روز ازدواج مبارک!

ازدواج یکی از مهم‌ترین مراحل زندگی است، آن‌قدر مهم که آماده‌شدن برای آن، انتخاب همسر و برگزاری مراسم عروسی می‌تواند به جدی‌ترین هدف زنان و مردان تبدیل شود. قرن‌هاست خانواده باارزش‌ترین واحد اجتماعی تلقی می‌شود و ازدواج به عنوان نقطۀ آغاز شکل‌گیری خانواده ارزشمند است.

با این همه اهمیتی که ازدواج دارد عجیب نیست که در هر کشوری مناسبتی به نام روز ازدواج وجود داشته باشد. روز ازدواج در ایران هم‌زمان با سال‌روز ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) جشن گرفته می‌شود، مناسبتی که به دلیل ریشه‌های مذهبی برای بسیاری از مردم کشور قابل احترام و مبارک است. در روز ازدواج نگاهی دوباره به ارزش‌های تشکیل خانواده و بهترین چیزها برای داشتن ازدواجی موفق می‌تواند بر داشتن یک زندگی شاد و سلامت مؤثر باشد.

روز ازدواج مبارک!

تاریخچۀ ازدواج حضرت علی و فاطمه(س)

اولین روز از ماه ذی‌الحجه به مناسبت ازدواج امام علی (ع) و حضرت فاطمه(س) روز ازدواج نام گرفته است. این ازدواج به فرمان خداوند انجام و اجازۀ آن به پیامبر اسلام وحی شد. فاطمه زهرا(س) دختر پیغمبر اکرم(ص) و از زنان ممتاز عصر خویش بود. پدر و مادرش از شریف‌ترین خانواده‌های قبلیۀ قریش بودند. جمال ظاهری، کمالات معنوی و ویژگی‌های اخلاقی را از پدر و مادرش به ارث برده بود.

پیش از حضرت علی(ع) افرادی مانند ابوبکر و عمر آمادگی خود را برای ازدواج با فاطمه(س) اعلام کرده بودند و هر دو از پیامبر(ص) یک پاسخ شنیده بودند و آن این که او درباره ازدواج دخترش منتظر وحی الهی است.

هنگامی که علی(ع) برای خواستگاری رفت، پیامبر خانۀ اُم‌سَلمه بود. حضرت علی(ع) در زد، پیش از آنکه در را باز کنند، پیامبر(ص) فرمود: «کسی پشت در است که محبوب خدا و رسول است». علی(ع) وارد شد، سلام کرد و در حضور رسول خدا(ص) نشست. چشمان خود را بر زمین دوخت. شرم مانع گفتن خواسته‌اش می‌شد. پیامبر(ص) که از روحیات او باخبر بود، سکوت را شکست و فرمود: «می‌بینم برای حاجتی اینجا آمده‌ای. آنچه در دل داری بازگو که خواسته‌ات پیش من پذیرفته است.»

حضرت علی (ع) با سخنانی شیرین خواسته‌اش را چنین بازگو کرد: «پدر و مادرم فدای شما، وقتی خردسال بودم مرا با غذای خود و به اخلاق خود بزرگ کردید. نیکی و دل‌سوزی شما از پدر و مادرم بیشتر بود و به خدا سوگند که شما ذخیرۀ دنیا و آخرتم هستید. ای رسول خدا! اکنون که به سن رشد رسیده‌ام، دوست دارم خانه و همسری داشته باشم. آمده‌ام تا دخترتان فاطمه را از شما خواستگاری کنم. آیا مرا می‌پذیرید؟» پیامبر با اینکه انتظار این لحظه را می‌کشید؛ جواب قطعی را برعهده حضرت فاطمه‌(س) گذاشت.

عقد عروس و داماد جاری شد و وقت تهیۀ لوازم زندگی رسید. در آن زمان تمام دارایی حضرت علی(ع) شمشیر و زرهی برای جهاد در راه خدا بود، به علاوه ایشان شتری داشت که با آن در باغستان‌های مدینه کار می‌کرد. پیامبر اکرم(ص) پذیرفت که حضرت علی(ع) زره خود را بفروشد و به عنوان جزئی از مهریه فاطمه(س) در اختیار پیامبر بگذارد.

زره چهارصد درهم فروخته شد، پیامبر قدری از آن را در اختیار بلال گذاشت تا برای حضرت زهرا(س) عطر بخرد و باقیمانده را به عمار یاسر و گروهی از یاران خود داد تا برای فاطمه (س) و علی (ع) لوازم منزل تهیه کنند. تدبیر پیامبر گرامی اسلام (ص) موجب شد که ازدواج دخترش به ساده‌ترین شیوه انجام شود و اکنون الگویی برای همه جوانانی که در آستانه زندگی مشترک هستند، باشد.

با مراجعه به صفحه ”فراخوان حمایت فوری تعویض پروتز قلب صالح” می‌توانید در این کمپین شرکت کرده و سهمی در این کار خیر داشته باشید. 

از ازدواج فاطمه (س) و امام علی(ع) چه می‌آموزیم؟

علی (ع) و فاطمه(س) را الگوی مردان و زنان می‌دانند، این موضوع را از ازدواج آنان می‌تواند دریافت و روز ازدواج به همین دلیل اهمیت دارد. آنان در همۀ زمینه‌ها برای ازدواج با یکدیگر مناسب بودند، به این معنا که هم‌کفو و همتا بودند،  در ازدواج از اشرافی‌گری و تجملات دوری کردند، بر هم سخت ‌نگرفتند، معیارها و خصوصیات درستی برای ازدواج داشتند و زندگی را بر پایۀ محبت و شناخت بنا کردند. بررسی این مفاهیم و معیارهاست که می‌تواند به ایجاد الگویی مناسب برای زوج‌های در شُرف ازدواج انجامد.

کُفو و همتا بودن

کفو در اصل، به معنای هم‌طراز در مقام و منزلت و قدر است. این موضوعی است که بسیاری ممکن است هنگام ازدواج به آن توجه نکنند. انتخاب همسری از جایگاه اجتماعی بسیار بالاتر، بسیار ثروتمند یا با تحصیلات عالی‌رتبه در شرایطی که خود فرد هیچ‌یک از این معیارها را ندارد به جای درستی راه نخواهد برد. در واقع فقط خوب بودن یک فرد کافی نیست بلکه حتی در نوع فکر و اعتقادات هم نیاز است هماهنگی درستی میان افراد وجود داشته باشد.

از ازدواج فاطمه (س) و امام علی(ع) چه می‌آموزیم؟

دوری از تجملات

داشتن یک زندگی شاد، رنگارنگ و شبیه به آنچه در فضای مجازی ارائه می‎شود، خواستۀ بسیاری از افراد است. یک مراسم عروسی با مهمانان پرشمار، لباس‌های فاخر و مراسم شام مجلل می‌تواند وسوسه‌کننده باشد اما چه بهایی باید برای داشتن چنین زندگی و مراسمی پرداخت؟ آیا صرف چنین هزینۀ هنگفتی از عهدۀ همه برمی‌آید و تلاش و فشار بیش از اندازه برای آن، زندگی مشترک یک زوج را به خطر نمی‌اندازد؟

در روز ازدواج از داستان پیوند حضرت علی و فاطمه(س) می‌آموزیم که گرچه مهیاکردن نیازهای اولیه برای ازدواج واجب است اما باید توان مالی و صلاح زندگی را در نظر گرفت تا در آغاز زندگی مشترک شادی و امید جای خود را به نگرانی و هزینۀ بیهوده ندهد.

سخت‌ نگرفتن بر همدیگر

نه تنها عروس و داماد بلکه خانواده‌هایشان  برای ازدواج خواسته‌های متعدد و گاه عجیبی دارند. بعضی به دنبال مهریۀ آن‌چنانی هستند، بعضی می‌خواهند عروسشان جهیزیۀ خاصی با خود همراه بیاورد و گروهی دیگر معتقدند داماد حتما باید خانه شخصی و شغلی با درآمد خیلی زیاد داشته باشد.

تهیۀ همۀ این‌ها برای جوانانی که تازه آغاز راه هستند و باتوجه به وضعیت اقتصادی جامعه ممکن نیست. رضایت دادن به حداقل‌ها شکل گرفتن یک زندگی را ممکن می‌کند در حالی که سخت‌گیری بیش از حد موجب می‌شود امکان تشکیل خانواده از زنان و مردان گرفته شود و می‌تواند سرخوردگی فردی و معضلات اجتماعی را پدید آورد.

ملاک قراردادن معیارها

هر فردی که در آستانۀ ازدواج قرار دارد برای انتخاب همسر ویژگی‌های خاصی را مد نظر دارد. صحبت دربارۀ این ویژگی‌ها، نقاط اشتراک و همین‌طور تضادها می‌تواند یک انتخاب درست را میسر کند.

ازدواج آن‌طور که قدیمی‌ها می‌گفتند یک هندوانۀ دربسته نیست بلکه پیوند دو انسانی است که با شیوه‌های مختلفی تربیت شده‌اند، علایق متفاوتی دارند و اهداف خاص خودشان را در زندگی دنبال می‌کنند؛ به همین دلیل مهم است که معیارها، خط قرمز‌ها و اصول اساسی زندگی‌شان را مشخص کنند و بدانند که می‌خواهند در کدام مسیر حرکت کنند تا پس از ازدواج بتوانند موجب رشد یکدیگر شوند.

بنا‌کردن زندگی بر پایه محبت و شناخت

زندگی مشترک باید بر پایۀ محبت بنا شده باشد. اگر همۀ مواردی که پیش از این برشمردیم در کنار هم قرار گیرند، زندگی‌ای برپایۀ مهر و محبت بنا گذاشته خواهد شد. این مهم‌ترین اصل ازدواج است، فقط دو فردی که به دنبال کسب سود مالی و موقعیت اجتماعی از طرف مقابل نباشند یا هدفشان از ازدواج رسیدن به آرزوهای کودکانه مثل برگزاری مراسم در هتلی گران‌قیمت نباشد، می‌توانند به هم محبت داشته باشند و سفر زندگی را کنار هم دنبال کنند.

در روز ازدواج چه کارهایی می‌توان انجام داد؟

همسرتان را خوشحال کنید

در روزی که نام ازدواج بر آن گذشته شده است، چه چیزی بهتر از اینکه پیوند زناشویی‌تان را جشن بگیرید. برایش هدیه بخرید، غافلگیرش کنید یا در یک مکان خاطره‌انگیز با او قرار بگذارید. لازم نیست حتماً کار پرخرج یا عجیبی انجام دهید، با کمی خلاقیت و علاقه می‌توانید برنامه‌های جالبی ترتیب دهید و اوقات خوشایندی را با یکدیگر بگذرانید.

در برنامۀ ازدواجتان تجدید نظر کنید

اگر در شُرف ازدواج هستید، یک بار دیگر به اینکه چرا امروز روز ازدواج نامیده شده است فکر کنید. برنامه‌های ازدواجتان را بازنگری کنید و ببیند که چه چیزهایی را فراموش کرده‌اید یا چطو می‌توانید آنها را بهتر، منطقی‌تر و حتی خلاقانه‌تر کنید. یک ازدواج ساده و شاد  می‌تواند آیندۀ روشن‌تری برایتان بسازد تا یک شب رویایی گران‌قیمت که هزینه‌های بیشتر از توانتان است.

به ازدواج دیگران کمک کنید

برای این کار راه‌های زیادی وجود دارد، شاید زوج جوانی در میان اطرافیانتان باشند که به کمک مالی نیاز دارند یا به سادگی برای انجام کارهای عروسی دنبال دوست یا فامیل می‌گردند که وقت آزاد داشته باشد.

با این حال هستند زوج‌های جوانی که به دلیل مشکلات مالی تا کنون نتوانسته‌اند زندگی مشترک خود را آغاز کنند، کمک به آنها یا خیریه‌هایی که در زمینۀ خانواده فعال هستند راه دیگری است که در روز ازدواج می‎تواند به ازدواج کمک کند.

در روز ازدواج چه کارهایی می‌توان انجام داد؟

نیکان و ازدواج

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت به عنوان حامی خانواده‌ها، کمک به زوج‌های جوان را یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های خود می‌داند و تا آنجا که بتواند در تهیۀ جهیزیه و مقدمات ازدواج زوج‌های نیازمند مشارکت می‌کند. در اینستاگرام مؤسسه دربارۀ این موضوع می‌توانید بیشتر بخوانید.

مددجویان بسیاری با کمک نیکان و خانوادۀ حامیانش تا کنون زندگی خود را آغاز کرده‌اند، به علاوه نیکان با فراهم‌ اشتغال، مسکن، هزینه‌های درمان و بسیاری خدمات دیگر به شکل‌گیری خانواده و امکان ازدواج افراد کمک می‌کند.

در روز ازدواج نیکان برای تمام زوج‌های جوان آرزوی خوشبختی دارد. نیکان دنیایی می‌خواهد که در آن همۀ اعضای خانواده به‌ویژه خانواده‌های جوان، شاد و سلامت باشند. مهم نیست ازدواج کرده‌اید یا نه، از باکس پایین مقاله می‌توانید نظرات خود دربارۀ کمک به زوج‌های جوان نیازمند و نقش خیریه‌ها در یاری رساندن به آنها را با ما در میان بگذارید.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما

نظر کاربران
  1. محیار

    سلام ممنون از شما

    آیا این نظر برایتان مفید بود؟