روز درخت کاری

سال‌هاست مراسم روز درخت کاری در استان‌های مختلف کشور برگزار می‌‎شود و هیچ کس نیست که این روز را نشناسد یا اهمیت آن را نداند.

درختان عامل زندگی در این کره خاکی هستند. نماد سرزندگی، شادابی و حیات‌اند و زندگی بسیاری از جانوران و پرندگان را نیز روی کرۀ زمین ممکن می‌کنند. با این حال قطع بی‌رویۀ درختان، زندگی بسیاری گونه‌های گیاهی و جانوری را با خطر مواجه کرده است و از سلامت انسان و کیفیت زندگی او هم کاسته است.

از طرفی درختان هوا را تصفیه می‌‎کنند و این برای شهرهای آلوده بسیار حیاتی است. با افزایش کارخانه‌ها و شهرک‌های صنعتی جو زمین روزبه‌روز گرم‌تر و یخچال‌های طبیعی آب می‌شوند. درختان این توانایی  را دارند که از چنین روندی پیشگیری کنند. همۀ این‌ها در کنار هم نشان می‌دهد که احیای جنگل‌ها و کاشت درخت در مناطق خالی از گیاه چه اندازه می‌تواند برای زندگی همۀ انسان‌ها حیاتی باشد.

در ادامه می‌خوانید:

روز درخت کاری

تاریخچۀ روز درخت کاری

جی.استرلیگ مورتون کسی بود که برای نخستین بار در جهان  روزی را در تقویم به‌عنوان روز درخت کاری انتخاب کرد. روز 10 آوریل سال 1872 در ایالت نبراسکای آمریکا بیش از یک میلیون درخت کاشته شد و به همین دلیل بود که مورتون آن را روز درخت کاری نامید. هرچند بعدها این روز به آخرین جمعۀ ماه آوریل منتقل شد اما بیش از یک و نیم قرن است که درخت کاری برای حفظ محیط زیست در بسیاری از کشورهای جهان ادامه دارد و هر سال انجام می‌شود.

گرچه به دلیل شرایط آب و هوایی متفاوت کشورهای مختلف زمان برزگزاری این روز در هر بخش از جهان با دیگری متفاوت است اما بیشتر کشورهای دنیا روز درخت کاری را محترم می‌شمارند و در این روز درخت می‌کارند.

در ایران هم از 15 تا 22 اسفند هر سال هفتۀ منابع طبیعی نام دارد و نخستین روز این هفته یعنی 15 اسفند به‌عنوان روز درخت کاری انتخاب شده است.

چرا روز درخت کاری مهم است؟

تقریبا در ۳۳ کشور جهان یک روز منحصر به فرد برای روز درخت کاری، در نظر گرفته شده است که بیشتر توسط پویش‌های مردمی و طرفداران محیط زیست برگزار می‌شود. جالب است بدانید که اهمیت درختان در برخی کشورها به قدری زیاد است که اگر در ساخت یک ساختمان و هر پروژه دیگری در مسیر ساخت‌وساز، درختی وجود داشته باشد، آن درخت هرگز قطع نخواهد شد و به زندگی‎اش ادامه خواهد داد و این مسیر پروژه است که تغییر خواهد کرد.

درختان چنان تأثیر شگرفی بر جهان دارند که دنیا بدون آنها ممکن نیست. از میوه‌آوری و تأمین غذای انسان که بگذریم، آنها می‌توانند بر دمای هوا و پیشگیری از گرم‌شدن کرۀ زمین اثر بگذارند و با استحکام‌بخشیدن به خاک ویرانگری سیل‌ها را کاهش دهند.

روز درخت کاری بهانه‌‌ای است برای قدردانی از همۀ فایده‌هایی که درختان به ما رسانده‌اند، برای آنکه به محیط زیست احترام بگذاریم و آن را احیاء کنیم و یا دست‌کم آن را با دقت بیشتری نگهداریم.

کاشت درخت در روز درخت کاری

اهمیت درخت نزد ایرانیان

درختان از دیرباز نزد ایرانیان گرامی بوده‌اند و اعتقاد ایرانیان به درختان ناشی از نقشی است که در قرن‌های گذشته در زندگی آنها داشته‌اند. در اساطیر ایرانیان درختان کهنسال مقدس‌اند و زرتشت که درختکاری و آبادانی زمین را کردار نیک می‌دانست، گفته است که هر کس درخت کهن‌سالی را قطع کند خویشی از او می‌میرد. در اوستا آسیب‌رساندن به درختان گناه بزرگی محسوب می‌شود.

امرداد فرشته نگهبانی گیاهان بوده و به نظر ایرانیان قدیم درختان انسان‌های خوب و نیک‌کرداری بوده‌اند که پس از مرگ تبدیل به درخت شده‌اند تا زندگی جاوید بگیرند و این موضوع با اشکال گوناگون در بین ملل مختلف عقیده‌ای رایج به شمار می‌آید.

سرو، چنار، خرما، انار و انجیر از جمله درختانی هستند که نزد ایرانیان ارج بسیار داشته‌اند. کاشتن این درخت نیکی در پی داشته است و حتی اکنون هم در حیاط خانۀ مردم شهرهای مختلف ایران دست‌کم یکی از این درخت‌ها وجود دارد.

روز درخت کاری چه کارهایی می‌توان کرد؟

درخت بکارید

این شاید مهم‌ترین و بدیهی‌ترین کاری است که در این روز می‌توان انجام داد. نهالی که دوست دارید را در گوشه‌ای پارک محله یا حیاط خانه بکارید. حتی اضافه‌شدن یک درخت هم می‌تواند بر جهان تأثیر بگذارد.

در برنامه‌های درخت کاری شرکت کنید

در این روز پویش‌های جمعی و برنامه‌های گروهی بسیاری برای کاشت درخت برگزار می‌شود که هدف بیشتر آنها افزایش جنگل‎ها و احیای آنهاست. این یک برنامۀ محیط زیستی عالی برای گذراندن چنین روزی است.

به یاد آنها که دوستشان دارید درخت بکارید

این یک عادت خوب است، خیلی ها با به دنیا آمدن فرزندشان درختی می‌کارند، بعضی دیگر در مناسبت‌های به‌یاد ماندنی زندگی‌شان درخت می‎کارند و حتی افرادی به یاد عزیزانشان که دنیا را ترک کرده‌اند نهالی می‌نشانند. به این فهرست می‌توانید افراد و مناسبت‌های بسیاری را اضافه و درختی به درخت‌های شهر یا روستای خود اضافه کنید.

درختان نماد شادابی اند

کدام نهال‌ها برای روز درخت کاری مناسب‌ترند؟

درباره اهمیت کاشت درخت بسیار گفته‌اند اما در روز درخت کاری بهتر است چه درختی را برای کاشتن انتخاب کرد؟ در این روز درخت‌هایی باید کاشته شوند که بتوان روی آنها سرمایه‌گذاری بلند مدت انجام داد. برای اینکه درخت رشد خوب و عمر طولانی داشته باشد باید با توجه به شرایط آب و هوایی هر منطقه بهترین نوع نهال را برای این روز انتخاب کرد.

بهتر است درختی انتخاب شود که آب‌یاری دائمی  و رسیدگی مرتب نخواهد. چنین درختی در گذر زمان به رشد مطلوب خواهد رسید و عمر طولانی هم خواهد داشت.

 برای انتخاب نهال میوه هم باید به ویژگی‌های آب و هوای منطقه توجه کرد و نهالی انتخاب کرد که در منطقۀ مورد نظر رشد و باردهی خوبی داشته باشد. از سوی دیگر بهترین نهال‌ها برای روز درخت کاری، آنهایی هستند که به آفت حساس نیستند و در اثر حملۀ حشرات و آفت‌ها خیلی زود از بین نمی‌روند.

بهترین زمان برای کاشت درخت

روزهای خیلی گرم یا خیلی سرد برای کاشت درخت مناسب نیستند و بهترین روز برای کاشت نهال، هوای ابری است. بهترین زمان کاشت درخت زمانی است که نهال خواب است و تازه می‌خواهد از خواب زمستانی بیدار شود. روز درخت کاری، نیز به همین خاطر در اسفند ماه انتخاب شده است.

به دلیل اینکه نهال کم‌کم از خواب بر می‌خیزد و رویش خود را آغاز می‌کند. در مناطق سردسیر همین تاریخ بهترین گزینه است تا شما بتوان درختی در دل خاک کاشت. اما اگر در مناطق معتدل و یا گرمسیر زندگی می‌کنید می‌توانید در فصل پاییز هم کاشتن درخت را آغاز کنید.

برای روز درخت کاری، اغلب پیشنهاد می‌شود با توجه به فصلی که در آن قرار گرفته اید، نهال مناسب را انتخاب کنید که در اسفند ماه نهال‌های ریشۀ لخت که درون نایلون و یا گونی قرار گرفته‌اند را استفاده کنید. به همین خاطر آن را در گلدان می‌کارند تا ریشه بدهد و برای فصل کاشت آماده شود.

نهال‌های گونی پیچ آن دسته از نهال‌هایی هستند که به دلیل حساسیت ریشه به هوا و خشک‌شدن آن باید حتماً اطراف ریشه پوشانده شود و به هنگام کاشت، دور آن خالی می‌شود. نهال‌هایی که ریشۀ عریان دارند بهترین درخت‌ها برای روز درخت کاری و همان نهال‌هایی هستند که ریشه آن‌ها مشخص است و اطراف آن خاک ریخته‌شده و آماده برای کاشت در زمین است.

نیکان، درختان و محیط زیست

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت، حامی خانواده‌ها و دوست‌دار محیط زیست است. این مؤسسه  در طول سال برنامه‌های مختلفی برای حمایت از محیط زیست و انجام مسئولیت اجتماعی خود در این زمینه دارد که دو نمونۀ مهم آنها جمع‌آوری در بطری و باتری و فروش آنها به شرکت‌های بازیافت است. درآمد حاصل از این فرآیند برای خرید ویلچر و پروتز مخصوص افراد معلول صرف می‎شود. در اینستاگرام نیکان ماموت می‌توانید شرح این فعالیت‌ها را بخوانید.

نیکان در سال‌های گذشته برای پرسنل خود زمینۀ کاشت درخت در روز درخت کاری را هم فراهم کرد، درخت‌هایی که حالا قد کشیده‌اند و از نیکانی‌ها به یادگار مانده‌اند. نیکان روز درخت کاری را به همۀ دوست‌داران محیط زیست تبریک می‌گوید و طبیعتی سبز و پایدار را برای همۀ مردم ایران‌زمین آرزو می‌کند.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما