چرا باید پادکست بشنویم؟

پیشرفت همه چیز در جهان با حرکتی بسیار سریع‌ در حال وقوع است، رسانه‌ها هم مثتسنی از این ماجرا نیستند. پادکست‌ها از جملۀ فراگیرترین رسانه‌های مستقل امروز هستند، اما چرا باید پادکست بشنویم؟

روزگاری اوج پیشرفت یک شهر داشتن خبرنامۀ کاغذی کوچکی بود که هر هفته چاپ می‌شد، کم‌کم رادیو قدرت را در دست گرفت و با پدیدار شدن تلویزیون تصویر گوی سبقت را از صدا ربود و ساعت‌ها افراد را پای برنامه‌های تلویزیونی نشاند.

با فراگیرشدن اینترنت تنوع رسانه‌ها در مدت کوتاهی افزایش یافت و هر بار شکل جدیدی به خود گرفت تا آنجا که هر فرد علاقه‌مندی امکان تولید محتوای مورد علاقه‌اش را پیدا کرد. پادکست یکی از محبوب‌ترین رسانه‌های شنیداری حال حاضر در سراسر جهان است و تولیدکنندگان و مخاطبان بسیاری دارد.

نامحدود بودن انتخاب موضوع و استفادۀ آسان پادکست موجب شده است که هرکسی بتواند آنها را تولید کند و برای هر هدفی که مورد نظرش باشد از آن بهره‌مند شود.

در ادامه می‌خوانید:

پادکست چیست؟

ساده‌ترین تعریف پادکست شاید «برنامۀ شنیداری اینترنتی» باشد، در حقیقت پادکست که از سال ۲۰۰۴ محبوبیت شد و گسترش یافت، شبیه همان برنامه‌هایی است که همۀ ما آنها را شنیده‌ایم با این تفاوت که پادکست را می‌توانیم به شکل آفلاین و در هر زمان و مکانی که بخواهیم گوش دهیم. از سوی دیگر تولیدکنندۀ پادکست یه نهاد خاص نیست بلکه هر فرد باذوق و علاقه‌مندی می‌تواند موضوع مورد علاقه‌اش را به شکل یک روایت همراه با موسیقی یا نکات آموزشی بسازد و در فضای آنلاین برای مخاطبانش آپلود کند.

خوبی پادکست آن است که چهارچوب خاصی ندارد و دست سازنده برای انتخاب موضوع، گوینده، مدت زمان و هر محتوای صوتی مضاعفی مثل موسیقی یا حتی مصاحبۀ صوتی با افراد دیگر باز است.

پادکست‌ها ممکن است در هر قسمت جدید موضوع خاصی را دنبال کنند یا به شکل یک مجموعۀ سریالی ارائه شوند، هر چه باشد آن‌قدر مخاطبان آنها زیاد است که بسیاری نمی‌توانند روزشان را بدون پادکست تصور کنند.

چرا باید پادکست بشنویم؟

اما پیش از آنکه بیشتر دربارۀ ویژگی‌های پادکست‌ صحبت کنیم بهتر آن است که به این سؤال پاسخ دهیم که چرا باید پادکست بشنویم؟ یا به زبان دیگر پادکست‌های چه مزیت‌هایی نسبت به رسانه‌های دیگر دارند؟ بیشتر افرادی که به پادکست علاقه دارند مهم‌ترین مزیت آن را شنیداری بودن آن می‌دانند. وقتی در خانه مشغول کاری هستید یا در ترافیک منتظر نشسته‌اید، وقتی چند ساعت در راه سفرید یا می‌خواهید ساعتی پیاده‌روی کنید، گوش‌دادن به یک پادکست می‌تواند بهترین گزینه باشد.

بسیاری از پادکست‌ها پر از اطلاعات جدید و کاربردی یا مطالب جدید هستند و می‌توانند به افزایش اطلاعات ما و البته سرگرم شدنمان کمک کنند.

چرا باید پادکست گوش بدیم؟
چرا باید پادکست بشنویم؟

به علاوه در مقایسه با رادیو، محتوای پادکست‌ها جدیدتر است و از آنجا محدودیت یا نظارتی بر ساخت آنها وجود ندارد، تنوع و شفافیت زیادی دارند. این نکته هم مهم است که هر وقت بخواهید می‌توانید پادکست را متوقف کنید یا آن را بارها گوش کنید.

نکتۀ دیگر آنکه لحن پادکست‌ها صمیمی‌تر است و همین باعث می‌شود آنچه در پادکست می‌شنویم راحت‌تر از رسانه‌های دیگر در ذهنمان بماند. سازندگان پادکست‌ها موضوعات روز را برای برنامه‌هایشان انتخاب می‌کنند، موضوعات جذابی که می‌تواند باب بحث و تبادل نظر را بین افراد باز کند و به ارتباطات افراد رنگ و بوی دیگری ببخشد.

همۀ این موارد موجب محبوبیت پادکست‌ها میان مردم شده و توجه‌ها را به سوی این رسانۀ جدید جلب کرده است.

چند نوع پادکست داریم؟

پادکست‌ها را می‌توان براساس موضوع محتوی و سبک اجرایی که تولیدکنندۀ محتوی در نظر دارد، به گروه‌های محتلفی تقسیم کرد. شاید اولین پادکست‌هایی که در ایران شنیده شدند دربارۀ موضوعات فرهنگی و تاریخ معاصر بودند، اما پادکست‌ها می‌توانند دربارۀ هرچیزی باشند، از کتاب و کتاب‌خوانی گرفته تا پزشکی و روان‌شناسی، زبان، موسیقی، سیاست، پرونده‌های معروف جنایی، کمدی، هنر و… .

از نظر اجرا ممکن است یک پادکست به شکل مونولوگ (تک‌گویی) و با یک گوینده ضبط شود، ممکن است شکل مکالمه و بحث داشته باشد و چند نفر در آن دخیل باشند یا حتی مصاحبۀ یک گوینده با مهمان آن پادکست باشد.

در بعضی از پادکست‌ها هم ممکن است چند نفر دور هم جمع شوند و در مورد موضوع مشخصی تبادل نظر کنند. پادکست‌ها را از نگاه دیگری هم می‌توان تقسیم کرد؛ گاهی یک پادکست شکل روایی دارد و داستان‌گویی فرم اصلی آن است اما در مقابل گروه دیگری از پادکست‌ها ممکن است مستند باشند.

پادکست‌ها کجا هستند؟

تا همین یکی دو سال قبل پادکست‌ها را می‌توانستید در سایتی که تولیدکننده ایجاد کرده بود بیابید و از آنجا به رایگان دانلود کنید، کمی بعدتر با فراگیرشدن تلگرام هر پادکست یک کانال تلگرامی داشت که همۀ قسمت‌هایی که تولید کرده بود را آنجا در اختیار شنوندگان قرار می‌داد.

با توسعۀ تلفن‌های هوشمند و فراگیرشدن استفاده از اپلیکیشن‌ها پادکست‌ها هم راهشان به سوی استفاده از اپلیکیشن‌ها باز کردند، حالا Castbox، Google Podcasts، Spotify، Apple Podcast و بسیاری دیگر از اپلیکشن‌ها مکانی امن برای ارائۀ پادکست و البته شنیدن آنها هستند.

چرا باید پادکست بشنویم؟
چرا باید پادکست بشنویم؟

البته برای کامپیوترهای شخصی هم نرم‎افزارهایی وجود دارد که امکان دسترسی به پادکست‌ها را فراهم می‌کند. پادکست‌ها به راحتی در دسترس هستند و کافی است فقط موضوع مورد علاقۀ خود را برای شنیدنشان انتخاب کنید.

کاربردهای پادکست

پادکست‌ها می‌توانند به عنوان مجلات شنیداری مستقل موضوعات مورد نظر تولیدکنندگانشان را مطرح کنند، با این حال امکان کسب درآمد نیز از آنها وجود دارد. بسیاری از تولیدکنندگان محتواهای شنیداری، با گرفتن اسپانسر و تبلیغ برای یک برند یا تولیدکننده در میان برنامه‌هایشان کسب درآمد می‌کنند.

بعضی نیز بدون آنکه صرفاً به کسب درآمد فکر کنند، از پادکست مانند هر رسانۀ دیگری برای اطلاع‌رسانی اهداف و برنامه‌هایشان استفاده می‌کنند یا شیوه‌های کاری‌شان را برای جذب مخاطب یا مشتری بیشتر توضیح می‏دهند.

بعضی پادکست‌ها هم جنبۀ آموزشی دارند و حتی برای آموزش زبان‌های خارجی یا کارهای فنی ساخته می‌شوند. پادکست‌ها کاربردهای بسیاری دارند و حتماً به جز آنچه شنیده‌ایم، برای مقاصد دیگری هم از آنها استفاده می‌شود.

پادکست نیکان

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت، همیشه تلاش کرده است از امکانات روز استفاده کند و با تولید محتوای جذاب اهداف خیر خود را برای مخاطبان تشریح کند. از همین رو ساخت پادکست نیز در برنامه‌های گروه تبلیغات این خیریه قرار گرفته است.

از سوی دیگر نیکان تلاش می‌کند تا همۀ مخاطبان خود را پوشش دهد، به همین دلیل با ساخت پادکست می‌تواند پیام خود را به مخاطبان نابینا نیز برساند.

چرا باید پادکست بشنویم؟
چرا باید پادکست بشنویم؟

پادکست‌های نیکان معمولاً به صورت داستانی و روایی ساخته می‌شوند و در هر کدام آنها داستان زندگی یک مددجو، مشکلات و رنج‌های او، اینکه چگونه با نیکان آشنا شده و چطور خیریه مشکل او را حل کرده است روایت می‌شود.

این داستان‌ها ملموس و جذاب هستند و شنونده را از لحاظ احساسی درگیر می‌کنند. به این ترتیب نیکانی‌ها می‌توانند مخاطبان بیشتری را با فعالیت‌هایشان آشنا کنند و در هر قسمت10 دقیقه‌ای از «قصۀ آدم‌ها» شیوۀ کار خیریه را توضیح دهند.

تا زمان انتشار این مطلب 3 پادکست نیکان منتشر شده است که آنها را می‌توانید در Castbox پیدا کنید یا از این لینک بشنوید.  

دوباره برمی‌گردیم به ابتدا، چرا باید پادکست بشنویم؟ شاید به این دلیل که ممکن است میان پادکست‌ها به «قصۀ آدم‌ها» برخورد کنیم و تصمیم بگیریم آن روز یک کار خیر انجام دهیم.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما