روز جهانی مادر زمین

همۀ آدم‌ها روی زمین زندگی می‌کند؛ اما آن را فراموش کرده‌اند. بی‌آنکه کمی به این نگین سبز راه شیری و آسیب‌هایی که به آن می‌رسانند بیندیشند، منابعش را استفاده می‌کنند و گاه آنها را هدر می‌دهند. داشتن روزی برای زمین دست کم فرصتی است برای نگاه دوباره به این تنها خانۀ بشر و پرهیز از رسانده آسیب‌های بیشتر به آن.

در سال 2009 دولت بولیوی پیشنهاد داد قطعنامه‌ای برای بزرگداشت کرۀ زمین در سازمان ملل متحد امضا شود. این پیشنهاد با رأی مثبت بیش از 50 کشور تصویب شد و از آن پس 22 آوریل به‌عنوان روز جهانی مادر زمین نام گرفت.

در این قطعنامه آمده است که زمین و اکوسیستم‌های موجود در آن خانۀ ما هستند و  به همین دلیل افزایش هماهنگی ما با طبیعت و زمین بسیار مهم است. عبارت مادر زمین نیز نشان‌دهندۀ ارتباط متقابل میان انسان‌ها، سایر گونه‌های زنده و سیاره‌ای است که همۀ ما درآن سهم مشترک داریم.

روز جهانی مادر زمین

تاریخچۀ روز جهانی مادر زمین

هدف کمپین جهانی مادر زمین، آگاه‌کردن انسان‌ها از چیزهایی است که سیارۀ زمین و زندگی جانداران روی آن را تهدید می‌کند. روز جهانی مادر زمین همچنین یادآور تلاش برای ارتقای هماهنگی انسان با طبیعت و زمین و دستیابی به تعادل عادلانه میان نیازهای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی نسل فعلی و آیندۀ بشریت است موضوعی که در اعلامیۀ سال 1992 ریو دوژانیرو نیز بر آن تأکید شده.

توضیح آنکه، کنفرانس ریو دو ژانیرو تحت تأثیر عملکرد کشورهای در حال توسعه و با محوریت توسعۀ پایدار برگزار شد. بعد از این کنفرانس، مفهوم توسعۀ پایدار تقریباً در تمام اسناد مربوط به محیط زیست درنظر گرفته شد.

گرچه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 2009 با تصویب قطعنامۀ A/RES/63/278 تاریخ 22 آوریل را روز جهانی مادر زمین اعلام کرد و این مناسبت برای اولین بار در سال 2010 گرامی داشته شد اما سابقۀ توجه جهانی به محیط زیست به چند دهه پیش از آن بازمی‌گشت. در واقع کنفرانس سازمان ملل متحد در سال 1972 با موضوع محیط زیست انسانی در استکهلم، آغازِ به رسمیت شناختن جهانی وابستگی متقابل انسان با سایر گونه‌های زنده و خود سیارۀ زمین بود.

به این ترتیب هدف از انتخاب مناسبتی به نام مادر زمین تشویق مردم به اقداماتی برای رهایی زمین از کارهای آسیب‌رسان و متعهدشدن به پاک نگه‌داشتن محیط زیست است.

موضوع این است که دربارۀ سیارۀ جذاب ما، زمین، به اندازۀ کافی صحبت نشده است؛ اما این روز فرصتی را پدید می‌آورد تا مردم دربارۀ زمین و حفظ آن چیزهایی بیاموزند.

چگونه روز جهانی مادر زمین را گرامی بداریم؟

کیسۀ یک بارمصرف ممنوع!

بر اساس برآوردها، فقط آمریکایی‌ها سالانه 100 میلیارد کیسۀ پلاستیکی استفاده می‌کنند که در نهایت سر از محل‌های دفن زباله در می‌آورند و قاتل زندگی دریایی آن بخش از جهان هستند.

حال تصور کنید که به جای این کیسه‌های، یک کیسۀ پارچه‌ای در کیف هر یک از افراد وجود داشته باشد؛ کیسه‌ای که بارها و بارها می‌توان از آن استفاده کرد. این یک ایدۀ عالی است زیرا دیگر نه زباله تولید می‌شود و نه محیط زیست آسیب می‌بیند.

چگونه روز جهانی مادر زمین را گرامی بداریم؟

درخت بکارید

زمین به وجود درختان زنده است، درختان در تنظیم دمای شهر، تمیزکردن هوا و تولید اکسیژن مؤثر هستند. فضای شهرها را فرح‌بخش می‌کنند و دیدنشان آرامش روان و ذهن مردمان را به همراه دارد. همین دلایل کافی است تا تصمیم افراد بگیرند درختی را در حیاط خود بکارند و سلامت خود را بهبود بخشند. این نهال می‌تواند درخت میوه باشد تا ثمری هم به افراد برساند یا می‌تواند یکی از آن درخت‌های جنگلی باشد که کاشت آنها می‌تواند به احیای جنگل‌ها و کمک به حفظ کرۀ زمین کمک کند.

به طبیعت بروید

مردم آن‌قدر درگیر اتفاقات فضای مجازی شده‌اند که فراموش می‌کنند، بیرون‌رفتن از خانه و دیدن طبیعت و درختان چقدر لذت‌بخش است. همۀ افراد می‌توانند از روز مادر زمین، برای یادآوری زیبایی و شگفتی سیارۀ زمین استفاده کنند. نیاز به تدارک یک برنامۀ مُفصل یا رفتن به مسافت‌های دورودراز نیست، می‌توان در حیاط خانه یا پارک کوچک محله هم ساعتی نشست، مطالعه کرد و به صدای باد و پرندگان گوش سپرد.

به حافظان محیط زیست کمک کنید

گروه‌های بسیاری هستند که به حفظ محیط زیست، حفاظت از حیوانات و پاکسازی محیط زیست و بازیافت کمک می‌کنند. کمک به این گروه‌ها در روز مادر زمین راه خوبی برای قدردانی از سیاره‌ای است که امکان زندگی را برای بشر مهیا کرده است.

حقایقی شگفت‌انگیز در مورد زمین

یک سال بیش از 365 روز است: در زمین، یک سال 365.2564 روز است نه 365 روز، به همین دلیل است که ما هر چهار سال یک بار سال کبیسه داریم.

نام سازندۀ زمین ناشناخته است: برخلاف سایر سیارات، هیچ اطلاعات تاریخی دربارۀ اینکه نخستین چه فرد یا افرادی سیارۀ ما را «زمین» نامیده‌اند وجود ندارد.

دو ماه: طبق گزارش سایت Space.com زمین ممکن است زمانی دارای دو قمر باشد.

زمین خودش را بازیافت می‌کند: پس از هر دوره فوران آتش‌فشان‌ها چرخۀ سنگ‌های زمین، سنگ‌های آذرین را به سنگ‌های رسوبی و سپس سنگ‌های دگرگونی تبدیل می‌کند. کم‌کم دوباره خاک پدید می‌آید و در این روند حتی کوه‌های جدید و آتش‌فشان‌های جدید هم پدید می‌آید. زمین همچون موجودی زنده خود را از نو می‌سازد و این انسان است که با تخریب زمین، تراشیدن جنگل‌ها و حفر معدن در این چرخه مشکل ایجاد می‌کند.

با خرید ماگ نیکان در کمک به خانواده های نیازمند شریک می شوید .

چرا روز جهانی مادر زمین مهم است؟

یادآوری محافظت از زمین

روز جهانی مادر زمین یادآور شکنندگی سیارۀ ما و اهمیت حفاظت از آن است. اگر در دهۀ 1970 موضعی مؤثر اتخاذ نمی‌شد، ممکن بود هنوز در حال ساخت خودروهای تولیدکنندۀ سرب و تقویت تولید صنعتی از طریق مه دود و زباله باشیم.

افزایش آگاهی زیست محیطی

برای گرامیداشت روز جهانی مادر زمین، افزایش آگاهی زیست‌محیطی باید میان مردم افزایش یابد. آموزش مردم در مورد آسیب‌های بالقوه‌ای که انسان می‌تواند ابه زمین وارد کند و در عین حال نشان‌دادن حمایت گستردۀ جهانی از حفاظت از محیط زیست بسیار مهم است.

به عموم مردم آموزش می‌دهد

این روز فرصتی برای آموزش مسائل زیست‌محیطی به مردم فراهم می‌کند. همچنین به دولت‌ها اهمیت اقدامات زیست‌محیطی را یادآوری می‌کند.

چرا روز جهانی مادر زمین مهم است؟

نیکان و محیط زیست

خیریه‌ها از جمله نهادهایی هستند که محیط زیست جایگاه خاصی در فعالیت‌هایشان دارد. گرچه ممکن است بسیاری از آنان مستقیماً فعالیت محیط زیستی نداشته باشند اما در مجموعه کارهایی که انجام می‌دهند به شکل‌های مختلف از محیط زیست حمایت می‌کنند.

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت به عنوان حامی خانواده‌ها همواره تلاش می‌کند برنامه‌هایی برای بهبود زندگی خانوادها داشته باشد، برنامه‌هایی که حمایت از محیط زیست و زمین در آنها نهفته است و در اینستاگرام مؤسسه می‌توانید دربارۀ آنها بخوانید.

نیکان در کنار تأمین معیشت، مسکن، درمان، اشتغال و کمک به آموزش و گذر از بحران‌ها از فعالیت‌های محیط زیستی هم غافل نیست. یکی از مهم‌ترین این فعالیت‌ها جمع‌آوری درِ بطری و باتری‌های بازیافتی است که مبالغ حاصل از فروش آنها برای خرید ویلچر و پروتز بیماران نیازمند صرف می‌شود. همۀ علاقه‌مندان به کار خیر می‌توانید قلک جمع‌‎آوری باتری و قلک جمع‌آوری درِ بطری از نیکان دریافت کنند تا هم به بازیافت این زباله کمک کنند و هم در تأمین ویلچر و پروتز بیماران یاور نیکان باشند.

کیسه‌های خرید نیکان هم یکی دیگر از کارهای محیط زیستی این خیریه است، خرید این کیسه‌های پارچه‌ای راهی برای دوری از مصرف بی‌رویۀ پلاستیک و کمک به درآمدزایی نیکان است؛ درآمدی که صرف کمک به مددجویان می‌شود.

در سال‌های گذشته نیکان به شکل‌های مختلف تلاش کرده است عشق به مادر زمین را گسترش دهد، این راهی نیست که پایانی داشته باشد، در نهایت ما نیازمند زمین و سخاوتمندی او هستیم و باید به هر شکلی این سخاوت را ارج نهیم.

شما چه حسی به مادر زمین دارید؟ در این روز چه کارهایی را مفیدتر می‌دانید؟ خوشحال خواهیم شد اگر نظراتتان را از باکس پایین مطلب با ما در میان بگذارید.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما