روز جهانی یتیم

14 نوامبر برابر با 23 آبان در تقویم هجری شمسی، روز یتیم نام‌گذاری شده است. این روز به همۀ افراد یادآوری می‌کند که کودکان بی‌سرپرست جامعۀ خود اهمیت دهند. میلیون‌ها کودک در سراسر جهان وجود دارد که به دلیل از دست دادن یکی از والدین خود یا هر دو آنها با مشکل مواجهند.

این جامعه است که باید برای بهداشت، آموزش، سرپناه، غذا و رفاه اجتماعی این کودکان تمهیداتی بیندیشد تا آنان هم مانند همۀ کودکان زندگی آرام و آینده‌ای روشن داشته باشند. روز جهانی یتیم بهترین فرصتی است که نه فقط دولت‌ها بلکه تمام مردم مهربان و مسئولیت‌پذیر نشان دهند در کنار کودکان یتیم ایستاده‌اند.

در ادامه می‌خوانید:

تاریخچۀ روز جهانی یتیم

در همۀ دوره‌های تاریخی کودکانی بوده‌اند که از نداشتن پدر و مادر رنچ می‌کشیدند، با این حالا تا سال 400 بعد از میلاد هیچ مرکز مشخصی برای نگهداری از آنها وجود نداشت. در  این سال بود که رومیان نخستین یتیم‌خانۀ جهان را ایجاد کردند تا در آن غذا و سرپناه در اختیار کودکان بی‌سرپرست قرار دهند، کودکانی که هیچ‌کس مراقب آنها نبود و از آموزش و بهداشت هم بی‌بهره بودند.

نیکوکاران تمایل دارند در طرح حمایتی و کمک تحصیلی به کودکان یتیم و بی سرپرست، سهیم باشند، به صفحه موردنظر مراجعه نمایند،

ایده مراقبت از کودکان یتیم، موضوعی جدید و مربوط به قرون متأخر  نیست. نظام حقوقی یونان باستان ارائۀ حمایت مالی از یتیمان را تا سن 18 سالگی اجباری کرده بود و در واقع تا زمانی که آنها بتوانند زندگی خود را برعهده گیرند از آنان مراقبت می‌کرد. کلیساهای قرون وسطی نیز سرپناه‌ها و یتیم‌خانه‌هایی را برای کودکان ایجاد کرده بودند و ضمن آموزش‌های مذهبی، خوراک و سرپناه این کودکان را نیز تأمین می‌کردند.

روز جهانی یتیم
تاریخچه روز جهانی یتیم

بین سال‌های 1900 تا 1910 شرایط زندگی کودکان یتیم در انگلستان نسبت به سال‌های قبل بدتر شد. حتی بسیاری از کودکانی که در یتیم‌خانه‌ها زندگی می‌کردند، به دلیل کمبود غذا و مراقبت‌های پزشکی مناسب دچار سوء تغذیه شده بودند. دیری نگذشت که یتیم خانه‌ها به دلیل مراقبت ناکافی از کودکان و بی‌توحهی به آنان شهرت بدی پیدا کردند. به همین دلیل، مردم تشویق شدند تا با پذیرش کودکان یتیم به فرزندخواندگی، آیندۀ بهتری برای آنها فراهم و از سلامت و آموزش آنها مراقبت کنند.

در سال 2006، بنیاد ستاره‌ها برای نخستین بار روز 14 نوامبر را به عنوان روز جهانی یتیم گرامی داست. این سازمان غیرانتفاعی و خیریه به جمع‌آوری کمک‌های مالی برای کودکانی می‌پردازد که به دلیل فقر، جنگ، ایدز و بلایای طبیعی یتیم و آواره شده‌اند. ایدۀ اصلی این بنیاد برای انتخاب و نام‎گذاری چنین روزی افزایش آگاهی در مورد وضعیت فعلی یتیمان در سراسر جهان بود. به عقیدۀ این سازمان برگزاری چنین مناسبت‌هایی موجب تشویق مردم برای حمایت، مراقبت، احترام و دادن احساس امنیت به یتیمان می‌شود. در این روز مردم سراسر جهان برای کودکان یتیم کمک جمع‌آوری می‌کنند تا  زمینۀ دسترسی آنان به مراقبت‌های بهداشتی و آموزش با کیفیت فراهم شود.

برای دریافت قلک خیریه ما، می توانید، صفحه فرم دریافت قلک مهربانی خیریه را تکمیل کرده، بعد اولین فرصت برای شما ارسال می شود.

چرا روز جهانی یتیم مهم است؟

به مردم یادآوری می‌کند که از یتیمان مراقبت کنند

هنگامی که مردم نسبت به مبارزاتی که یتیمان جوان تجربه می‌کنند، دلسوزی و همدردی نشان می‌دهند، کودکان را قادر می‌سازد تا با غم از دست دادن والدین کنار بیایند. چنین ضربه‌ای می‌تواند منجر به مشکلات روانی، به ویژه در کودکان کوچک‌تر شود. بنابراین، وقتی یک روز کامل به مراقبت از یتیمان اختصاص داده می‌شود، به مردم یادآوری می‌کند که از آنها مراقبت و به آنها کمک کنند تا زخم‌های عاطفی خود را التیام دهند.

مردم را تشویق می‌کند هزینۀ تحصیل یتیمان را بپردازند

کودکان یتیمی که والدین خود را از دست داده‌اند، اغلب مدرسه را ترک می‌کنند زیرا قادر به پرداخت هزینۀ کتاب، حمل‌ونقل و هزینه‌های مدرسه نیستند. وقتی مردم از تحصیل این کودکان حمایت می‌کنند، به آنها کمک می‌کند در مدرسه بمانند و تحصیلات خود را ادامه دهند.

از کار کودکان جلوگیری می‌کند

کودکان یتیم کشورهای فقیرنشینی که کار کودکان در آنها رواج دارد، اغلب از سنین پایین کار می‌کنند. یکی از دلایل اصلی رضایت این کودکان به کار، نداشتن حمایت مالی است. آنها باید هر روز کار کنند تا خود و خانواده‌شان را تأمین کنند. زمانی که به آنها کمک مالی برای غذا و سرپناه داده می‌شود، می‌توانند مانند سایر کودکان هم سن خود بازی کنند و به مدرسه بروند.

بیشتر بدانید: پروژه های حمایتی نیکان

مهم‌ترین رویدادهای جهانی دربارۀ یتیمان

مسائل مربوط به کودکان بی‎سرپرست هم مثل هر موضوع دیگری رویدادهای خاص خود را دارد. نگهداری از کودکان یتیم در هر دوره از تاریخ تغییر کرده و پیشرفتی در آن به وجود آمده است.

1806

اولین یتیم‌خانۀ آمریکا در نیویورک تاسیس شد. الیزابت شویلر همیلتون، فردی بشردوست بود که در این سال اولین یتیم خانه خصوصی آمریکا را افتتاح کرد.

مهم‌ترین رویدادهای جهانی دربارۀ یتیمان
اولین یتیم‌خانۀ آمریکا

1838

«الیور توئیست» اثر چارلز دیکنز منتشر شد. چارلز دیکنز دربارۀ کار کودکان و یتیمان در دوران ویکتوریا می‌نوشت و الیور توئیست مشهورترین یتیم دردنیای ادبیات است.

1854

جنبش قطار یتیمان راه افتاد. این قطارهای ویژه در ایالات متحدۀ آمریکا کودکان را از شهرهای شلوغ به خانه‌های پرورشی در غرب میانۀ این کشور منتقل می‌کرد. این جنبش بین سال‌های 1854 تا 1929 فعالیت داشت و حدود 250هزار کودک را جابه‌جا کرد.

بیشتر بخوانید: اشتغال زایی سرپست خانواده های نیازمند

چگونه روز جهانی یتیم را گرامی بداریم؟

یک مراسم خیریه ترتیب دهید

نیازی نیست یک مراسم خیریۀ بزرگ ترتیب دهید. می‌توانید یکی از آنها را در مدرسه، کالج یا محله خود برگزار و برای کودکان پول، لباس، کتاب و اسباب‌بازی جمع‌آوری کنید. اگر اسباب‌بازی‌ها یا لباس‌های استفاده شده اهدا می‌کنید، مطمئن شوید که تمیز و سالم هستند.

غذا تهیه کنید

هیچ احساسی بهتر از این نیست که از غذایی که خودتان تهیه کرده‌اید، به دیگران هم بدهید. یک غذای دلچسب و لذیذ تهیه کنید و آن را به یک مرکز نگهداری از کودکان بی‌سرپرست ببرید. بچه‌ها حتماً دوست دارند از یک غذای خانگی خوشمزه لذت ببرند که با تمام عشق، دقت و محبتی که شایسته آنها است، تهیه شده.

چگونه روز جهانی یتیم را گرامی بداریم؟
گرامی داشت روز جهانی یتیم

حمایت مالی از یک کودک یتیم

لازم نیست به طور قانونی یک کودک را برای حمایت از نیازها و آموزش به فرزندخواندگی بپذیرید. کسانی که تمایل دارند از یک یا حتی چند کودک حمایت کنند، می‌توانند با پرداخت هزینه‌های تحصیل و سایر هزینه‌های روزانه آنها را برعهده گیرند.

چنانچه تمایل داشتید به عنوان حامی از کودکان یتیم سرپرستی کنید، فرم حامی موسسه را تکمیل نماید در اولین فرصت با شما تماس گرفته می شود.

خیریه‌ها و روز جهانی یتیم

گرچه در بیشتر کشورها نهادهای رسمی مسئول اداره و نظارت بر مراکز نگهداری از کودکان بی‌سرپرست را برعهده دارند، اما این مؤسسه‌های خیریه‌اند که همواره پای ثابت تهیۀ منابع مالی، امکانات پزشکی و موادغذایی برای کودکان یتیم هستند.

این موضوع مربوط به امروز نیست و در سده‌های گذشته هم نگهداری از این کودکان و فراهم کردن شرایط به سرپرستی گرفته شدن آنها برعهدۀ نهادهای خیریه بوده است. حتی مناسبت روز جهانی یتیم هم که امروز در آن هستیم اولین بار از سوی یک نهاد خیریه شکل گرفته است.

در ایران سازمان بهزیستی مراکز نگهداری از کودکان بی‎سرپرست را سازماندهی و اداره می‎کند اما خیریه‌ها در همۀ ایام سال مسائل این کودکان را پیگیری می‌کنند و می‌کوشند شرایط یک زندگی بهتر را برای آنها فراهم کنند.

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت به کودکان و بهبود شرایط زندگی و تحصیل آنها اهمیت بسیاری می‌دهد، در میان مددجویان این مؤسسه کودکان بسیاری هستند که پدر خود را از دست داده‌اند و شرایط زندگی مناسبی ندارند. نیکان تلاش می‌کند با توجه به نیاز هر کودک راهکاری برای رفع مشکلات تحصیلی، درمانی، تغذیه‌ای و حتی مشکلات اقتصادی و مسکن خانواده‌های آنان پیدا کند. شرح کارهایی که نیکان برای این کودکان انجام می‌دهد را در شبکه‌های اجتماعی نیکان و به‌ویژه اینستاگرام مجموعه می‌توانید بخوانید.

خیریه‌ها و روز جهانی یتیم
کمک به یتیمان در روز جهانی یتیم

در سطح کلان هم نیکان با توجه به درخواست‌هایی که از مراکز نگهداری کودکان بی‌سرپرست دریافت ‌می‌کند برای کودکان این مجموعه‌ها امکانات نگهداری، پوشاک، خوراک، لوازم تحصیلی و بسیاری چیزهای دیگر تهیه می‌کند.

نیکان خود را حامی خانواده می‌داند و به سرنوشت کودکان به عنوان مهم‌ترین و حساس‌ترین اعضا خانواده اهمین بسیاری می‌دهد، در این میان کودکان یتیم که از نظر روحی هم شرایط دشوارتری دارند برای نیکانی‌ها جایگاه ویژه‌ای دارند.


سوالات متداول روز جهانی یتیمان

آمار کودکان یتیم چگونه است؟

هر 19 ثانیه یک کودک یتیم می‌شود و 99 درصد آنها هرگز به فرزندی پذیرفته نمی‌شوند.

چند یتیم در دنیا وجود دارد؟

براساس آمار به دست آمده در سال 2020، یونیسف تخمین زد که حدود 153 میلیون کودک در جهان یتیم هستند.

پول اهدا شده برای روز جهانی یتیم کجا می‌رود؟

پول در جوامع یا مناطق جمع‌آوری می‌شود و برای برنامه‌هایی که از کودکان آواره، یتیمان و جوانان در معرض خطر حمایت می‌کنند، در جوامع خودشان باقی می‌ماند.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما