انواع خشونت علیه زنان

زندگی زنان در همۀ دوره‌های زندگی‌شان با دشواری و خطرهای بسیار همراه است، آنان خشنوت‌های بسیاری فقط به خاطر جنسیتشان در طول زندگی تجربه می‌کنند و به دلیل تجربۀ این خشونت‌ها از تحصیل، رشد و داشتن یک زندگی شاد باز می‌مانند.

خشونت علیه زنان یکی از مهم‌ترین آسیب‌های اجتماعی و خانوادگی است که در تمام جوامع و کشورها دیده می‌شود. شناختن انواع خشونت علیه زنان و راهکارهای قانونی برای مقابله با آن برای افرادی که در این شرایط قرار دارند و یا کنجکاوند تا درباره آن اطلاعات بیشتری کسب کنند می‌تواند مهم باشد. مقالۀ پیش‌رو علاوه بر آنکه به انواع خشونت علیه زنان می‌پردازد، به راه‌های مقابله با خشونت علیه زنان و قوانینی که در این زمینه تدوین شده است، نیز خواهد پرداخت.

در ادامه می‌خوانید:

انواع خشونت علیه زنان

راهکارهای قانونی برای برخورد

راه‌هایی برای کاهش خشونت‌

نیکان و حقوق زنان

انواع خشونت علیه زنان

انواع خشونت علیه زنان

خشونت خانگی

خشونت خانگی یکی از انواع خشونت علیه زنان است که بر اساس تعریف سازمان ملل به هرگونه رفتار خشونت‌آمیز مبتنی بر جنسیت که موجب صدمۀ جسمی، روحی و روانی به زنان شود، گفته می‌شود. خشونت خانگی شامل موارد زیر است.

خشونت جسمی

شامل مواردی مانند آسیب‌رساندن و یا تلاش برای صدمه‌زدن به شریک زندگی از طریق ضربه، لگدزدن، سوزاندن، محروم‌کردن از خدمات پزشکی، اجبار به مصرف الکل، مواد مخدر و غیره است.

خشونت جنسی

از انواع خشونت علیه زنان خشونت جنسی است که شامل اجبار شریک زندگی به مشارکت در یک عمل جنسی بدون رضایت است.

خشونت احساسی

یکی دیگر از انواع خشونت علیه زنان است که مواردی مانند کم‌ارزش‌شمردن و یا نادیده‌گرفتن توانایی‌های فرد، تضعیف حس ارزشمندی و پایین‌آوردن عزت نفس، اسم‌گذاشتن بر روی شخص و سایر سوءاستفاده‌های کلامی، آسیب‌رساندن به رابطۀ میان شریک زندگی با فرزندان و یا منع ملاقات شریک زندگی با دوستان و اعضای خانواده را شامل می‌شود.

خشونت اقتصادی

در این نوع از خشونت، فرد برای ایجاد وابستگی مالی شخص مورد نظر تلاش می‌کند تا از این طریق کنترل کامل منابع مالی را به دست گیرد، دسترسی به پول را محدود کند و یا مانع اشتغال فرد شود.

خرید اینترنتی عروسک های دست ساز نیکان با بهترین قیمت

خشونت روانی

ایجاد رعب و وحشت، تهدید به صدمه جسمی به خود، شریک زندگی یا اطرافیان، آسیب‌زدن به حیوانات خانگی یا اموال، به‌بازی‌گرفتن ذهنی یا اجبار به دوری از دوستان، خانواده، مدرسه و یا کار در این دسته از انواع خشونت علیه زنان قرار می‌گیرد.

زن‌کشی

قتل عمدی زنان به علت زن‌بودن آنهاست که در معنای گسترده‌تر هرگونه قتل زنان و دختران را شامل می‌شود. در بیشتر موارد زن‌کشی، شریک زندگی فعلی یا سابق زن مرتکب قتل می‌شود.

زن کشی
قتل عمدی زنان به علت زن‌بودن آنها

قتل ناموسی

این نوع از خشونت مرتبط با عفت جنسی است و معمولاً یکی از اعضای خانواده، زن یا دختر را به‌دلیل اینکه گمان می‌کند باعث بی‌آبرویی شده، به قتل می‌رسانند.

قاچاق انسان

قاچاق انسان از انواع خشونت علیه زنان است که در سراسر جهان وجود دارد. این نوع از خشونت با کلاهبرداری، زور و یا فریب قاچاق انجام می‌گیرد. بسیاری از زنانی که در این دام می‌افتند، مجبورند در محیط‌های خطرناک و غیرقانونی کار کنند و یا مورد سوءاستفاده جنسی قرار می‌گیرند.

خشونت‌های آنلاین یا دیجیتال

در این نوع از خشونت، فرد با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات (تلفن‌های همراه، اینترنت، رسانه‌های اجتماعی، بازی‌های رایانه‌ای، پیام‌های متنی یا پیامک، ایمیل و غیره) موجب آزار و اذیت زن می‌شود. ارسال پیام‌های رعب‌آور و تهدید‌آمیز، ارسال پیامک جنسی بدون رضایت (شامل ارسال پیام‌ها یا تصاویر برهنه یا جنسی)، نشرعمومی اطلاعات شخصی از جمله خشونت‌های آنلاین یا دیجیتال است.

با حمایت فوری ما را در ارتقا خدمات خیرخواهانه بخصوص تجهیز مدرسه خانزاده کارون یاری کنید.

انواع دیگر خشونت علیه زنان

خشونت و سوءاستفاده در دوران دوستی، ختنه زنانه، کودک همسری (هرگونه ازدواجی که یک یا هر دو همسر زیر ۱۸ سال داشته باشند.)، خشونت علیه زنان سالمند (زمانی روی می‌دهد که افرادی که از آن‌ها مراقبت می‌کنند آگاهانه به آنها آسیب فیزیکی، احساسی و کلامی یا مالی بزنند و نیازهایشان را نادیده بگیرند.)، خشونت‌های احساسی و کلامی از دیگر انواع خشونت علیه زنان است.

راهکارهای قانونی برای برخورد

راهکارهای قانون مدنی

یکی از راه‌های مقابله با خشونت علیه زنان در قانون مدنی ایران ارائه می‌شود. بر اساس ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی، چنانچه زنی در منزل مشترک با همسر خود مورد ضرر جانی، مالی یا شرافتی قرار گیرد، می‌تواند خانۀ همسر خود را ترک کند؛ در این ‌صورت زن ناشزه محسوب نمی‌شود و مطابق ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی، حق درخواست طلاق هم برای زن وجود دارد.

راهکارهای قانونی برخورد با خشونت علیه زنان

راهکارهای قانون مجازات اسلامی

در قانون مجازات اسلامی، به شکل اختصاصی به خشونت علیه زنان و راه‌های مقابله با خشونت علیه زنان پرداخته نشده است. فقط در صورتی که اقدامات صورت‌ گرفته مطابق موازین این قانون جرم باشد (مثلاً ضرب ‌و شتم)، مجازات و دیه به آنها تعلق خواهد گرفت. همچنین مطابق ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات)، «هرکس در اماکن عمومی یا معابر مزاحم اطفال یا زنان شود یا با الفاظ و حرکات خلاف شئون و حیثیت به آنان توهین کند، به حبس از دو تا شش ماه و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد».

به دلیل خلاهای قانونی در مورد انواع خشونت علیه زنان و راه‌های مقابله با خشونت علیه زنان، متن «لایحۀ منع خشونت علیه زنان» یا «لایحۀ تأمین امنیت زنان» در سال ۱۳۹۶ تدوین شد و به قوه قضائیه ارائه شد. لایحۀ فوق دارای دو هدف کلی یعنی بازدارندگی از خشونت علیه زنان و حمایت از زنان آسیب‌ دیده است. تشکیل «شورای هماهنگی تأمین امنیت زنان» و ایجاد «صندوق حمایت از زنان» از موارد دیگر این لایحه است.

راه‌هایی برای کاهش خشونت‌

  1. افزایش حمایت‌های قانونی
  2. افزایش آگاهی‌ خانواده‌ها به‌ویژه در جوامع کمتر توسعه یافته
  3. مبارزه با خشونت علیه دختران در مدارس؛ پیگیری خانواده‌ها و گروه‌های مدافع حقوق بشر
  4. کمک به زنان و دختران برای گزارش دادن خشونت‌های خانگی
  5. تماس با مرکز اورژانس اجتماعی یا شماره تلفن ۱۲۳
  6. ایجاد خانه‌های امن برای زنان و دخترانی که در معرض خشونت‌ قرار دارند
  7. گوش دادن به سخنان زنان و دختران قربانی خشونت‌های جنسی
  8. استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای طرح تجربه‌های تلخ خشونت‌های جنسی
  9. تلاش برای امن کردن مسیر رفت‌وآمد دختران به مدرسه
  10. تبدیل پسران و مردان جوان به عاملان تغییر

 

نیکان و حقوق زنان

خشونت علیه زنان یکی از رایج‌ترین موارد نقض حقوق بشر در جهان است. این شکل از خشونت برای فرد قربانی آسیب‌های فیزیکی، جنسی یا روحی عمیقی را در پی دارد. توجه به این مسئله و ارائۀ راه‌های مقابله با خشونت علیه زنان و تدوین قوانین قانونی برای انواع خشونت علیه زنان، می‌تواند در این زمینه کمک‌کننده باشد. مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت به عنوان حامی خانواده‌ها به زنان کمک می کند، برای داشتن یک زندگی بهتر توانمند شوند و به این ترتیب بتوانند قدرت مبارزه با موقعیت‌های خشونت‌زا را داشته باشند.

نیکان در هشت شاخه فعالیت می‌کند و در همۀ این شاخه‌ها‌ که شرح فعالیت آنها را می‌توانید در اینستاگرام مؤسسه بخوانید، به مسائل زنان که بخش سرنوشت‌ساز خانواده هستند، توجه شده است. این مؤسسه می‌کوشد، در فعالیت‌های آیندۀ خود هم این مسیر را دنبال کنند، زیرا که خانوادۀ سالم و پربار با وجود زنان سالم و امیدوار محقق می‌شود. 

شما دربارۀ خشونت علیه زنان و راهکارهای مبارزه با آن چه فکر می‌کنید، خوشحال خواهیم شد اگر نظرات خود را از باکس پایین مطلب با ما در میان بگذارید.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما