورد شامپانزه‌های وحشی تانزانیا در سال 1960 آغاز کرد. کار او نزدیک به 60 سال طول کشید و یکی از طولانی‌ترین برنامه‌های مطالعاتی حیات وحش در جهان است. مطالعات او کمک کرد تا مشخص شود که چگونه حفاظت از حیات وحش می‌تواند و باید هم محیط و هم تأثیر بر جوامع محلی را شامل شود. در نتیجه مؤسسۀ J.G.I. در سال 1977 برای ادامه کار دکتر گودال، به ویژه در زمینۀ حفاظت از پستانداران و حفاظت از گونه‌ها تأسیس شد.

این پرسش مطرح است که تلفن‌های همراه و سایر دستگاه‌های تکنولوژیکی از کجا می‌آیند؟ در 3 ژوئن 2014، مجله Time مقاله‌ای با عنوان «شاید در گوشی هوشمند شما مواد معدنی باشد» را منتشر کرد. این نشان می‌دهد که چگونه شرکت‌های بزرگ فناوری فلزات مهم را برای محصولات خود از معادن D.R.C و سایر کشورهای آفریقای مرکزی دریافت می‌کنند. تجارت این مواد ثروتی را پدید می‌آورد که برای تأمین مالی درگیری‌های خشونت‌آمیز و جنگ‌های داخلی صرف می‌‎شود. درگیری‌هایی که منجر به تلفات انسانی، افزایش جرم و جنایت و تخریب محیط‌زیست شده است.

در سال 2010 قانون اصلاح وال استریت و حفاظت مصرف‌کننده (موسوم به قانون داد- فرانک) به امضای باراک اوباما، رئیس جمهور وقت آمریکا، تصویب شد. این قانون که  تغییرات بسیاری را بر رویه‌های مربوط به شرکت‌های مالی و غیر مالی آمریکا تحمیل کرده‌است، شرکت‌ها را ملزم می‌کند تا میزان «مواد معدنی حاصل از درگیری» مورد استفاده در محصولات مبتنی بر فناوری خود را اعلام کنند.

اکنون تعهد بیشتری برای شرکت‌های دیجیتال وجود دارد که مواد خام خود را به صورت اخلاقی خریداری کنند؛ زیرا این مواد منبع درآمدی برای شورشیان مسلح هستند که حقوق بشر را در جمهوری دموکراتیک کنگو و کشورهای اطراف آن نقض می‌کنند.

اگر به تکامل تلفن همراه نگاهی بیندازیم خواهیم فهمید که این گروه از فناوری چگونه تکامل یافته است. موتورولا نخستین سازندۀ تلفن همراه قابل حمل بود این شرکت اولین نمونه از این محصول را در سال 1973 عرضه کرد. اولین گوشی موتورولا که مارتین کوپر آن را طراحی کرد، حدود 10هزار دلار قیمت داشت. نمونه‌های بعدی به‌سرعت وارد بازار شدند. رونمایی از اولین آیفون اپل در سال 2007 نقطه عطف بعدی در تاریخ گوشی‌های هوشمند بود. تقریباً نیمی از جمعیت جهان در حال حاضر تلفن همراه دارند و اولین نمونۀ این گوشی‌ها تغییری بازگشت‌ناپذیر در زندگی بشر پدید آورد.

جدول زمانی روز جهانی بازیافت تلفن همراه

1973

اولین تلفن همراه اختراع شد. مارتین کوپر، یکی از مدیران موتورولا، اولین گوشی قابل حمل را اختراع کرد.

1991

بازیافت، بازیافت، بازیافت. یک شرکت بازیافت تلفن همراه به نام ReCellular در ایالات متحده تأسیس شد.

2004

ایالت کالیفرنیای آمریکا قانون بازیافت تلفن همراه را تصویب کرد. این قانون خرده‌فروشان تلفن همراه را مجبور می‌کند تا تلفن‌های همراه را از مصرف‌کنندگان جمع‌آوری کنند تا وارد فرآیند بازیافت شوند.

2010

قانون داد-فرانک تصویب شد. قانون Dodd-Frank شرکت‌های فناوری مانند گوگل و اپل را مجبور می‌کند تا در مورد منابع معدنی خود شفاف باشند.

جدول زمانی روز جهانی بازیافت تلفن همراه

چگونه روز جهانی بازیافت تلفن همراه را جشن بگیریم؟

یک مرکز در نزدیکی خود پیدا کنید

گرچه مؤسسۀ J.G.I. در ایالات متحده با سازمان‌های بازیافت همکاری می‌کند تا بازیافت را در دسترس‌تر کنند. اما در دیگر کشورها هم مکان‌هایی برای دریافت گوشی‌های قدیمی و بازیافت‌شان وجود دارد. آنها را پیدا کنید. زباله‌های الکترونیکی خود را جمع‌آوری و آنها را برای یک شرکت بازیافت بفرستید.

ماجرا را جدی بگیرید

اگر دلایلی که قبلاً در این مقاله ذکر شد، شما را در مورد نیاز به بازیافت تلفن همراه و زباله‌های الکترونیکی خود متقاعد نمی‌کند، ما چند مورد دیگر برای ارائه داریم. بازیافت نه تنها به جلوگیری از آسیب‌های زیست محیطی کمک می‌کند، بلکه به شکستن چرخه معیوب «عرضه و تقاضا» کمک می‌کند که همۀ ما بخشی از آن هستیم. در نتیجه، مردم مناطق آسیب‌دیده شانس بیشتری برای یافتن کار خواهند داشت و بخش عمده‌ای از بودجۀ جنگ‌های مسلحانه و مشکلات اجتماعی در کشورهای در حال توسعه قطع خواهد شد.

به گرفتن تعهدات بیشتر کمک کنید

فناوری همچنین یک موهبت است. از رسانه‌های اجتماعی برای انتشار پیام در مورد اهمیت بازیافت تلفن‌های قدیمی و سایر دستگاه‌های فنی خود استفاده کنید. با شرکت در جنبش فراخوان J.G.I، مردم می‌توانند متعهد شوند که تلفن‌های همراه خود را بیش از دو سال معمول نگه دارند یا می‌توانند بازیافت را انتخاب کنند.

پنج واقعیت در مورد تلفن‌های همراه که شاید شگفت‌زده‌تان کند

دسته توالت شما تمیزتر از گوشی شماست

تلفن‌ها تقریباً 18 نوع میکروب خطرناک‌تر از دسته توالت‌های معمولی دارند، زیرا آن‌ها را همه جا با خود حمل می‌کنید.

روزی 110 بار گوشی خود را چک می‌کنید

به‌طور متوسط روزانه 110 بار گوشی خود را چک می‌کنید، به خصوص بین ساعت 5 تا 8 بعد از ظهر.

FOMO واقعی است

چیزی به نام ترس از بدون تلفن یا اینترنت بودن وجود دارد و به آن نوموفوبیا می‌گویند.

تلفن‌ها بیشتر از مردم

بیش از 7.2 میلیارد تلفن همراه در جهان وجود دارد که بیشتر از میانگین جمعیت جهان است.

بازیافت زباله‌های الکترونیکی سودآور است

طلا، نقره و سایر فلزات گران‌بها به ارزش تقریبی 60 میلیون دلار در تلفن‌های همراه دور ریخته می‌شوند.

چرا روز جهانی بازیافت تلفن همراه مهم است؟

می‌تواند به ایجاد تفاوت کمک کند

هر روز حدود 350هزار تلفن همراه در سراسر جهان دور ریخته می‌شود. این موضوع به تولید سالانه 50 میلیون تُن زباله الکترونیکی می‌افزاید. بازیافت نه تنها می‌تواند به کاهش این تعداد تلفن همراه و پیامدهای سلامتی آن بر روی همۀ گونه‌های روی کُرۀ زمین کمک کند؛ بلکه می‌تواند به جبران تقاضای بازار نیز کمک کند. در نتیجه، کشورهایی مانند کنگو که از فساد و جنگ‌های پایان‌ناپذیر رنج می‌برند، ممکن است شاهد پیامدهای مطلوب‌تری باشند.

جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد

زباله‌های الکترونیکی ترکیبات خطرناکی در محیط منتشر می‌کنند که بر سلامت همۀ موجودات زنده از جمله انسان تأثیر می‌گذارد. بیش از 200 میلیون نفر به دلیل مشکلات بهداشتی در خطر هستند که زباله‌های الکترونیکی می‌توانند آنها را ایجاد کنند. بیشتر این زباله‌ها به کشورهای فقیر فرستاده می‌شود و مردم ساکن آنجا را به خطر می‌اندازند. هیچ عدالتی در این مورد وجود ندارد، از این رو یک جنبش جمعی برای کمک به کاهش آسیب لازم است.

این شیوه‌ها با پایداری محیط زیست هم‌خوانند

بازیافت به هر شکلی همیشه ایدۀ خوبی است، زیرا سبک زندگی پایدارتر و آگاهانه‌تری را در محیط زیست تشویق می‌کند. آگاهی از محیط زیست کافی نیست. ما دربارۀ پایان‌دادن به سیل تخریبی که مصرف بیش از حددنبال دارد، متعهد شویم.

اهمیت روز جهانی بازیافت تلفن همراه

نیکان، محیط زیست و بازیافت تلفن همراه

با آنچه گفته شد اکنون می‎دانیم که گوشی‌های تلفن همراه بسیار ارزشمند و حاوی مواد گران‌قیمتی هستند. هریک از ما تاکنون تعدادی گوشی تلفن همراه استفاده کرده‌ و دورانداخته‌ایم. حال چه اتفاقی می‌افتد اگر ما همۀ این گوشی‌های بی‌استفاده را جمع کنیم، برای بازیافت بفرستیم.

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت حامی خانواده و دوست‌دار محیط زیست است. این مؤسسه تلاش می‌کند تا بازیافت تلفن همراه و قطعات الکترونیک را نیز به‌عنون بخشی از مسئولیت اجتماعی خود دنبال کند. در این مسیر تا امروز بازیافت باتری را به شکلی جدی دنبال کرده است. این فرآیند هم شامل باتری‌های معمولی و هم شامل باتری موبایل می‌شود.  

در ماه‌های پایانی سال 1400بود که نیکان ماموت ساخت مجموعه‌ای از مخازن جمع‌آوری باتری‌های مصرف شده تهیه کرد و آنها را در اختیار مراکز کوچک و بزرگ تجاری و خانواده‌ها قرار داد تا باتری‌های خود را جمع کنند.

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت سال‌هاست با جمع‌آوری درب بطری و فروش آنها برای نیازمندان ویلچر تهیه می‌کند. پس از مطالعه و بررسی بسیار این مؤسسه ایدۀ جدیدی را دنبال کرد. نیکان ماموت با جمع‌آوری باتری‌های استفاده‌شده و فروش آنها به یک شرکت بازیافت، برای مددجویان تحت پوشش که نیاز به پروتز داشته باشند پروتز تهیه ‌می‌کند تا آسایش را به زندگی آنان بازگرداند.

برای اطلاع از فعالیت‌های جالب نیکان ماموت در زمینۀ محیط زیست، بازیافت باتری‌های استفاده‌شده و کمک به بیماران می‌توانید صفحۀ اینستاگرام مؤسسه را دنبال کنید.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما