روز جهانی مبارزه با ایدز

روز جهانی مبارزه با ایدز در سال 1988 به رسمیت شناخته شد و از آن به بعد نخستین روز دسامبر هر سال به بیماران مبتلا به ایدز اختصاص یافت. این روز بیش از هر چیز به اطلاع‌رسانی دربارۀ بیماری همه‌گیر ایدز است که از انتقال ویروس اچ.آی.وی پدید می‌آید.

همچنین این روز، زمانی برای بزرگداشت کسانی است که بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده‌اند. براساس آمار از زمان شناسایی اولین مبتلا در سال 1981 تا امروز بیش از 40 میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر ایدز جان خود را از دست داده‌اند و بیش از 37 میلیون نفر نیز همچنان با اچ آی وی زندگی می‌کنند. در چند دهۀ گذشته این بیماری به یکی از مهم‌ترین مسائل بهداشت عمومی جهانی تبدیل شده است. این بیماری همچنان سالانه جان دو میلیون نفر را می‌گیرد که از میان آنها بیش از 250 هزار نفر کودک هستند.

شما مهربانان که قصد کمک به نیازمندان را دارید، می توانید در پروژه های حمایتی ما را یاری نمایید.

یکی از نمادهای شناخته‌شده دربارۀ بیماری ایدز روبان قرمز است. این روبان نماد جهانی آگاهی و حمایت از افراد مبتلا به ایدز است. استفاده از این روبان راهی عالی برای افزایش آگاهی در روز جهانی مبارزه با ایدز است.

در ادامه می‌خوانید:

تاریخچۀ روز جهانی مبارزه با ایدز

روز جهانی مبارزه با ایدز نخستین بار روز اول دسامبر سال 1998 گرامی داشته شد. این روز فرصتی است برای همۀ افراد در سراسر جهان تا در مبارزه با این بیماری گرد هم آیند و برای حمایت از مبتلایان به اچ آی ‌وی همبستگی خود را اعلام کنند.

ایدۀ برگزاری روز جهانی مبارزه با ایدز برای ایجاد شکاف رسانه‌ای میان انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در سال 1988 و کریسمس مطرح شد. جیمز بان، روزنامه‌نگار رادیویی، که به تازگی در سازمان بهداشت جهانی کار می‌کرد، معتقد بود پس از یک سال کمپین‌های انتخاباتی، عموم مردم مجذوب پوشش خبری مرتبط با ایدز خواهند شد. بان همراه با همکارش توماس نتر، اول دسامبر را تاریخ ایده‌آلی برای این مراسم ارزیابی کرد و 16 ماه بعد از آن را صرف برنامه‌ریزی و اجرای مراسم افتتاحیه کرد.

روز جهانی مبارزه با ایدز
بزرگداشت روزجهانی ایدز

نخستین روز جهانی مبارزه با ایدز بیش از هر چیز به افزایش آگاهی کودکان و جوانان دربارۀ این بیماری می‌پرداخت تا تأثیر ایدز بر زندگی آنها و خانواده‌هایشان را روشن سازد. همچنین در این رویداد آشکار شد که ایدز فقط به گروه‌هایی مانند مصرف‌کنندگان مواد محدود نمی‌شود.

از سال 1996 به بعد، سازمان ملل متحد گرامیداشت روز جهانی مبارزه با ایدز را برعهده گرفت و این کمپین را به یک رویداد آموزشی و پیشگیرانۀ سالانه تبدیل کرد. کمپین جهانی ایدز به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی در سال 2004 در هلند ثبت شد.

کمک های تجهیزات پزشکی و دارویی خود را می توانید از طریق پست برای ارسال نمایید.

مبارزه با ایدز در گذر زمان

در دهۀ 1920، شکل همه‌گیر بیماری ایدز شناسایی شد. سویۀ HIV-1 ویروس ایدز در کینشاسا واقع در کشور کنگو منتشر شد که با ویروسی که در شامپانزه‌ها یافت می‌شود، ارتباط نزدیکی داشت.

در سال 1981 مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های واگیردار ایالات متحده برای اولین بار دربارۀ ابتلا به ایدز در این کشور گزارش داد.

در سال 1986 طبق گزارش «نیویورک تایمز» یک میلیون نفر آمریکایی به ایدز مبتلا شدند.

در سال 1987، داروی AZT (زیدوودین) به عنوان اولین داروی موجود برای درمان ایدز معرفی شد.

در سال 2013 ، 12 نفر از 75 نفری که در مطالعه‌ای فرانسوی تحت درمان قرار گرفتند، از نظر عملکردی درمان شدند و حتی پس از توقف درمان ضد رترو ویروسی، بازگشت ویروس را تجربه نکردند.

چرا روز جهانی مبارزه با ایدز مهم است؟

ایدز همه را تحت تأثیر قرار می‌دهد

در سال‌های اولیه، برخی منتقد تمرکز رویدادهای روز جهانی مبارزه با ایدز بر کودکان و جوانان بودند، اما هدف برگزارکنندگان این بود که شرم اجتماعی این بیماری را برای مبتلایان کاهش دهند و تأکید کنند که این بیماری هرکسی را ممکن است مبتلا کند.

اگر شما جزء افرادی متوسط جامعه هستید که نیت کمک به نیازمندان را دارید اما سطح مالی آنچانی ندارید، می توانید از طریق تکمیل فرم درخواست قلک، قلک درب بطری نیکان را درخواست دهید.

رسیدن به صفر

از سال 2012، هر سال تلاش شده است تا در روز جهانی مبارزه با ایدز دربارۀ به صفر رسیدن ابتلا به ایدز، مرگ ناشی از آن و از میان رفتن تبعیض میان مبتلایان به ایدز صحبت شود.

در سال 2016، عفونت‌های جدید در میان زنان جوان 15 تا 24 ساله، 44 درصد بیشتر از مردان در همان گروه سنی بود، در حالی که چنین وضعیتی نمود چندانی نداشت و بحرانی به‌نظر نمی‌رسید. این مسئله  نشان می‌داد همچنان در تصور عموم، مرگ مردان مشهور مبتلا به ایدز بر واقعیت‌های نرخ جدید ابتلای زنان به همین بیماری سایه انداخته است. روز جهانی مبارزه با ایدز به دنبال به چالش کشیدن این ادراکات و محافظت از همه است.

برابر کردن دسترسی به درمان

تحقیقات نشان می‌دهد که ان‌گزدن به بیماران مبتلا به ایدز، در سطح بین‌المللی، عامل مؤثر در دسترسی نابرابر به درمان است. روند کاهشی بودجه بین‌المللی ایدز برای اولین بار در سال 2015 آغاز شد، گرچه هنوز کمتر از نیمی از مبتلایان به درمان در سراسر جهان دسترسی دارند. هیچ چیز مهم‌تر از این نیست که توجه را به نابرابری در درمان جلب کنیم تا یک بار برای همیشه از گسترش ایدز جلوگیری شود.

روز جهانی مبارزه با ایدز
چرا روز جهانی ایدز مهم است؟

چگونه روز جهانی مبارزه با ایدز را گرامی بداریم؟

روبان قرمز بزنید

یک روبان قرمز روی یقۀ لباستان بهترین راه برای نشان‌دادن حمایت شما در روز جهانی مبارزه با ایدز است. قرمز نماد خون و درد ناشی از این بیماری، خشم در مورد بی‌عملی جهانی برای مبارزه با همه‌گیری آن، هشداری برای جدی گرفتن بیماری و همچنین نماد عشق، اشتیاق و شکیبایی مبتلایان به ایدز است.

به یک مؤسسۀ خیریه کمک کنید

مجموعه‌ای از سازمان‌های غیرانتفاعی ملی و بین‌المللی وجود دارد که به مبارزه با این بیماری و مشکلات مرتبط با گسترش آن می‌پردازند. با کمی جست‌وجو در اینترنت می‌توانید خیریه‌ای را پیدا کنید که در میان مددجویانش بیماران مبتلا به ایدز هم وجود دارد. در روز جهانی مبارزه با ایدز می‌توانید به هر شکلی که می‌توانید به این خیریه‌ها کمک کنید تا بیماران بیشتری امکان درمان داشته باشند.

شمعی بیفروزید

در بسیاری کشورها در روز جهانی ایدز، مراسم شمع‌افروزی راهی برای بزرگداشت قربانیان این بیماری و تجدید پیمان برای مبارزه با آن در آینده است. با دوستانتان در گوشه‌ای از شهر به یاد بیماران ایدز شمع روشن کنید. فراموش نکنید که تجربه خود را در رسانه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید تا کسانی که از این روز یا رویدادهای مربوط به آن باخبر نیستند هم در جریان قرار بگیرند.

5 حقیقت شگفت‌انگیز در مورد ایدز

ایدز از شامپانزه‌ها منشا گرفته است. ویروس نقص ایمنی انسانی از ویروس‌های موجود در شامپانزه‌ها و میمون‌ها منشاء می‌گیرد.

شما همیشه احساس بیماری نمی‌کنید. اچ‌آی‌وی ممکن است سال‌ها علائمی از خود نشان ندهد. ممکن است تا یک دهه آلوده شوید و احساس کاملاً خوبی داشته باشید در حالی که انتقال عفونت در این مدت هنوز امکان‌پذیر است.

بسیاری از مردم نمی‌دانند به ایدز مبتلایند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری تخمین می‌زند که از هر پنج نفر، یک نفر نمی‌داند که به این ویروس مبتلا است.

اقلیت‌ها بیشتر مبتلا می‌شوند. موارد جدید عفونت ایدز در گروه‌های اقلیت شایع‌تر است. دلیل این موضوع عوامل مختلفی از جمله کمبود آموزش، فقر و انگ خوردن از سوی اجتماع است.

کودکان به اندازۀ بزرگسالان در خطر هستند. تا پایان سال 2011، 3.3 میلیون کودک در سراسر جهان مبتلا به ایدز بودند.

حقیقت های که درباره بیماری ایدز نمی دانید!
حقیقت های که درباره بیماری ایدز نمی دانید!

خیریه‌ها حامی درمان ایدز

در ایران بیش از 22هزار بیمار مبتلا به ایدز وجود دارد. صحبت از بیماری ایدز در جامعه ایران با محدودیت‌های اخلاقی و عرفی همراه است. بحث و گفت‌وگو دربارۀ بلوغ، بهداشت جنسی و بیماری‌های آمیزشی در خانواده‌ها محدود است.

مبتلایان به ایدز همواره نگران واکنش‌های جامعه هستند. اگر کسی بیان کند که به ایدز مبتلاشده، با انگ اخلاقی و طرد از سوی خانواده، اطرافیان و جامعه (مانند اخراج از محل کار) مواجه خواهد شد. به همین دلیل است که بسیاری از مبتلایان به ایدز، بیماری‌شان را پنهان می‌کنند، موضوعی که موجب می‌شود این ویروس در خفا گسترش یابد و کنترل آن دشوار ‌شود.

در نظر بسیاری از مردم، بیمار امبتلا به ایدز حتماً عملی غیراخلاقی مرتکب شده‌است. این موضوع بیماران را تحت فشار مضاعف قرار می‌دهد، آنان نه‌تنها از درمان محروم می‌شوند بلکه زندگی اجتماعی و وضعیت اقتصادی آنان هم با مشکل مواجه می‌شود.

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت، خود را حامی خانواده می‌داند و تا آنجا که بتواند در طول فعالیت خود تلاش کرده است، به همۀ بیماران و خانواده‌های آنان کمک کند، موضوعی در صفحۀ اینستاگرام این مؤسسه هم می‌توانید دربارۀ آن بخوانید. نیکان بیماران مبتلا به ایدز و خانواده‌های آنان را همچون دیگر مددجویان حمایت کند. به‌ویژه وقتی پدر به دلیل اعتیاد و ابتلا به ایدز خانواده را رها کرده است، نیکان تلاش می‌کند با حمایت از اعضای خانواده از بروز معضلات بیشتر برای آنان جلوگیری کند.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما