روز جهانی تعاون

تعاونی‌ها چه هستند و چرا اهمیت دارند؟ شاید مهم‌ترین کار تعاونی‌ها یک‌جا کردن سرمایه‌های اندک مردم و هدفمندکردن سرمایه‌های پراکنده و سرگردان جامعه باشد. کاری که می‌تواند تولید و اقتصاد را در جوامع بهبود بخشد و از امکانات بالقوۀ موجود، برای شکوفایی استفاده کند.

بیش از یک قرن است که روز جهانی تعاون در سراسر جهان گرامی داشته می‌شود. وقتی در سال 1995 مجمع عمومی سازمان ملل متحد نخستین شنبۀ ماه جولای هر سال را به عنوان روز جهانی تعاون اعلام کرد، یکصد سال از تاسیس اتحادیه بین‌المللی تعاون(ICA) می‌گذشت.

هدف از انتخاب چنین روزی آن است که با برجسته‌کردن روش‌های سازمان ملل متحد در به ثمررساندن اهدافش، آگاهی‌ها دربارۀ تعاونی‌ها را افزایش داد، زیرا که سازمان ملل متحد همواره از روش همکاری با دیگر نهادها، سازمان‌ها و دولت‌ها استفاده می‌کند.

همچنین هدف دیگر روز جهانی تعاون قدردانی از مشارکت تعاونی‌ها برای حل برخی از مسائل مهم بین‌المللی و تقویت سایر سازوکارهای توسعۀ اجتماعی است که توجه سازمان ملل را به خود جلب کرده است.

در ادامه می‌خوانید:

روز جهانی تعاون

دربارۀ اهمیت تعاونی‌ها

با آنچه پیش از از این گفتیم می‌توان دریافت که تعاونی‌ها به مردم اجازه می‌دهند، زندگی خود را بهبود بخشند و در عین حال به پیشرفت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعۀ خود کمک کنند. آنها سال‌هاست که وظیفۀ تولید ثروت و رفع فقر را بر عهده دارند و سهامداران اصلی در امور ملی و بین‌المللی هستند. اعضای تعاونی‌ها به تقسیم عادلانۀ ثروت و سود انجمن تعاونی کمک و امور را به‌شیوه‌ای مشارکتی کنترل می‌کنند. تعاونی‌ها تمایل دارند مردم محور باشند نه سرمایه‌محور، بنابراین وقتی صحبت از تسریع تمرکز سرمایه به میان می‌آید، آنها خلاقی‌تر و منصفانه‌تر عمل کنند.

تعاونی‌ها همچنین برابری را تقویت می‌کنند. از آنجا که تعاونی‌ها مبتنی بر جامعه هستند، فعالیت‌هایشان به توسعۀ پایدار جوامع می‌انجامد، به این معنا که می‌توانند موجب پایداری زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی شوند. تعاونی‌ها همچنین به فعالیت‌های اجتماعی، کسب‌وکارهای محلی و تصمیم‌گیری که بر جوامع آنها تأثیر می‌گذارد، کمک می‌کنند.

گرچه آنها بیشتر بر جامعه محلی خود متمرکزند اما می‌توانند موفقیت اقتصادی و اجتماعی خود را با همه به اشتراک بگذارند. آنها همچنین می‌کوشند نابرابری و افراطی را که در سرمایه‌داری مدرن بیداد می‌کند، پاک کنند. سازوکار تعاونی شهروندان را تشویق می‌کند تا به خود متکی باشند و مسئولیت رفاه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی خود را بر عهده بگیرند. تعاونی‌ها در غلبه بر فقر، ایجاد اشتغال مولد و تشویق یکپارچگی اجتماعی موفق بوده‌اند.

 

شعار روز جهانی تعاون 2024

۶ جولای امسال برابر با ۱۶ تیر سال ۱۴۰۳ تعاونی‌های سراسر جهان، روز جهانی تعاون را با موضوع «تعاونی‌ها آینده‌ای بهتر برای همه می‌سازند» جشن می‌گیرند. تعاونی‌ها این فرصت را خواهند داشت تا مشارکت‌های کنونی و تاریخی خود را در ساختن آینده‌ای پایدار به نمایش بگذارند و تلاش‌ها برای اجرای اهداف توسعه پایدار (SDG) را تا سال ۲۰۳۰ تسریع بخشند.

در روز جهانی تعاون، تعاونی‌ها می‌توانند استانداردهای بالای خود را برای رشد فراگیر و پایدار به نمایش بگذارند و به عنوان نماینده‌ای برای حفاظت از محیط زیست و مبارزه با تغییرات آب و هوایی به فعالیت خود ادامه‌دهند.

براساس گزارش دبیر کل سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۳، تعاونی‌ها سابقه‌ای طولانی در ارتقای توسعۀ اقتصادی و اجتماعی همه مردم از جمله گروه‌های حاشیه‌نشین دارند. تعاونی‌ها به طور مداوم در بحران‌های اجتماعی و اقتصادی تأثیری مثبت نشان می‌دهند. سازمان ملل متحد نیز جنبش تعاونی را به عنوان شریک اصلی خود در تسریع اهداف توسعۀ پایدار می‌شناسد و از کشورهای عضو خود می‌خواهد تا از اکوسیستم‌های کارآفرینی تعاونی‌ها حمایت کنند.

تعاونی چیست؟

مشارکتی است که گروهی از افراد یک صنف با منافع مشترک در آن نقش دارند، شرکت تعاونی نامیده می‌شود. در حقیقت این گروه از افراد به یکدیگر کمک می‌کنند تا فعالیت‌های اقتصادی خرد و سرمایه‌های کوچک، گرد هم جمع شده و بتوانند اثربخشی بیشتری داشته باشند.

در شرکت تعاونی ممکن است اعضا دارای سرمایه و سهم یکسان از سود نباشند اما هر عضو بدون توجه به درصد سهامش، یک رأی دارد و می‌تواند در تصمیم‌های سرنوشت‌ساز تعاونی سهیم باشد.

شرکت‎های تعاونی انواع مختلفی دارند، شرکت‌های تعاونی تولیدی معمولاً در فعالیت‌های کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت، معدن، عمران شهری، روستائی، عشایری و … شرکت دارند و هر شرکت تعاونی معمولا یک واحد تولیدی را اداره می‎کند.

نوع دوم این شرکت‌‎ها، تعاونی‌های توزیعی هستند. این‌گونه شرکت‌ها تهیه و توزیع کالا، مسکن، خدمات و مانند این‌ها را برعهده دارند البته هستند شرکت‌هایی که هم تولید و هم توزیع در حوزۀ کاری‌شان تعریف شده است و به این ترتیب نوع سوم شرکت‌های تعاونی را تشکیل می‌دهند.

شرکت‌های تعاونی تولیدی مانند دامداران، کشاورزان، پرورش دهندگان زنبور عسل یا صاحبان صنایع و هر گروهی دیگر که در رده تولیدی نام برده شده‌اند، در صورت تشکیل تعاونی برای تأمین نیازهای خود از نوع تعاونی‌های توزیعی (تأمین‌کننده نیاز تولیدکنندگان) محسوب می‌شوند.

شرکت‌های تعاونی به شکل دیگری نیز تقسیم‌بندی می‌شوند، در این تقسیم‌بندی نوع عضویت اعضا در شرکت است که اهمیت دارد.

براساس این شیوه، شرکتی که عضویت در آن آزاد است و حداقل 500نفر عضو دارد، شرکت تعاونی عام نامیده می‌شود. درد مقابل، شرکتی که عضویت در آن فقط برای گروهی خاص همچون کارگران، دانشجویان، کشاورزان، زنان، پزشکان و به طور کلی اعضای هر صنف و شغل امکان‌پذیر است، شرکت تعاونی خاص نام می‌گیرد. 

در روز جهانی تعاون چه می‌توان کرد؟

با سازوکار شرکت‌های تعاونی آشنا شوید

فعالیت شرکت‌های تعاونی بیش از یک قرن قدمت دارد. جوامع به این شرکت‌ها وابسته‌اند زیرا که باعث پایدار جامعه می‌شوند. روز جهانی تعاون را به مطالعه بیشتر در مورد جنبش‌های تعاونی و تاریخچۀ آنها اختصاص دهید.

به یک تعاونی کمک مالی کنید

می‌توانید به یک جنبش تعاونی محلی که برای بهبود زندگی مردم با جامعه همکاری می‌کند، کمک مالی کنید.

با تعاونی داوطلب شوید

اگر به کار اجتماعی مردمی علاقه دارید، می‌توانید داوطلبانه با یک تعاونی محلی کار کنید. افزایش آگاهی، سازماندهی صندوق‌های سرمایه‌گذاری و آموزش جوامع محلی برخی از زمینه‌هایی هستند که می‌توانید در آنها داوطلب شوید.

خیریه‌ها و تعاونی

خیریه‌ها هم مانند هر گروه اجتماعی و اقتصادی می‌‎توانند تعاونی ایجاد کنند و به شکلی شبکه‌ای به مددجویان کمک کنند. در چنین رویکردی خیریه‌هایی که با هم تعامل دارند یا فعالیت‌هایشان می‌تواند خدمات یکدیگر را تکمیل کند، با هم یک فعالیت مشترک آغاز می‌کنند و در قالب یک تعاونی مشکلات مختلف مددجویان را برطرف می‌کنند.

گرچه این شکل از تعاونی ممکن است همیشه شکل نگیرد، اما خیریه‌ها معمولا رفتاری تعاملی با یکدیگر دارند و زمینه‌های مختلف با هم همکاری دارند. مؤسسۀ خیریه نیکان ماموت به عنوان حامی خانواده‌ها همواره با دیگر مؤسسات خیریه تعامل داشته و آنان را در انجام طرح‌ها و برنامه‌ها یاری کرده است.

بی‌شک داشتن این رویکرد تعاملی می‌تواند به تجمیع نیروی خیریه‌ها برای کمک بیشتر و بهتر به مددجویان بیانجامد و موجب شود فقر و بیماری کاهش یافته و افراد بیشتری به خودکفایی برسند و از مشکلات رهایی یابند.

اگر به اینستاگرام نیکان سری بزنید، دست‌کم بخشی از طرح‌های خیریه‌ها را که نیکان در به سرانجام رسیدن آنها نقش داشته است، می‌توانید مشاهده کنید.

شما دربارۀ خیریه‌ها و وجود رفتاری تعاملی میان آنها چگونه فکر می‌کنید؟ ایجاد تعاونی خیریه‌ها چقدر می‌تواند برای رفع مشکلات مددجویان کارآمد باشد؟ نظرات خود را از کادر پایین همین مقاله با ما درمیان بگذارید.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما