روز جهانی جوانان
روزگار جوانی، زمان بالندگی است، جوانان سرشار از هدف و انگیزهاند تا بتوانند آیندهای روشن و درخشان برای خود بسازند. آیندۀ پویای هر جامعه به داشتن جوانانی موفق، سلامت و هدفمند وابسته است. با این حال جوانان برای اینکه بتوانند از این دوران بهترین بهره را ببرند، نیازها و خواستههایی دارند که توجه دولتها و سازمانهای بینالمللی را میطلبد.
روز جهانی جوانان در 12 آگوست بر مشکلاتی تمرکز دارد که برخی از جوانان در سراسر جهان تجربه میکنند. نیمی از کودکان بین 6 تا 13 سال فاقد مهارتهای اساسی خواندن و ریاضی هستند و فقر دوران کودکی هنوز یک مشکل رایج در سطح جهانی است. واضح است که با چنین وضعی جمعیت جوان آینده با مشکلات بسیاری مواجه خواهد بود.
سازمان ملل متحد روز جهانی جوانان را برای کمک به جلب آگاهی نسبت به این مسائل، انتخاب کرده است. روز جهانی جوانان زمانی برای تفکر و همچنین عمل است. کنسرتها، کارگاهها و رویدادهای فرهنگی زیادی برای آن برگزار میشود و لازم است که همۀ مردم با حضور خود به مسائل جوانان توجه کنند. این ابتکاری است که ویژگیهای جوانان را ارج مینهد و چالشهایی را که جوانان نوپای امروزی با آن روبهرو هستند، تصدیق میکند.
تاریخچۀ روز جهانی جوانان
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1965، در قطعنامۀ 2037(XX)، اعلامیۀ ترویج آرمانهای صلح، احترام متقابل و تفاهم میان جوانان را منتشر کرد.
از سال 1965 تا 1975، هم مجمع عمومی و هم شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد علاوه بر آنکه اتخاذ سیاستی بینالمللی دربارۀ جوانان در دستور کار بود، بر سه موضوع اساسی در حوزه جوانان نیز تأکید میشد؛ مشارکت، توسعه و صلح.
در سال 1979، مجمع عمومی با تصویب قطعنامۀ 34/151، سال 1985 را به عنوان سال بینالمللی جوانان نامگذاری کرد، سالی که در آن سه موضوع مشارکت، توسعه و صلح در حوزۀ جوانان به شکل جدیتری مورد توجه قرار گرفت.
مجمع عمومی سازمان ملل در همین سال 1985 قطعنامۀ 40/14 را نیز تصویب کرد که براساس آن برنامهریزی بیشتر و پیگیری مناسبتری برای رسیدگی به مسائل جوانان لازم بود. این قطعنامه بر جوانان نه به عنوان یک واحد جمعیتی بلکه بهعنوان یک دستۀ گسترده که شامل زیر گروههای مختلف است، تأکید داشت. به این ترتیب پیشنهادهایی برای رسیدگی به نیازهای زیر گروههایی مانند جوانان دارای معلولیت، جوانان روستایی و شهری و زنان جوان ارائه شد.
در دسامبر 2009، مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامۀ 64/134 را تصویب کرد و 12 آگوست را روز جهانی جوانان و سال 2010 را به عنوان سال جهانی جوانان اعلام کرد. سازمان ملل متحد در این قطعنامه از دولتها، جامعۀ مدنی، افراد و جوامع در سراسر جهان خواست تا از فعالیتهای مرتبط با جوانان در سطوح ملی و بینالمللی حمایت کنند.
جوانان چه کسانی هستند؟
هیچ تعریف بینالمللی مورد توافق جهانی از گروه سنی جوانان وجود ندارد. با این حال، برای اهداف آماری، سازمان ملل متحد – بدون لطمه به تعاریف دیگر ارائه شده توسط کشورهای عضو – «جوان» را به عنوان افراد بین 15 تا 24 سال تعریف میکند. این تعریف که در چارچوب آمادهسازی سال بینالمللی جوانان (1985) به وجود آمد، در قطعنامه 36/28 مجمع عمومی سازمان ملل و در سال 1981 تأیید شد. تمام آمار سازمان ملل در مورد جوانان بر اساس این تعریف همانطور که در سالنامههای سالانه آمار منتشر شده توسط سیستم ملل متحد در مورد جمعیت شناسی، آموزش، اشتغال و بهداشت منعکس شده است.
براساس این تعریف آماری از جوانان، افراد زیر 14 سال کودک تلقی میشوند. با این حال شایان ذکر است که مادۀ 1 کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد حقوق کودک «کودکان» را افراد کمتر از 18 سال تعریف میکند.
به این ترتیب وقتی فردی به سن 18 سالگی رسید، بالغ محسوب میشود. با این وجود، تعریف عملیاتی و تفاوتهای ظریف واژه «جوان» بسته به عوامل نسبی اجتماعی-فرهنگی، نهادی، اقتصادی و سیاسی از کشوری به کشور دیگر، متفاوت است.
روز جهانی جوانان 2024 چه زمانی است؟
روزهای جوانی و بیدغدغه ما برای همیشه دوام نمیآورد. متأسفانه، بسیاری از جوانان در سراسر جهان با مشکلات بسیار روبهرو هستند و به منابع ضروری برای داشتن آیندهای بهتر دسترسی ندارند. این مشکلات پیش روی جوانان در روز جهانی جوانان در 12 آگوست بررسی میشود.
در روز جهانی جوانان چه فعالیتهایی میتوان انجام داد؟
روز جهانی جوان به صدای جوانان فرصت انعکاس میدهد. جوانان را درگیر میکند و هدف اصلی آن اتخاذ ابتکارات و اقداماتی است که فرصتها را برای جوانان افزایش میدهد.
جوانان جهان بسته به اینکه در کدام بخش از جهان زندگی میکنند، با چالشها و موانع مختلفی برای رفاه روبهرو هستند. جوانان ساکن کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، بیشتر مستعد درگیرشدن با چالشهای ذهنی و اجتماعی هستند، در حالی که جوانان کشورهای توسعه نیافته، با فقدان نیازهای اساسی مانند آموزش، بهداشت و اشتغال مواجهند.
این مسائل و چالشها به طور گسترده در سطوح محلی، نهادی و دولتی مورد بحث قرار گرفته است. سمینارها، جلسات آموزشی، مناظرهها، انجمنهای گفتوگو با حضور چهرههای تاثیرگذار به عنوان سخنرانان کلیدی، جمعآوری کمکهای مالی، و توزیع مطالب آموزشی برای اطلاعرسانی و آگاهیبخشی برنامههای روز جهانی جوان هستند. در این برنامهها تلاش میشود با درک بهتر موانع توسعۀ جوانان، سیاستهای موجود دربارۀ جوانان را تغییر و زندگی بهتری به آنان هدیه داد.
روز جهانی جوانان و مهمترین اعداد
15 تا 24 – گروه سنی که به عنوان جوانان تعریف میشود.
یک ششم – جمعیت انسانی متشکل از جوانان جهان.
1991 – سالی که برای اولین بار ایدۀ روز جهانی جوانان مطرح شد.
77 % – درصد جوانان شاغل غیررسمی.
4% – درصد احتمال کمسوادبودن زنان نسبت به مردان.
20٪ – درصد جوانانی که هر سال مشکلات سلامت روان را تجربه میکنند.
152 میلیون – تعداد کارگران جوانی که در خانوارهای زیر خط فقر زندگی میکنند.
دو سوم– جمعیت جوانان در کشورهای در حال توسعه که نمیتوانند توانایی اقتصادی خود را برآورده کنند.
126 میلیون – آمار سال 2011 از جوانانی که نمیتوانند جملهای بخوانند یا بنویسند.
23 – تعداد کشورهای آفریقایی که یک استراتژی ملی در زمینۀ سواد اقتصادی اجرا میکنند.
چگونه روز جهانی جوانان را گرامی بداریم؟
در مراسم روز جهانی جوانان شرکت کنید
در رویدادهای روز جهانی جوانان شرکت کنید. کنسرتها، رویدادهای ورزشی، رژهها و نمایشگاههای سیاری وجود دارد که دستاوردهای جوانان را به نمایش میگذارد. میتوانید از استعداد آنها الهام بگیرید و در عین حال سرگرم شوید.
دستِ یاری دراز کن
بهترین چیزی که میتوانیم به بچهها ارائه دهیم آموزش است. به برنامههای مربیگری نگاه کنید و آنچه را که میشود به نسل بعدی منتقل کرد، کشف کنید. برنامههای برادر و خواهر بزرگتر، برنامههای موسیقی، کمک به گفتار درمانی و غیره برای چنین رویدادی مناسب هستند.
یک بحث بین نسلی داشته باشید
میزگردی میان بزرگسالان و جوانان راه بیندازید. این برنامه میتواند بین والدین و فرزندان یا دانشآموزان و معلمان برگزار شود. موضوعاتی را برای ای گفتوگو انتخاب کنید که باب روز باشد و جوانان از صحبت دربارۀ آن استقبال کنند.
پنج حقیقت درباره روز جهانی جوان
سلامت جوانان
سازمان بهداشت جهانی در حال توسعۀ استانداردهای جهانی برای سلامت در مدارس است.
گرسنگی دوران کودکی
فقط در ایالات متحده 13 میلیون کودک، هر سال با گرسنگی دست و پنجه نرم میکنند.
بدن سالم ضروری است
کودکان و نوجوانان باید هر روز یک ساعت یا بیشتر فعالیت بدنی داشته باشند.
موسیقی مهم است
یکی از سفرای جوانان سازمان ملل متحد، محمد عساف، پناهندهای فلسطینی است که از موسیقیاش برای دادن پیامهای امیدبخش به پناهندگان جوان فلسطینی استفاده میکند.
کارآفرینان جوان
ریتا کیمانی از کنیا 25 ساله، یکی از بنیانگذاران FarmDrive است که برای کشاورزان خردهمالک بدون پشتوانۀ مالی تأمین اعتبار میکند.
چرا روز جهانی جوان را دوست داریم؟
تمرکز بر ساختن دنیایی بهتر برای فرزندانمان
روز جهانی جوان چیزی فراتر از تشویق مستقیم نسل جوان است. این مناسبت مجموعه ای از اولویتها را برای تمرکز بر ایجاد پیشرفتهای ملموس در زندگی کودکان، نوجوانان و جوانان تعیین میکند. سازمان ملل پانزده اولویت برای زندگی بهتر نسل جوان مشخص کرده است که کاهش موارد اچ آی وی/ ایدز، مبارزه با گرسنگی در دوران کودکی، و دسترسی بیشتر به آموزش بعضی از آنهاست.
افزایش آگاهی در مورد فقر
بسیاری از کودکان هر شب گرسنه به رختخواب میروند یا صبحها بدون صبحانۀ مغذی راهی مدرسه میشوند. فقط در ایالات متحدۀ آمریکا، 13.1 میلیون کودک در خانههای ناامن غذایی زندگی میکنند، به این معنی که آنها و خانوادههایشان به غذای مفید و کافی دسترسی ندارند.
کودکان در کشورهای دیگر در سراسر جهان با سختیهای مشابهی روبهرو هستند و بسیاری از آنها در چرخهای از فقر گرفتارند که رهایی از آن در بزرگسالی دشوار است. روز جهانی جوانان فرصتی است تا هرچه بیشتر از این مسائل آگاه باشیم، زیرا فقط در این صورت است که سریعتر میتوانیم برای کمک به کودکان و نوجوانان کاری انجام دهیم.
قدردانی از تفکر خلاق برای آیندهای بهتر
فهرست اولویتهای عملی روز جهانی جوانان، عموم افراد را تشویق میکند تا در مورد انجام کارهایی بیندیشند که تفاوتی چشمگیر در زندگی کودکان پدید میآورد. در نوشتههای اخیر دربارۀ روز جهانی جوان، سازمان ملل تمرکز زیادی بر کاهش آلودگی، استفادۀ پایدار از محصولات و ارائۀ خدمات محلی داشت تا آنها برای نسل بعدی در دسترس باقی بمانند و اطمینان حاصل شود که جوامع بیشتر و بهتر به منابع دسترسی خواهند داشت. نامگذاری چنین اهداف بلندپروازانه – اما شدنی – برای همۀ ما الهام بخش است تا در مورد گامهای کارآمدی که میتوانیم برای تحقق آنها برداریم، فکر کنیم.
خیریهها و جوانان
سازمانهای مردمنهاد و خیریهها، بخش مهمی از فعالیتهای خود را به حمایت از جوانان اختصاص میدهند. جوانان به امکانات تحصیلی، شغل، مسکن و همچنین تمهیداتی برای ازدواج نیاز دارند و اگر جوانی شرایط مالی لازم را برای رشد و بالندگی در اختیار نداشته باشد، این خیریهها هستند که آنان را یاری میکنند.
مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت به عنوان حامی خانوادهها، جوانان بسیاری را در میان مددجویان خود دارد. از دانشآموز گرفته تا دانشجو، از جوانان نیازمند جهیزیه گرفته تا آنها که به دنبال کاری میگردند، همه و همه در میان مددجویان جوان نیکان یافت میشوند.
نیکان روز جهانی جوانان را به مددجویان جوانش تبریک میگوید و بهترینها را برایشان آرزو دارد. این روزی است برای آنکه آیندهسازان جامعه بیشتر مورد توجه قرار گیرند. در شبکههای اجتماعی نیکان بهویژه اینستاگرام میتوانید از برنامههای این خیریه برای جوانان بیشتر آگاه شوید.
نظرات
نظر شما در مورد این مطلب چیست؟