روز جهانی غذا و بحران گرسنگی
فقر، دسترسی نداشتن به غذا و مرگ بر اثر گرسنگی یکی از بزرگترین مشکلات بشر امروز است. در جهانی پیشرفتهای کشاورزی و تجاری هر روز در اخبار دیده میشود و آمارها افزایش تولید محصولات کشاورزی و دامی را نشان میدهد، همچنان در خاور میانه، کشورهای آفریقایی و بسیاری دیگر از کشورها افرادی هستند که از گرسنگی رنج میکشند. در چنین شرایطی است که روز جهانی غذا و بحران گرسنگی با یکدیگر ارتباط مستقیم مییابند.
روز جهانی غذا هر سال 16 اکتبر در سراسر جهان به یاد تأسیس سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد در سال 1945 گرامی داشته میشود.
در نوامبر 1979 کشورهای عضو سازمان فائو در بیستمین کنفرانس عمومی سازمان ملل، 16 اکتبر را به مناسبت روز جهانی غذا انتخاب کرد. هدف اصلی این مناسبت که هر سال در بیش از 150 کشور جهان برنامههایی برای آن درنظر گرفته میشود، افزایش آگاهی در مورد مسائل مرتبط با فقر و گرسنگی است.
بسیاری از سازمانهای مرتبط با گرسنگی و امنیت غذایی از جمله برنامه جهانی غذا، سازمان بهداشت جهانی و صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی هر سال برنامههای هدفمندی برای این روز دارند.
در ادامه میخوانید:
- بحران گرسنگی در جهان
- سوءتغذیه و گرسنگی در ایران
- اهمیت روز جهانی غذا و بحران گرسنگی
- چگونه روز جهانی غذا را گرامی بداریم؟
- خیریهها و غذا
بحران گرسنگی در جهان
از 7.7میلیارد نفر جمعیت جهان، 821 میلیون نفر با بحران گرسنگی روبهرو هستند. براساس دادههای برنامۀ جهانی غذا، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) سازمان ملل متحد سوءتغذیه، دسترسی به غذای مغذی و منظم و قحطی به ویژه در خاور میانه و کشورهای آفریقایی یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر و کاهش مقاومت بدن در برابر بیماریها قرار دارد.
بر اساس این دادهها 462 میلیون فرد بالغ در جهان از بحران سوءتغذیه و قحطی رنج میبرند. بنا به گزارش سازمان جهانی بهداشت بیش از 205 میلیون کودک زیر پنج سال دسترسی منظم به غذا ندارند و در رشد وزن و قد آنها اختلال به وجود آمده است. همچنین 45 درصد از این کودکان به دلیل سوءتغذیه یا قحطی جان خود را از دست میدهند.
بر اساس گزارشهای سازمان ملل متحد در قاره آسیا نیز حدود 500 میلیون نفر از گرسنگی رنج میبرند. 9 کودک از هر 10 کودک که اختلال رشد در وزن و قد دارند، در قارههای آسیا و آفریقا زندگی میکنند.
برای کمک رسانی به تامین مایحتاج زندگی خانوادهای بی سرپرست، شما نیز می توانید در این امر خیر سهیم باشید.
سوءتغذیه و گرسنگی در ایران
ارتباط روز جهانی غذا و بحران گرسنگی در ایران نیز قابل بررسی است زیرا افزایش بیکاری، فقر و خشکسالی در کشور موجب شده است دسترسی افراد بیشتری به مواد غذایی کاهش یابد و شاخص سوءتغذیه به ویژه در استانهای محروم بالا رود.
افزایش ناامنی غذایی که به ویژه در مناطق محروم کشور مشاهده شده است، منجر به افزایش شیوع سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال و دیگر گروههای آسیبپذیر تغذیهای مانند مادران باردار و نوجوانان، کمبود ریزمغذیها مانند کمبود آهن، روی، ویتامین آ و کمبود دریافت مواد پروتئینی شده است.
برخلاف بسیاری از کشورهای فقیر یا درگیر جنگ آفریقا و آسیا، در ایران کمبود مواد غذایی وجود ندارد و همه چیز در دسترس است، با این حال به دلیل فقر و بیکاری توان خرید گروههای مختلف چنان پایین آمده است که خطر سوءتغذیه بسیاری را تهدید میکند و به همین دلیل مردم به حمایت نیاز دارند و خیریهها تهیۀ سبدهای غذایی را در فهرست خدمات خود قرار میدهند.
برای حمایت های فوری تامین دارو و تجهیزات پزشکی، می توانید با همکاران تماس بگیرید.
اهمیت روز جهانی غذا و بحران گرسنگی
2 موضوع روز جهانی غذا و بحران گرسنگی باید با هم مورد توجه قرار گیرند و هنگامی دربارۀ اهمیت یکی از آنها صحبت شود ناخودآگاه دیگری نیز به میان میآید. اما بد نیست باز هم به دلایل اینکه چرا روز جهانی غذا مهم است توجه کنیم.
به افزایش آگاهی کمک میکند
میلیونها نفر از عواقب ناشی از سوء تغذیه رنج میبرند و جسم و روح آنها به همین دلیل هنگام رشد آسیب میبیند. به همین دلیل مهم است که توجه همگان را به این بحران جلب کنیم تا امنیت غذایی و در دسترس بودن غذاهای مغذی را برای همۀ افراد روی کره زمین تضمین شود.
یادآوری اینکه میتوان به گرسنگی پایان داد
در حال حاضر سیارۀ ما غذای کافی برای تغذیۀ همۀ افراد روی کره زمین تولید میکند. با این حال، سالانه 1.3 میلیارد تن غذا از بین میرود یا هدر میرود (این تقریباً 20 درصد غذای تولید شده است). روز جهانی غذا انگیزهای برای مشارکت، کاهش ضایعات مواد غذایی و کمک به تأمین معاش میلیونها نفر است.
چگونه روز جهانی غذا را گرامی بداریم؟
به یک بانک مواد غذایی محلی بدهید
تخمین زده میشود که در ایالات متحده از هر ۷ نفر ۱ نفر برای تأمین غذایش به بانکهای مواد غذایی نیازمند است. بسیاری از این افراد خانوادههای کارگری هستند که از بیکاری رنج میبرند و نمیتوانند مواد غذایی مورد نیاز برای زندگی سالم خانوادهشان را راهم کنند. بالاترین اقلام درخواستی برای بانکهای مواد غذایی، اقلام سالم و غیر قابل فاسدشدن با پروتئین بالا است، چیزهایی مثل لوبیاهای کنسرو شده یا خشک، کرۀ بادام زمینی، جو دوسر، سوپها و سبزیجات کمنمک و کنسرو ماهی تن برای هدیه دادن به این بانکها بسیار مناسب است.
از مزارع کوچک حمایت کنید
98 درصد از مزارع در جهان مزارع خانوادگی است. آنها معمولاً کشاورزی پایدار را با پرورش گیاهان بومی منطقه و استفادۀ محدود از آفتکشها انجام میدهند. متأسفانه، بسیاری از این کشاورزان قادر به تولید انواع محصولات مورد نیاز برای بقای خود نیستند و بدون حمایت، ممکن است خودشان هم دچار سوءتغذیه شوند. اگر در منطقهای زندگی میکنید که این شکل از کشاورزی در آن رواج دارد، در روز جهانی غذا میتوانید از این کشاورزان محلی خرید و از مزارع خانوادگی حمایت کنید.
با خرید محصولات نیکان، هرچند اندک اما در کار خیر ما سهیم باشید.
برای پایان دادن به گرسنگی پول جمع کنید
در بسیاری از کشورهای جهان برای جلوگیری از ابتلای مردم نیازمند به گرسنگی و سوءتغذیه، میان آنان غذای گرم توزیع میشود. در روز جهانی غذا میتوانید برای این مراکز خیریه پول جمع کنید. حتی اگر مرکز جمعآوری غذای محلی نمیشناسید، میتوانید خودتان یکی را سازماندهی کنید و غذا را به یک مرکز پخش غذای محلی اهدا کنید.
خیریهها و غذا
کمک به رفع گرسنگی در کشورهای مختلف معمولاً یکی از کارهایی است که خیریهها به آن اهمیت بسیار میدهند. خیریهها بزرگ و کوچک در سراسر جهان برنامههای مبارزه با گرسنگی را سازماندهی میکنند، از طرح بزرگ برای غذارسانی به مردم یک کشور گرفته تا حمایت از جمع مشخصی از مددجویان خیریهها همواره به تأمین مواد غذایی اهمیت دادهاند.
مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت به عنوان نهادی که خود را حامی خانوادهها میداند، تلاش میکند از امنیت غذایی مددجویان خود حمایت کند.
این خیریه در قالب مسئولیت اجتماعی با برندهای مواد غذایی بسیاری همکاری دارد تا بتواند با کمک آنها برای بیماران بیمارستانها، ساکنان مناطق محروم و مؤسسات آسایشگاهی مواد غذایی تهیه کند.
نیکان همچنین در پایان هر فصل برای حدود 300 خانواده سبدهای معیشتی تهیه میکند تا مددجویانش دست کم برای مدتی بتوانند غذای مورد نیاز خود را تهیه کنند. آخرین سبد غذایی نیکان شهریور 1401 میان خانوادههای نیازمند در سراسر ایران توزیع شد، گزارشهای تصویری این رویداد را میتوانید در اینستاگرام مجموعه ببینید. البته این خانوادهها آذر و اسفند امسال هم سبدهای دیگری را دریافت خواهند کرد زیرا نیکان هیچگاه مددجویان خود را رها نمیکند.
نیکان معتقد است که باید با ایجاد کسبوکار و تحصیل مددجویان را چنان توانا کرد که نیازی به حمایت نداشته باشند با این حال گرچه به قول آن ضربالمثل معروف به جای دادن ماهی بهتر است ماهیگیری یاد بدهیم، اما پیش از آن باید جان و توانی برای آموختن ماهیگیری وجود داشته باشد، نیکان از همین روست که تهیۀ غذا برای مددجویانش را ضروری میداند.
نظرات
نظر شما در مورد این مطلب چیست؟