معرفی روش های توان بخشی

توان بخشی Rehabilitation به معنای بازگرداندن توانایی‌ها، حفظ شأن و منزلت فرد ناتوان و تعیین جایگاه قانونی و اجتماعی اوست که آن را با نام‌های دیگری همچون نوتوانی، بازتوانی، بازپروری و بازسازی نیز می‌شناسند.

توان بخشی چیست؟

توان‌بخشی به تدابیر و اقدامات پیگیر و هماهنگ خدمات پزشکی، پیراپزشکی، اقتصادی، اجتماعی و حرفه‌ای که به قصد درمان و بهبود و همچنین ارتقای کارآیی افراد کم توان و ناتوان (معلول)، تا بالاترین حد ممکن، با هدف دستیابی آنان به یک زندگی مستقل در جامعه است، اطلاق می‌شود.

بسیاری از بیماران پس از پایان عمل برای تکمیل درمان یا برطرف‌کردن عوارض جراحی نیاز به توان‌بخشی خواهند داشت. انواع توان‌بخشی و اصول آن ها با توجه به مشکلات فرد تعیین می‌شود که در ادامه مطلب به توان‌بخشی و انواع مختلف آن خواهیم پرداخت. توان‌بخشی اتفاقی مثبت در روند بهبودی و عاملی برای تسریع در رسیدن به سلامتی است.

اگر شما هم قصد دارید به افراد نیازمند کمک کنید و یا در زمینۀ دارو، خدمات درمانی و خدمات پزشکی فعالیت کنید، می‌توانید به خانوادۀ بزرگ نیکان بپیوندید.

فلسفۀ توان بخشی

اگر بخواهیم فلسفۀ توان‌بخشی را به‌طور خلاصه توضیح دهیم، می‌توان گفت فلسفۀ توانبخشی، امید بخشیدن و آماده‌کردن فرد ناتوان (معلول) به زندگی در جامعه و همچنین آماده‌سازی جامعه برای پذیرش وی به‌عنوان یک شهروند است.

در فلسفۀ توان‌بخشی تاکید بر این است که اگر امکان استفاده از یک عضو نیست می‌توان از دیگر اعضاء استفاده کرد: «اگر دست نیست، پا هست. اگر قدرت حرکت نیست، زبان و تفکر هست، اگر تندرستی نیست، امید به زندگی هست!»

فلسفۀ توان‌بخشی

اهداف توان‌بخشی

  • پیشگیری از معلولیت
  • افزایش آگاهی معلولان نسبت به توانایی‌های و محدودیت‌های جسمی و روانی خود و تطبیق و هماهنگی این وضعیت با محیط
  • افزایش سطح افکار عمومی نسبت به معلولان و معلولیت
  • سعی در خودکفایی معلول و تواناکردن او در برخورد با مشکلات
  • تطابق زندگی معلولان با جامعه
  • جلوگیری از پیشرفت معلولیت
  • ارائۀ تسهیلات و خدمات شهری مناسب برای استفادۀ معلولان

با خرید محصولات نیکان، با حفظ کرامت و شأن انسانی نیازمندان به آنها در زمینه پروژه های حمایتی کمک کنید.

تیم‌های شرکت‌کننده در توان‌بخشی

توان‌بخشی کار گروهی است که در آن تمام افراد تیم با یکدیگر فعالیت می‌کنند تا به هدف مشترکی که دارند، برسند. تمام اقدامات توان‌بخشی ممکن است در یک زمان واحد انجام نشده و با توجه به وضعیت بیمار، در موقعیت‌های مختلف زمانی انجام پذیرد.

الف) توان‌بخشی پزشکی

  • کادر اختصاصی: گفتاردرمانی، فیزیوتراپی، کاردرمانی، ارتز و پروتز، شنوایی‌سنجی
  • همکاران: ارتوپد، نورولوژیست، جراح اعصاب، جراح ترمیمی و سوختگی، روماتولوژیست، متخصص گوش و حلق و بینی، چشم‌پزشک و…

ب) توان‌بخشی اجتماعی

همکاران: روان‌پزشک، روانشناس، مددکار اجتماعی، خانوادۀ فرد توان‌خواه، مدیر توان‌بخشی

تیم‌های شرکت‌کننده در توان‌بخشی

انواع توان بخشی

4 نوع اصلی توانبخشی عبارت‌اند از گفتاردرمانی، فیزیوتراپی، کاردرمانی و توان‌بخشی ‌شناختی که هر کدام از آنها برای کمک به بیمار در بهبودی کامل، اهداف مشخصی را دنبال می‌کنند. هدف نهایی تمام انواع توان‌بخشی کمک به بیمار برای بازگشت به زندگی سالم و فعال است.

کاردرمانی

کاردرمانی را متخصصین توان‌بخشی برای افرادی که درکارها و انجام کارهای روزانه خود، به کمک نیاز دارند، انجام می‌دهند. هدف از کاردرمانی کمک به بیمارانی است که می‌خواهند به تنهایی کارهایی شخصی خود را برای داشتن یک زندگی مستقل و رضایت‌بخش انجام دهند.

در این شیوه متخصصان با ایجاد تغییر و اصلاح مواردی که مانع انجام فعالیت‌هایی مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن، مسواک زدن و انجام فعالیت‌های مدرسه یا محل کار می‌شوند، به بهبود شیوۀ زندگی بیمار کمک و آنان را برای زندگی مستقل آماده می‌کنند. کسانی که دچار آسیب نخاعی شده‌اند، ممکن است برای جلوگیری از حرکات و رفتارهایی که موجب بدترشدن وضعیتشان می‌شود، به کاردرمانی نیاز داشته باشند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی روش درمانی برای تسکین درد، بهبود حرکات، بازیابی توان پس از سکته مغزی، آسیب‌دیدگی و جراحی، کمک به بهبود پس از زایمان و بهبودی آسیب‌های ناشی از ورزش است. در این نوع از توان‌بخشی فرد یاد می‌گیرد که چگونه از وسایلی مانند واکر و عصا استفاده کند. متخصص فیزیوتراپی یا فیزیوتراپیست با ارزیابی مواردی مانند قدرت تحرک، میزان تعادل، ضربان قلب و غیره، برنامه‌ای برای کاهش علائم و کمک به شما برای بازیابی عملکرد و تحرک تنظیم می‌کند.

ماساژ، گرما یا سرما درمانی و امواج فراصوتی برای کاهش درد و بهبود گرفتگی عضلات، تمرینات و حرکات کششی مخصوص برای تسکین درد، بهبود تحرک و بازیابی قدرت، توان‌بخشی و تمرین برای کمک به یادگیری استفاده از اندام مصنوعی، تمرینات حفظ تعادل و راه رفتن، انجام تمرینات با وسایلی مانند عصا، واکر و صندلی چرخ‌دار که به بهبود حرکت و حفظ تعادل کمک می‌کنند، از روش‌های معمول فیزیوتراپی است.

فیزیوتراپی روش درمانی برای تسکین درد
فیزیوتراپی روش درمانی برای تسکین درد

گفتاردرمانی

متخصصان گفتاردرمانی یا آسیب‌شناسان گفتار، افرادی را که در گفتار خود مشکل دارند، درمان می‌کنند. گفتاردرمانی می‌تواند به درمان طیف گسترده‌ای از مشکلات مربوط به زبان، ارتباط، صدا، بلع و روان صحبت‌کردن کمک کند.
هدف گفتاردرمانی، ترکیب تکنیک‌های گفتار، با استفاده از زبان است. نتیجۀ نهایی این‌کار کمک به بیمار برای تسهیل در ارتباط برقرارکردن با روش‌های مفیدتر و کاربردی‌تر است.

افراد دچار مشکل در کنترل عملکرد عضلات برای حرکت و هماهنگی زبان یا گفتار، افراد دچار مشکل در خواندن دقیق و روان، افراد دارای مشکل در بلع، بیماران مبتلا به پارکینسون، افراد دچار فلج مغزی، بیماران دارای شکاف کام و غیره به گفتاردرمانی نیاز دارند.

توان بخشی شناختی

توان بخشی شناختی اصطلاحی گسترده برای توصیف روش‌های درمانی است که برای درمان مشکلات شناختی ناشی از آسیب مغزی به‌کار می‌رود. توان‌بخشی شناختی به رویکرد خاصی برای درمان اشاره نمی‌کند و یک روش درمانی برای برطرف‌کردن مشکلات روحی و عاطفی است. توان‌بخشی شناختی دارای دو رویکرد درمان ترمیمی و درمان جبرانی است.

ارتز و پروتز

ارتز و پروتز رشته‌ای است که از علوم مهندسی و پزشکی برای درمان افراد ناتوان کمک می‌گیرد. در نوع توان‌بخشی پروتز، اندام مصنوعی یا پروتز جایگزین عضو قطع‌شده می‌شود. برای اختلالات حرکتی از ارتز استفاده می‌کنند. ارتزها جزو وسایل کمکی‌اند،کفی طبی کفش یک نوع ارتز است.

ارتز و پروتز

کلام پایانی

توان‌بخشی بیمارستانی در طول اقامت در بیمارستان و پس از جراحی انجام می‌گیرد. برخی بیماران برای درمان به مراکز توان‌بخشی فرستاده می‌شوند تا روند درمان و بهبودی خود را در آنجا طی کنند. توان‌بخشی بستری در مقایسه با توان‌بخشی بیمارستان هزینۀ کم‌تری دارد.

در توان‌بخشی سرپایی نیز بیمار وضعیتی دارد که می‌تواند از بیمارستان یا مراکز درمانی مرخص شود و برای بهبود و با صلاحدید پزشک چند روز در هفته به مراکز توان‌بخشی مراجعه کند. دربارۀ فعالیت‌های نیکان ماموت در زمینۀ توان بخشی می‌توانید صفحۀ اینستاگرام مؤسسه را دنبال کنید.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما