نقش خانواده در زندگی فرزندان

یکی از مهم‌ترین و با ارزش‌ترین دارایی‌های هر شخص در زندگی، خانوادۀ اوست. این خانواده می‌تواند با فرد پیوند خونی داشته باشد، می‌تواند جمع دوستانی باشد که او همراه آنان زندگی می‎کند یا می‎تواند جامعه‌ای باشد که باید در آن زندگی کند و بزرگ شود. البته در این مطلب می‌خواهیم نقش خانواده در زندگی فرزندان را بررسی کنیم.

خانواده، اولین عامل تعیین‌کننده آینده کودکان!

تاثیر خانواده به‌قدری در کودکان عمیق است که می‌تواند تا آخر عمر همراه آنها بماند. خیلی از والدین تصور می ‎کنند که خاطرات فرزندانشان در کودکی به فراموشی سپرده می‌شود و برخوردهای ایشان در بچگی، در طولانی مدت اهمیت ندارد. این تفکر کاملاً اشتباه است، دانشمندان به این نتیجه رسیده ‎اند که حدود 80 درصد شخصیت انسان‎ها، از بدو تولد تا 6 سالگی شکل می گیرد.

نقش خانواده در زندگی فرزندان
نقش خانواده در زندگی فرزندان

بررسی نقش خانواده در زندگی فرزندان

خانواده بر بخش‌های مختلفی زندگی کودکان خود تأثیر می‌گذارند. والدین پیش از هرچیز باید بدانند که یکی از شرایطی که مغز در آن شروع به تغییر می‎ کند، شرایط محیطی است. اگر کودکان در محیطی بزرگ شوند که همیشه پرتنش باشد، احتمال بسیاری دارد که در آینده به مشکلات مختلفی برخورد می‎ کنند. بنابراین پدر و مادر باید تلاش کنند تا حد امکان محیطی آرام و امن برای کودکان فراهم کنند.

تاثیر خانواده بر روی روابط فرد

یکی از نکات مهم تربیت فرزندان آن است که رفتار پدر و مادر با هم، به شدیدترین شکل بر روابط آیندۀ کودک تأثیر می‎گذارد. بسیاری از افراد، هنگام بزرگ‌سالی درگیر روابط به اصطلاح سمی می ‎شوند، روابطی که ریشه در ارتباط نادرست پدر و مادرشان با هم دارد. کودک شاهد ابعاد مختلف روابط پدر و مادر است و سپس تصمیم می‎ گیرد که می‌خواهد این چیزهای خوب را در زندگی داشته باشد یا خیر؟

از این رو، بسیاری از افراد، به دنبال روابطی هستند که دقیقاً مشابه رابطۀ پدر و مادرشان باشد. در مقابل هستند افرادی که همۀ تلاششان را می‌کنند تا رابطۀ ناسالم پدر و مادرشان را در زندگی شخصی خود بازتولید نکنند.
از سوی دیگر تأثیر دیگر پدر و مادرها بر روابط آیندۀ فرزندان این است که آنان در کودکی از والدین خود می‌آموزند که آیا نشان دهند که آسیب ‎پذیر هستند یا خیر.

همۀ ما نقاطی داریم که می ‎توانند ما را آسیب‌پذیر کنند، نشان‌دادن این نقاط به شریک زندگی، امری طبیعی است و باعث بهترشدن روند رابطه می‎شود. اما اگر افراد متوجه شوند که در کودکی مادرشان با نشان‌دادن آسیب‌پذیری به پدر، باعث شده این رابطه به طلاق منجر شود، آنها هم سعی می‎ کنند تا حد امکان آسیب‌پذیر نباشند.

تاثیر خانواده بر روی روابط فرد

تاثیر خانواده بر اخلاق کودکان

والدین بیش از هرچیز بر اخلاق، ارزش ‏ها و افکار کودکان تأثیر می‎ گذارند. بارها گفته‌اند بچه‌ها برای انجام‌دادن هر کاری به پدر یا مادر خود نگاه می ‎کنند. اگر یکی از والدین کاری را انجام دهد، این قابلیت در ذهن کودک ایجاد می ‎شود که من هم می ‎توانم آن کار را انجام دهم.

کودکان با توجه به رفتارها، کلمات و افکاری که از پدر و مادر می‌بینند، رشد می‎ کنند و در این مورد نقش خانواده در زندگی فرزندان غیر قابل انکار است. باید درنظر داشت فقط آموزش‌دادن نکات خوب، به معنای تربیت درست نیست و پدر و مادر باید در رفتارشان هم آن نکات را به کودکان‎ ثابت کنند.

یکی از ویژگی‎ های اخلاقی که می‎تواند به دلیل نوع رفتار والدین در کودک ایجاد شود، وابستگی شدید بچه‎ به پدر و مادر است. مهم است که والدین بدانند کودکان از آغاز وابسته به دنیا نمی‌آیند، بلکه رفتار پدر و مادر است که تعیین می‎کند فرزند تا چه میزان وابستگی داشته باشد. به‌عنوان مثال اگر یکی از والدین در تمام کارهایی که کودکان باید به تنهایی انجام دهند، مشارکت کند، کودکشان توانایی لازم برای انجام آن کارها به شکل مستقل را کسب نخواهند کرد.

کودکان از همان‌ سال‌های ابتدای زندگی باید توانایی انجام بعضی کارها مانند جمع‌کردن اسباب‌بازی‌ها و پوشیدن لباس را پیدا کنند و کم‌کم آنها را به‌تنهایی انجام دهند. لازم نیست پدر و مادر کودکان را هنگام انجام این کارها رها کنند، آنان می‌توانند دورادور بر کار فرزندشان نظارت کنند و اگر او به کمک نیاز کرد کودک را راهنمایی کنند.

با خرید کتاب ردپای نیکان از اتفاقات خانواده‌های تحت پوشش خیریه نیکان ماموت باخبر شوید.

والدین از انجام چه کارهایی باید دوری کنند؟

با اینکه والدین تمام تلاششان را می‌کنند تا کودکشان را به بهترین شکل تربیت کنند اما اشتباهاتی وجود دارد که معمولاً بسیاری از پدر و مادرها آنها را مرتکب می‌شوند. یکی از کارهایی که پدر یا مادر باید از آن دوری کنند، قطع‌ کردن صحبت کودک است. اگر کودک خوب و کامل جملاتش را بیان نکرد یا حرفی زد که خوب نبود، پدر و مادر نباید واکنش بدی نشان دهند. چنین برخوردی اعتماد به نفس کودک برای دوباره صحبت‌ کردن را از او می‌گیرد و موجب می‌شود او کم‌کم احساس کند به اندازۀ کافی خوب نیست.

مهم نیست که یک خانواده سه نفره است یا ده نفره، صحبت‌کردن کودکان و بیان احساساتشان اهمیت زیادی دارد. اگر والدین به هر شکلی، اجازه ندهند که کودکان حرفشان را بزنند، مغزشان قادر به رشد نخواهد بود.

از مقایسه‌ کردن فرزند با کودکی دیگر هم خطای بزرگی است. آیا پدر و مادر می‌خواهند توانایی‌های نهفتۀ ‎کودکشان شکوفا نشده، خاموش شود و به خاطر حرف ‎های آنان، هیچ‌کدام آنها کشف نشود و فرزندانشان تمام عمر خود سرخورده باشند!؟ بعید است پدر و مادری چنین چیزی بخواهند، اما رفتارهای نادرستشان معمولاً چنین حاصلی دارد. بنابراین برای این که بتوان کودکان‌ را با اعتماد به نفس تربیت کرد، کافی است پدر و مادر هیچ‌ وقت کودکشان با دیگران مقایسه نکنند.

تاثیر خانواده بر اخلاق کودکان

نکات زیاد دیگری در خصوص نقش خانواده در زندگی فرزندان نیز وجود دارد که والدین باید رعایت کنند که نمی‎توان همۀ آنها را در این مطلب گنجاند. به عنوان مثال به زبان‌آوردن حرف ‎های رکیک در حضور کودکان ممنوع است. این کار به کودکان اجازه می‎ دهد تا آنها نیز هر جا که می‏ خواهند حرف ‎های زشت را بدون ترس به زبان بیاورند.

بهترین پدر و مادر دنیا شوید، اما با آگاهی

پدر یا مادر شدن، از نظر خیلی از افراد شیرین‌ترین لحظۀ زندگی است. اما این شیرینی هزینۀ بسیاری دارد، البته علاوه بر هزینه‎ های پوشک! والدین باید آگاه باشند که نقش خانواده در زندگی فرزندان و آیندۀ آنها تاثیر زیادی دارد. رفتار، صحبت ‎ها و باورهای آنان به طور غیر مستقیم به کودک منتقل می‎ شود، والدین باید سعی کنند تا حد امکان بهترین افکار و رفتار را به فرزندان منتقل کنند.

موسسه خیریه نیکان ماموت بر پایه کمک های مردمی و با هدف یاری به خانواده های نیازمند و کودکان بی سرپرست آماده دریافت حمایت های بی دریغ شما عزیزان و همراهان می باشد.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما