روز جهانی دوستی

وقتی هر موضوعی در جهان یک روز برای خودش دارد، چرا روز جهانی دوستی نداشته باشیم؟ شاید بتوان دوستی را یکی از مهم‌ترین دستاوردهای بشر دانست. احساسی که بسیاری مفاهیم بشری دیگر را موجب می‌‎شود و زمینۀ بسیاری از کارهای خوب و خیر در دنیاست.

در دنیایی که فقر، جنگ و بیماری‌های همه‌گیر مردم را از داشتن یک زندگی معمولی و اولیه دور کرده است، شاید دوستی بتواند کمی به ما یاری رساند و ما را وادار کند به خاطر دیگرانی که دوستشان داریم، رفتار بهتری را انتخاب کنیم. روز جهانی دوستی هم فرصتی است تا دوباره به خودمان، روابطمان با آدم‌ها و نگاهمان به جهان فکر کنیم تا هم خودمان بهتر باشیم و هم بتوانیم به بهتر شدن دیگران و زندگی‌شان کمک کنیم.  

تاریخچۀ روز جهانی دوستی

قبل از هرچیز شاید بد نباشد بدانیم که روز جهانی دوستی از کجا آمده است. روز جهانی دوستی سال 1919 به وسیلۀ شرکت کارت پستال هالمارک (Hallmark) پایه‌گذاری شد. این روز در ابتدا انتخاب شده بود تا مردم دوستی‌هایشان را با فرستادن کارت پستال برای هم جشن بگیرند. هر چند در سال 1940 بازار کارت پستال ناگهان با رکود مواجه شد و در نهایت از بین رفت.

کارت پستال هالمارک (Hallmark)
نمونه‌ای از کارت‌پستال‌های هالمارک

اما چه باور کنید چه نه، در سال 1998 شخصیت کارتونی «وینی پو» به‌عنوان سفیر دوستی جهان در سازمان ملل متحد انتخاب شد و در آوریل 2011، سازمان ملل به صورت رسمی 30 جولای را به عنوان روز جهانی دوستی به رسمیت شناخت؛ گرچه، بیشتر کشورها اولین روز ماه آگوست را به‌عنوان روز جهانی دوستی جشن می‌گیرند.

با گسترش شبکه‌های اجتماعی، رسانه‌ها ما را بیشتر از گذشته با دیگران در ارتباط قرار داد و هشتگ روز جهانی دوستی این فرصت را به همگان بخشید تا بتوانند فارغ از اینکه کجای جهان هستند؛ با این مناسبت همراهی کنند.

بر اساس اعلامیۀ روز جهانی دوستی، همگان دعوت شده‌اند تا این روز را به شیوه‌ای متناسب با فرهنگ و آداب‌ورسوم جوامع محلی، ملی و منطقه‌ای خود گرامی بدارند و در این مسیر از آموزش و فعالیت‌های جمعی برای افزایش آگاهی عمومی نیز بهره‌گیرند. قدرت دوستی یک قدرت بین‌المللی است که به همۀ سرزمین‌ها و فرهنگ‌ها رسیده است و تنوع فرهنگ‌ها در سرتاسر جهان نشان می‌دهد که هیچ‌کس این روز را یکسان جشن نخواهد گرفت.

برخورد با خشونت علیه زنان‌؛ گره‌ای کور که تنها با آگاهی باز می‌شود.

معنای دوستی

این سؤال که دوستی چیست برای هر فرد پاسخ متفاوتی دارد، دوستی‌ها روابطی شامل دو بعد بسیار حیاتی یعنی وابستگی متقابل و مشارکت داوطلبانه هستند. دوستی واقعی تمایل یک فرد برای تعامل با دیگری است.

علاقۀ متقابل به تجربیات و افکار یکدیگر و همچنین احساس تعلق، ارتباط، تحسین، احترام، اعتماد، و حمایت عاطفی دیگر عناصری هستند که در دوستی، میان افراد وجود دارد. نمی‌توان گفت که دوستی‌ها چه زمانی و کجا به‌ وجود می‌آیند. آنها اغلب از یک علاقه یا سرگرمی مشترک آغاز می‌شوند.

افرادی که در یک مرحلۀ مشترک از زندگی هستند، مثلاً همکلاسی یا همکارند، تازه بچه‌دار شده‌اند و یا بازنشسته‌اند، ممکن است به هم نزدیک شوند. افراد با پیشینه‌ و فرهنگ‌ مشابه نیز تمایل دارند با پیونددادن تجربیات مشترک زندگی دور هم جمع شوند.

معنای دوستی

اگرچه بیشتر این روابط برای عمیق‌شدن به زمان نیاز دارند، اما گاهی اوقات دوستی شبیه یک صاعقه است؛ مثلاً در یک گروه بزرگ از افراد جدید هستید، کسی را به خود جلب می‌کنید و «بوم»! این یک جورهایی به انفجار «عشق در نگاه اول» می‌ماند، با این تفاوت که صرفاً دوستانه است.

دوستی فقط میان افرادی که با هم آشنایی طولانی دارند پیش نمی‌آید، گاه افرادی که مدت‌هاست می‌شناسیم به ما نزدیک نیستند، در حالی که ممکن است، کسی که فقط برای مدت کوتاهی می‌شناسیم را بهترین دوست برای خود بدانیم.

بیشتر بخوانید: بررسی تأثیر کار خیر بر آرامش روان فرد

چگونه روز جهانی دوستی را جشن بگیریم؟

برای پاسخ به چنین سؤالی باید گفت که هیچ برنامۀ از پیش تعیین‌شده‌ای برای آنکه چگونه روز جهانی دوستی را جشن بگیریم وجود ندارد. در واقع شما و بهترین دوستانتان صفحه‌ای خالی در اختیار دارید تا همۀ کارهایی که دوست دارید برای جشن‌گرفتن چنین روزی انجام دهید در آن فهرست کنید. ممکن است بخواهید با هم به سفری یک روزه بروید، از مکان‌های عمومی بازدید کنید، به جایی بروید که برای اولین بار آنجا با هم آشنا شده‌اید یا جایی را انتخاب کنید که همیشه قصد داشته‌اید با هم بروید.

با وجود اینکه بسیاری از مردم زمان کافی برای داشتن برنامه‌های مفصل ندارند اما همین موضوع روز جهانی دوستی را به مناسبتی شگفت‎ انگیز تبدیل می‌کند. بهترین دوستان، درک می‌کنند که اغلب اوقات، زندگی چنین وضعیتی دارد. به همین دلیل نداشتن برنامه‌های بزرگ و خاص در چنین روزی آنها را از دوستی دلسرد نمی‌کند.

گاه یک تماس تلفنی، برای باخبرشدن از حال کسی می‌تواند به گفت‌وگویی چند ساعته دربارۀ زندگی، جهان و هرچیزی در این میان تبدیل شود. جشن گرفتن روز جهانی دوستی در مدرسه نیز آسان است. دانش‌آموزان می‌توانند در مورد معنای دوستی و اینکه چرا دوستان خود را بهترین می‌دانند، مقاله بنویسند. همچنین هنر، شعر و دیگر روش‌های بیان افکار و احساسات، راه‌هایی هستند که بچه‌ها را به فکرکردن دربارۀ دوستی وادار می‌کند.

به هر حال، امروز فرصتی است که به همۀ بهترین دوست‌هایتان، چه نزدیک و چه دور، اجازه دهید تا بدانند چقدر برایشان اهمیت قائلید. امروز می‌توانید با دوستان قدیمی، دوستان جدید و حتی کسانی که هر روز هفته می‌بینید ارتباط برقرار کنید و معنای دوستی را جشن بگیرد.

اعداد و روز جهانی دوستی

  • 22 درصد افراد در صورت داشتن یک شبکۀ دوستی نزدیک بیشتر عمر می‌کنند.
  • یک فرد بالغ به طور میانگین 2 دوست بسیار نزدیک دارد.
  • 26 درصد افراد با دوستان خود در مورد مطلبی که در اینترنت منتشر شده است، درگیر می‌‎شوند.
  • احتمال مرگ زنان مبتلا به سرطان پستان که شبکه‌ای از دوستان نداشته باشند، دوبرابر بیشتر است.
  • کودکان در 9ماهگی رابطۀ دوستانه را درک می‌کنند.
  • 36 درصد افراد هنگامی که دوستشان عادتی را ترک کند، با او همراهی خواهند کرد.
  • 7برابر احتمال بیشتری دارد که وقتی با دوستتان در یک مکان همکار هستید، بهره‌وری بیشتری داشته باشید.
  • جوانان هرهفته 10 تا 25 ساعت را صرف روابط اجتماعی با دوستان خود می‌کنند.
  • 57 درصد نوجوانان در فضای مجازی دوست صمیمی پیدا می‌کنند.

دوستان ناشناخته

آیا ما فقط می‌توانیم با کسانی که می‌شناسیم دوست شویم؟ به یک معنا شاید پاسخ به این سوال مثبت باشد؛ دوستی رابطه‌ای دست کم دوسویه تعریف می‌شود و باید پویایی داشته باشد. اما اگر کمی متفاوت فکر کنیم می‌‎بینیم که ما می‌توانیم با کل جهان دوستانه رفتار کنیم، می‌توانیم کسانی را دوست بداریم که هرگز نخواهیم دید و بر زندگی افرادی تأثیرگذار باشیم که آنها را نمی‌شناسیم. از این نظر نه یک رابطۀ معمول که یک ارتباط قلبی میان ما و افراد شکل خواهد گرفت که برای همیشه ماندگار خواهد شد.

چگونه روز جهانی دوستی را جشن بگیریم؟

این شکل از دوستی به کاری که خیریه‌ها انجام می‌دهند شبیه است، وقتی شما برای کسی که نمی‌شناسید کمک می‌فرستید، همدلی و شفقت از خود نشان می‌دهید. در عین حال خود را دربارۀ سرنوشت دیگران مسئول دانسته‌اید و برای کمک به او اعلام آمادگی کرده‌اید، کارهایی که در روابط دوستانه هم دیده می‌شود.

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت، به عنوان یک نهاد یاری‌رسان به خانواده‌ها همواره تلاش می‌کند چنین رابطه‌ای را میان مددجویان و حامیان خود برقرار کند و دوستی را چنان بگستراند که همۀ افراد شادی و آرامش را در زندگی خود تجربه کنند.

فعالیت‌های این مؤسسۀ خیریه معمولاً به شکل گروهی انجام می‌شود، به عنوان مثال بسته‌بندی‎ سبدهای آذوقه و کیف‌های لوازم‌التحریر با همکاری دواطلبان اتفاق می‌افتد. فعالیتی که خود به افزایش حس دوستی و ارتباط بیشتر حامیان نیز می‌انجامد.

برای آنکه فعالیت‌های خیریۀ نیکان را بیشتر بشناسید، می‌توانید صفحۀ اینستاگرام این خیریه را دنبال کنید.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما