حمایت داروسازان از خیریه‌ ها

بیماریی را نمی‌توان یافت که برای درمانش به دارو نیاز نباشد. روزگاری ساختن داروها شکلی ابتدایی داشت وافراد به تجربه درمی‌یافتند که چگونه می‌توانند دردهایشان را با گیاهان درمان کنند. کم‌کم ساختن داروها هم مانند همۀ چیزهای دیگر  شکلی تخصصی به خود گرفت و داروسازان بخش مهمی از سیستم بهداشت و درمان کشورها شدند.

داروسازان از مهم‌ترین بخش‌های سیستم درمان هستند و بسیاری از آنان مدیریت داروخانه‌ها را در سراسر کشور بر عهده دارند. حمایت داروسازان از خیریه‌ ها و بیماران نیازمند هم بسیار ارزشمند است زیرا آنان شرایط درمان چنین بیمارانی را فراهم می‌کنند.

5 شهریور زادروز یکی از برجسته‌ترین چهره‌های علمی ایران؛ زکریای رازی و به پاس زحمات و کشفیات این حکیم و شیمی‌دان بزرگ ایرانی در عرصۀ داروسازی این تاریخ، روز داروساز نام گرفته است. روزی که هم به بزرگداشت این دانشمند و هم به قدردانی از زحمات داروسازان اختصاص دارد.  

خیران عزیزی که قصد کمک به بیماران نیازمند را با تهیه دارو، درمان و تجهیزات پزشکی دارند، می توانند با موسسه ما در تماس باشند.

در ادامه می‌خوانید:

دربارۀ زکریای رازی

محمد زکریای رازی پزشک، فیلسوف و شیمیدان ایرانی که آثار ماندگاری در زمینه پزشکی و شیمی و فلسفه نوشته است و به عنوان کاشف الکل و جوهر گوگرد (اسید سولفوریک) مشهور است. به گفتۀ جرج سارتن (پدر تاریخ علم) زکریای رازی بزرگ‌ترین پزشک اسلام و قرون وسطی بود.

زکریای رازی، شعبان سال ۲۵۶هجری (۸۵۶میلادی) در ری زاده شد و دوران کودکی و نوجوانی خود را در این شهر گذراند. در نوجوانی به موسیقی علاقه‌مند بود و عود می‌نواخت و گاهی نیز شعر می‌سرود. او در جوانی ابتدا  به زرگری روی آورد و سپس شیفتۀ کیمیاگری شد. آسیب دیدن بینایی او با مواد شیمیایی موجب شد که رازی در ادامۀ مسیر دانش‌اندوزی خود، به‌ پزشکی علاقه‌مند شود. رازی می‌خواست با فراگرفتن دانش پزشکی، درمانی برای بیماری چشمان خود بیابد. او در نهایت هنگامی که ۳۰ سال داشت، به بغداد رفت و در بیمارستان این شهر به مقام استادی در علم پزشکی دست یافت.

محمد زکریای رازی پزشک، فیلسوف و شیمیدان ایرانی
داروساز معروف محمد زکریای رازی

رازی پس از بازگشت از بغداد، ریاست بیمارستان ری را به عهده گرفت و تا پایان عمر در آنجا به تربیت دانشجویان و طبابت مشغول شد. تاریخ وفات زکریای رازی مشخص نیست اما ابوریحان بیرونی زمان فوت او را ماه شعبان سال ۳۱۳هجری قمری نوشته است.

رازی تحصیل شیمی را پیش از پزشکی آغاز کرد. او با وجود اینکه کیمیاگری را باور داشت، پایه‌گذار شیمی نوین است که مهم‌ترین کتاب او در زمینه شیمی، «سرّ الاسرار» نام دارد.

با وجود گذشت چند قرن، زکریای رازی هنوز بزرگ‌ترین شیمی‌دان و البته داروساز ایرانی است. او اکتشافات بسیاری در زمینۀ شیمی داشت که از  میان آن‌ها می‌توان به الکل، اسید کلریدریک، استات مس برای شست‌و‌شوی زخم‌ها، مرگ موش و اسید سیتریک اشاره کرد.

زکریای رازی در دوران زندگی خود بیش از ۱۸۰ جلد کتاب‌ در زمینه‌های ریاضیات و نجوم، تفسیر و تلخیص، فلسفه، ماوراءالطبیعه، الهیات، کیمیاگری و فنون دیگر نوشته است که مهم‌ترین آنها «الحاوی» و «البرهان» نام دارند.

رازی در سال‌های پایانی عمر، بینایی خود را از دست داد، ابوریحان بیرونی سبب کوری او را کارکردن با مواد شیمیایی مختلف و بخار جیوه دانسته است.

تاریخچۀ روز ملی داروساز

جامعۀ‌ داروسازان ایران از سال ۱۳۵۴ به دنبال تعیین روزی ویژۀ داروساز بود. انتخاب تولد زکریای رازی به عنوان روز داروساز نخستین بار در ایران توسط یکی از دانشیاران دانشکدۀ‌ داروسازی تهران انجام شد و در سال ۱۳۵۵ برای نخستین بار روز ۵ شهریور توسط جامعۀ‌ داروسازان ایران به عنوان روز داروساز نامگذاری شد.

سال بعد و در روز ۵ شهریور ۱۳۵۶ در باشگاه دانشگاه تهران مراسمی به این مناسبت برگزار و از تمبری که بدین مناسبت طراحی شده ‌بود، رونمایی شد. با این حال روز داروساز در تقویم آن سال‌ها جایی نداشت و به رسمیت شناخته نمی‌شد.

روز ملی داروساز و داروسازی
روز ملی داروساز

پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ و در اواسط دهۀ 60، هیأت مدیرۀ جامعۀ‌ داروسازان ایران خواهان نام‌گذاری رسمی این تاریخ به نام روز داروساز شد. جامعۀ‌ داروسازان که به انجمن داروسازان ایران تغییر نام داده‌ بود، برای سال‌های متوالی این مطالبه را از طریق مکاتبه با شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیری کرد،‌ اما همواره با مخالفت این شورا مواجه می‌شد.

به هر حال در سال ۱۳۷۸ شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با پیشنهاد تعیین روزی به نام داروساز و درج آن در تقویم موافقت کرد و روز تولد زکریای رازی به عنوان روز داروساز در نظر گرفته‌شد.

دربارۀ داروسازی

بی‌گمان یکی از شاخه‌های بسیار مهم دانش پزشکی زمان ما دانش داروشناسی و داروسازی است. دانش داروشناسی از نیاز‌های اولیه است و هیچ کدام از دست‌اندرکاران رشته‌های پزشکی از این دانش بی‌نیاز نیستند پزشک، داروساز، دندانپزشک، پرستار، ماما و دیگر وابستگان این رشته اگر  با داروها نباشند در کار خود موفق نخواهند بود.

استفاده از دارو به قبل از تاریخ مکتوب می‌رسد، تسکین درد و بهبود زخم‌های بدن با شیوه‌های متفاونی مثل قراردادن عضو در آب سرد و یا استفاده از برگ تازه درختان و یا گِل‌ برای درمان زخم ریشه در تاریخ دارند. از هنگام تهیه و جمع‌آوری مواد دارویی دانش داروسازی آغاز شد و به این ترتیب در اثر بروز بیماری‌های مختلف و غریزۀ بقاء در طول اعصار متمادی داروسازان دست به کشف و معرفی داروهای جدید کردند.

حمایت داروسازان از خیریه‌ ها

همان‌طور که شرح داده شد، نقش داروسازان در سیستم درمان بسیار مهم است، آنان می‌توانند فراتر از حوزۀ فعالیت خود عمل کنند و با تأمین دارو برای بیماران نیازمند با خیریه‌ها همراه و موجب کاهش رنج بیماران شوند.

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت به عنوان حامی خانواده‌ها همواره توجه به بیماران و تأمین نیازهای درمانی آنان را فهرست اصلی برنامه‌های خود قرار داده است.

حمایت داروسازان از خیریه‌ ها
حمایت داروسازان از خیریه‌ ها

این مؤسسه برای کمک به بیماران نیازمند با داروسازان نیز همکاری خوبی دارد. از آنجا حمایت داروسازان از خیریه‌ ها در تأمین داروها و به ویژه تهیۀ دارو برای بیماران خاص بسیار حیاتی و ضروری است، جمعی از داروسازان خیر با نیکان همراه شده‌اند.

آنان به نیکان کمک می‌کنند داروهای کمیاب و گران‌قیمت بیماران نیازمند را تهیه کند و در این مسیر همواره یاور خیریۀ نیکان بوده‌اند.

***

روز داروساز را به همۀ آنان که برای درمان بهتر بیماری‌ها مشغول تلاش در آزمایشگاه‌ها هستند، آنان که در داروخانه‌ها خدمت می‌کنند و صد البته به آنان که خیر و حامی نیازمندان هستند، تبریک می‌گوییم.

فعالیت‌های نیکان در زمینۀ کمک به بیماران را می‌توانید در اینستاگرام مؤسسه دنبال کنید. همچنین داروسازان علاقه‌مند به همکاری با نیکان می‌توان از طریق این لینک، فرم حامی نیکان را پر کرده و همراه نیکان شوند. حمایت داروسازان از خیریه‌ ها می‌تواند نجات‌بخش بیماران بسیاری باشد، در این مسیر یاور نیکان باشید.  

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما