روز جهانی حقوق بشر

دهمین روز از دسامبر هر سال یادآور روزی است که مجمع عمومی سازمان ملل، اعلامیۀ روز جهانی حقوق بشر را در سال 1948 تصویب و اعلام کرد. این سند بیش از هر متنی در جهان ترجمه شده است و از این نظر رکورددار است. در حال حاضر ترجمۀ این سند به 500 زبان موجود است. اعلامیۀ جهانی حقوق بشر الهام‌بخش همۀ کشورها و مردمان است تا بتوانند با هر انسان زنده‌ای رفتار کنند و آزادی و خوشبختی را بیابند. در روز حقوق بشر، دوباره اهمیت اعلامیۀ جهانی حقوق بشر و اهمیت مفهوم حقوق بشر را به خود یادآوری می‌کنیم، زیرا بدون آنها زندگی صلح‌آمیز انسان‌ها ممکن نخواهد بود.

در ادامه می‌خوانید:

تاریخچۀ روز جهانی حقوق بشر

19 دسامبر سال 1948 مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلامیۀ جهانی حقوق بشر را تصویب کرد. محبوبیت این روز را شاید بهتر بتوان با تمبر یادبودی که از سوی ادارۀ پست سازمان ملل در سال 1952 منتشر شد، نشان داد. تمبری که بیش از 200هزار سفارش دریافت کرد.

بیشتر بخوانید: درباره شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد

هدف اعلامیۀ حقوق بشر تعیین استاندارد زندگی برای همۀ مردم در سراسر کُرۀ زمین است. به این ترتیب همۀ کشورهای عضو سازمان ملل تشویق خواهند شد برای رسیدن به استانداردهای زندگی مردم خود تلاش کنند.

حقوق بیشتر از آنکه از نظر قانونی لازم‌الاجرا باشند، جنبۀ اعلامی دارند؛ اما معمولاً عقیده بر آن است که مفاد آن بر نحوۀ درک مردم از حقوق بشر تأثیر دارند و به همین دلیل نیرویی برای خیر هستند.

هر سال موضوع متفاوتی برای روز حقوق بشر انتخاب می‌شود. به‌عنوان مثال در سال 2014 شعار «هر روز، روز حقوق بشر است» و در سال 2016 «امروز برای دفاع از حقوق کسی بایستید» بود. درست است که ما باید هر روز حقوق بشر را به یاد داشته باشیم؛ اما 10 دسامبر باید کمی بیشتر به یاد آن باشیم و بکوشیم همۀ انسان‌های اطراف خود را به یکسان ارج نهیم.

روز حقوق بشر
روز جهانی حقوق بشر

اعلامیۀ حقوق بشر چه می‌گوید؟

اعلامیۀ جهانی حقوق بشر دستاورد مستقیم جنگ جهانی دوم است و برای نخستین بار حقوقی که تمام انسان‌ها سزاوار آن هستند را بیان می‌کند، در نتیجه حقوق بشر به حقوقی گفته می‌شود که مردم در همۀ زمان‌ها و مکان‌ها از آن برخوردارند.

این اعلامیۀ ۳۰ ماده‌ای دیدگاه سازمان ملل متحد در مورد حقوق مدنی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی‌ همۀ انسان‌ها را شرح می‌دهد. منشور بین‌المللی حقوق بشر از میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و دو پروتکل انتخابی آن تشکیل شده‌است.

این اعلامیه شامل مقدمه و سی ماده است. مقدمه دلایل تاریخی و اجتماعی را که منجر به نیاز برای نوشتن یک اعلامیه بود، مطرح می‌کند. مواد ۱ و ۲ پایۀ اصلی مفاهیم کرامت، آزادی، برابری و برادری را بنا می‌کنند. مواد ۳ تا ۵ به سایر حقوق فردی مانند حق زندگی و منع برده‌داری می‌پردازند. مواد ۶ تا ۱۱ به اساسِ قانونیِ حقوق بشر با تمهیداتی برای دفاع در زمان نقض قوانین، اشاره می‌کنند. مواد ۱۲ تا ۱۷ به حقوق فردی مانند حق آزادی حرکت در جامعه می‌پردازند.

مواد ۱۸ تا ۲۱ به آزادی‌های سیاسی، عمومی و روانی از جمله آزادی اندیشه، نظر، دین، وجدان، آزادی بیان و آزادی تشکیل نهادهای مدنی می‌پردازند. مواد ۲۲ تا ۲۷ بر حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی افراد از جمله حق سلامتی تأکید می‌کنند. مواد ۲۸ تا ۳۰ نیز بر روش استفاده از قوانین اعلام شده و همچنین مواردی که قابل اجرا نیستند، می‌پردازند.

این اعلامیه بر حقوق افراد در جامعه تأکید می‌کند و می‌گوید نباید از این مواد به‌ شکلی استفاده شود که با اهداف ملل متحد در تضاد باشد.

آیا تمایل دارید خدمات حقوق بشر دوستانه انجام دهید، بنابراین می توانید در خدمات تامین مایحتاج زندگی نیازمندان به ما کمک نمایید.

حقوق بشر روی خط تاریخ

1865؛ آزادی!

در این تاریخ برده‌داری در ایالات متحده لغو شد. پیش از این کشور برده‌داری در بریتانیا و فرانسه نیز از میان برداشته شده بود.

1941 تا 1945؛ هلوکاست

هولوکاست دوره‌ای واقعاً وحشتناک در تاریخ بود و باعث مرگ 11 میلیون نفر (و عذاب بسیاری دیگر) شد که زندگی آنها توسط هیتلر و آلمان نازی «بی‌اهمیت» تلقی شده بود.

دسامبر 1948؛ حق بر حقوق بشر

اعلامیه جهانی حقوق بشر (UDHR) به تصویب رسید.

2015؛ برابری برای همه!

فنلاند در این سال قانون برابری و رفع تبعیض را تصویب کرد. به موجب این قانون، همۀ مشاغل موظف شدند، برابری را میان همۀ کارمندان خود رعایت کنند و این موضوع را مبنای نحوۀ پرداخت حقوق آنان قرار دهند.

تاریخچه روز جهانی حقوق بشر
تاریخ روز جهانی حقوق بشر

چگونه روز حقوق بشر را گرامی بداریم؟

به یک مؤسسۀ خیریۀ مورد علاقۀ خود کمک کنید

ببینید که آیا خیریه‌ای وجود دارد که از حقوق بشر دفاع کند و واقعاً برای شما جالب باشد؟ شاید امروز روزی باشد که آنها را به یاد آوریم و به آنها کمک مالی کنیم.

در یک رویداد حقوق بشر شرکت کنید

کنفرانس‌های سیاسی، نشست‌ها، نمایشگاه‌ها، رویدادهای فرهنگی و مناظره‌هایی در این روز برگزار می‌شود. چرا در یکی از آنها شرکت نمی‌کنید و بخشی از جامعه نمی‌شوید؟

حمایت خود را از حقوق بشر نشان دهید

با ارسال مطلبی در فضای مجازی یا شرکت در بحث‌های آنلاین، حمایت خود را از حقوق بشر نشان دهید.

پروژه های حمایتی نیکان نیز جزء پروژه های بشر دوستانه می باشد، در نتیجه شما عزیزان نیز در انجام این پروژه ها مار یاری نمایید.

5 واقعیت دربارۀ حقوق بشر

حقوق بشر در تاریخ

پادشاه ایران، کوروش دوم یا همان کوروش کبیر، بنیانگذار اولین امپراتوری ایران، نخستین منشور حقوق بشر را تدوین کرد. او بردگان را آزاد کرد. او برابری نژادی را برقرار کرد و به همۀ مردم حق انتخاب مذهبی داد.

حقوق خود را بدانید

براساس اعلامیۀ حقوق بشر، افراد از مجموعه‌ای حقوق ابتدایی برخوردار هستند؛ مثلاً به‌موجب مادۀ 24 این اعلامیه هرکس حق دارد از اوقات فراغت و تعطیلات برخوردار باشد.

به فکر بچه‌ها باشید

در حال حاضر حدود 250هزار کودک سرباز در 20 کشور جهان وجود دارد. حدود 40‌درصد از آنها دخترانی هستند که اغلب به عنوان بردۀ جنسی مورد استفاده قرار می‌گیرند و مبارزان مرد آنان را به همسری می‌گیرند.

یک نبرد طولانی

جنبش حق رأی زنان 17 سال به طول انجامید. زنان به رهبری سوزان بی. آنتونی و دیگران، برای به‌دست‌آوردن حق رأی اعتراض کردند و دولت‌ها قبل از اینکه قانون حق رأی زنان در سال 1902 به صورت فدرال تنظیم شود،در روندی بسیار زمان‌بر، یعنی از سال 1894 تا 1911به آنها برای رأی‌دادن اجازه دادند.

یک مشکل جهانی

بر اساس آخرین آمار جمعیتِ جمع‌آوری‌شده از سوی یونیسف، تخمین زده می‌شود، سالانه 12 میلیون دختر زیر 18 سال در جهان ازدواج می‌کنند.

واقعیت های حقوق بشر
واقعیت های روز جهانی حقوق بشر

چرا روز حقوق بشر مهم است؟

مردم سزاوار عدالت و احترام هستند

همۀ ما برابر به دنیا آمده‌ایم و باید با ما چنین رفتار شود. هر فردی سزاوارِ داشتن مجموعه‌ای از حقوق است که به موجب آن می‌تواند همان‌طور که می‌خواهد زندگی کند، بدون اینکه تحت ظلم، سرکوب یا مالکیت شخص دیگری قرار گیرد.

پیشرفت ما را نشان می‌دهد

در حالی که هنوز راه درازی در پیش است، ما باید لحظه‌ای را در نظر بگیریم و اذعان کنیم که پیشرفت در حال انجام است و جهان نسبت به چند صد سال پیش، مکان بهتر و عادلانه‌تری برای افراد بیشتری است. بیایید آن را تصدیق کنیم و سپس با بهبودهایی که هنوز باید انجام شوند، ادامه دهیم.

وحدت را ترویج می‌کند

در ابتدا 48 کشور عضو سازمان ملل بر اعلامیۀ حقوق بشر توافق کردند. این 48 کشور باور دارند که زندگی باید برای همه بهتر باشد.

خیریه‌ها و حقوق بشر

برای آنکه نخستین اصل حقوق بشر یعنی آزادی مشمول حال هر انسانی شود او باید توانایی این را داشته باشد که نیازهای اولیۀ خود را تأمین کند و آنقدر قدرت اقتصادی داشته باشد که بتواند برای سرنوشتش تصمیم بگیرد.

فقر یکی از مهم‌ترین عواملی است که افراد را مجبور می‌کند به حداقل زندگی رضایت دهند، همواره مشغول تأمین نیازهای اولیۀ زندگی خود باشند و در نتیجه توان رسیدن به حقوق انسانی خود را نداشته باشند.

خیریه‌ها از جمله نهادهایی هستند که به افراد کمک می‌کنند با پشت سر گذاشتن فقر، توان تصمیم‌گیری برای سرنوشت خویش را به دست آورند. مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت از آن دست خیریه‌هایی است که خودکفا و مستقل‌کردن مددجویان را هدف اصلی خود می‌داند، شرح زندگی این مددجویان و خدماتی که دریافت کرده‌اند را می‌توانید در اینستاگرام نیکان بخوانید.

این مؤسسۀ خیریه که خود را حامی خوانواده می‌داند، فراهم‌کردن شرایط اشتغال، تأمین و تعمیر مسکن، توزیع بسته‌های معیشتی، ارائۀ خدمات درمانی و آموزشی را در برنامۀ خود دارد. مددجویان نیکان اعضای اصلی این خیریه هستند و حقوق آنان برای مؤسسه اهمیت بسیاری دارد. در روز حقوق بشر، یادمان می‌ماند که یکی از مهم‌ترین راه‌های گرامیداشت این روز کمک به خیریه‌هاست.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما