روز جهانی معلولان و خیریه ‎ها

از سال ۱۹۹۲ میلادی، سوم دسامبر هر سال برابر با ۱۲ آذر از سوی مجمع عمومی‌سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی معلولان انتخاب شده است. از جمعیت 7میلیاردنفری جهان، بیش از پانصد میلیون نفر به دلیل نقص در سیستم مغزی، جسمی‌و حسی معلول هستند.

منشور سازمان ملل، دلیل اصلی درنظر گرفتن روزی برای معلولان را توجه به نیازهای افرادی می‌داند که باوجود محدودیت‌های مختلف حق دارند مانند دیگران از امکانات رفاهی و اجتماعی برخوردار شوند. براساس این منشور صرف نظر از علت، کیفیت و شدت نقص و ناتوانی‌، معلولان نیز دارای همان حقوق اساسی هستند که سایر افراد یک جامعه باید از آن برخوردار باشند. در این میان برخورداری از یک زندگی دلپذیر و معمولی، مهم‌ترین حق معلولان است.

با این حال در سال‌های گذشته فقر موجب شده است که بسیاری از معلولان نتوانند زندگی درخور شأن خود را داشته باشند و به همین دلیل است که روز جهانی معلولان و خیریه ‎ها پیوندی جالب توجه با هم پیدا می‌کنند. سال‌هاست که خیریه‌ها مسائل درمانی، آموزشی و اقتصادی معلولان را دنبال می‌کنند و می‌کوشند وضعیت زندگی آنان را بهتر کنند.

چنانچه شما هم دوست دارید جزء خیرین نیکان باشید، می توانید محصولات موسسه را خریداری نمایید، مبلغ موردنظر از فروش هر محصول از جمله تقویم رومیزی، بنرهای تسلیت، عروسک های دست ساز وغیره به حساب افراد نیازمند واریز می شود.

در ادامه می‌خوانید:

تاریخچۀ روز جهانی معلولان

سازمان ملل متحد در سال 1992 سوم دسامبر را روز جهانی معلولان را انتخاب کرد، این سازمان معتقد است که داشتن چنین روزی در تقویم گامی مهم به سوی تحقق بخشیدن، صلح، امنیت و توسعه پایدار در آینده است. این روزی برای نگاه دوبارۀ دولت‌ها به رفاه معلولان و در اولویت قراردادن آنان در سیاست‌گذاری‌های آیندۀ رفاه اجتماعی است.

در این روز هم از زندگی چنین افرادی تجلیل می‌شود و هم واقعیت زندگی و مشکلات آنان باید شناسایی شود. به همین دلیل هم مسئولان و هم مردم باید در رویدادهای این روز مشارکت داشته باشند و به آن اهمیت دهند.

روز جهانی معلولان و خیریه ‎ها
معلولان ذهنی

در سال 1976 سال‌ها پیش از آنکه چنین روزی انتخاب شود، مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد که سال 1981 به عنوان «سال جهانی افراد معلول» نام‌گذاری خواهد شد. تمرکز بر برابری اجتماعی و شناخت جنبه‌های مشارکت اجتماعی دربارۀ آن موضوعات مهمی بود که در رویدادهای سال 1981 به آن توجه شد. از آنجا که یک سال برای اجرای تغییرات بالقوه و توصیه‌شده بسیار محدود بود، مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصمیم گرفت در یک دهۀ پس آن اقدامات لازم برای کمک به رفع مشکلات افراد معلول در کشورها انجام شود. پس از همۀ این تلاش‌ها بود که در سال 1992 روزی برای یادآوری هر سالۀ زندگی معلولان در سازمان ملل انتخاب شد.

با خرید کارت پستال خیریه شما هم در کارهای نیک ما سهیم شوید.

معلول کیست؟

پیش از آنکه دربارۀ معلولان و مسائل آنان صحبت کنیم، شاید بد نباشد از خود بپرسیم معلول کیست؟ کم‌توان یا معلول به کسی گفته می‌شود که به علت نقص جسمی‌یا ذهنی (چه مادرزاد وچه غیر آن) اختلال مستمر و قابل توجهی در سلامت و کارآمدی عمومی‌ او ایجاد شده و در سطوح مختلف توانایی انجام کارهای روزمره و امور معمول زندگی را ندارد.

معلولیت انواع مختلفی دارد، بعضی از آنها مادرزادی هستند و بعضی بر اثر حادثه‌های مختلف و جنگ رخ می‌دهند. گاه بیماری‌های مزمن موجب معلولیت می‌شوند و در همۀ آنها فرد از فعالیت‌های عادی زندگی دور می‌ماند.

معلولیت‌ها ممکن است موجب از رفتن بینایی و شنوایی شوند. اعضای داخلی بدن را از کار اندازند یا دستگاه عصبی افراد را مختل کنند.

جدا از معلولیت‌ها جسمی مشکلات سلامت روان که موجب ناتوانی فرد شوند هم معلولیت محسوب می‌شوند و در روز جهانی معلولان به همۀ آنها باید توجه کرد.

بعضی از افراد نیازمند خیریه ما بیماران بی بضاعتی هستند، که به پیوند سلول بنیادی نیاز دارند، اگر می توانید

اهدای سلول بنیادی انجام دهید، لطفا در این کار خیر سهیم شوید.

مشکلات معلولان در ایران

معلولان ایران مسائل بسیاری دارند، نه تنها حقوق ابتدایی آنان برای اشتغال و تحصیل کاملاً تأمین نیست بلکه ساخت شهرها و شکل ساختمان اداره‌ها و خدمات شهری هم برای استفادۀ این افراد مناسب‌سازی نشده است. با این حال در مجموع مشکلان آنان را می‌توان به چند بخش تقسیم کرد.

نامناسب بودن امکانات حمل و نقل: یکی از مشکلات اصلی معلولان دشواری استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی و جابه‌جایی درون و برون‌شهری است. در داخل شهر‌ها امکان استفاده از وسایل حمل‌ونقل برای آن‌ها دشوار است. نبود صندلی‌های مناسب در مترو و اتوبوس‌های شهری، وجود پیاده‌روهایی با عرض کم و استفاده از مصالح نامناسب برای ساخت آن‌ها تردد با ویلچر را هم دشوار می‌کند. در سفاری برون‌شهری هم نه‌تنها وسایل حمل‌ونقل مناسب نیست بلکه امکانات بین راهی هم مناسب با نیازهای معلولان طراحی نشده است.

شناخت مشکلات معلولان در جامعه
مشکلات معلولان در ایران

اشتغال: در قوانین ایران موضوعی به نام قانون ۳ درصد وجود دارد که براساس آن دستگاه‌های دولتی ۳ درصد افراد استخدامی خود را ‌باید از میان معلولان انتخاب کنند، هرچند این قانون آن طور که باید و شاید اجرا نمی‌شود.

تحصیل و آموزش: معلولان به دلایل متعددی از آموزش دور می‌مانند، نبود امکانات آموزشی مناسب در مناطق محروم، آموزش ندیدن معلمان، تبعیض خانواده‌های ناآگاه میان کودکان معلول و سالم همه و همه معلولان را از آموزش در مقاطع مختلف تحصیلی دور می‌کند.

معلولان به دلیل ناتوانی از تردد در شهرها، ندیدن آموزش و استخدام نشدن با خطر فقر و مشکلات اقتصادی جدی مواجه هستند. آنان امکان تفریح و ورزش هم ندارند و مراکز تفریحی برای استفادۀ آنان مناسب نیست. همۀ این موارد موجب شده است که آنان از ازدواج و تشکیل خانواده هم دور بمانند.

آیا می دانستید محصولات همه دست ساز و متعلق به خود افراد نیازمند یا کارکنان خیریه است؟ عروسک های دست ساز و پک شکلات های نیکان ساخته دست افراد تحت پوشش خیریه است.

چرا روز جهانی معلولان مهم است؟

چون مردم، مردم هستند

این روز برای نشان دادن همبستگی و حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، در تلاش برای فراگیرشدن توجه به حقوق اجتماعی آنان است. در چنین روزی هم باید به این فکر کنند که هیچ یک از مردم با هم تفاوتی ندارند و همه باید در بهره‌مندی از امکانات اجتماعی برابر باشند.

توانمندسازی و تغییر

در چنین روزی مردم می‌توانند دربارۀ معلولیت صحبت کنند و درگیر آن شوند تا تغییرات بزرگ و کوچک ایجاد شود. معلولان باید برای تحقق چنین تغییری توانمند شوند و این مرحله بدون توجه بیشتر همۀ ما و افزایش امکانات کامل نخواهد شد.

شناخت جهانی

معلولیت یک پدیده جهانی است که حدود 15 درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. با وجود چنین تعداد زیادی از افراد دارای معلولیت، شناخت این افراد و تجلیل از آنها در سراسر جهان باید فراگیر شود.

معولا نیز جزئی ازجامعه هستند.
توجه به زندگی و تفریحات معلولان

5 واقعیت دربارۀ معلولیت

ناتوانی و فقر یک دیگر را تقویت می‌کنند. معلولان در جوامعی که درآمد کمتری دارند، بیشتر از افراد معلول کشورهای برخوردار ناتوان می‌مانند.

زنان، کودکان و سالمندان آسیب پذیر هستند. این نکته جالب توجه است که حتی در میان معلولان هم مردان کمتر از زنان، کودکان و افراد مسن در معرض ناتوانی هستند.

برخی از مطالعات نشان می دهد که جوانان در گروه سنی 10 تا 19 سال بیشترین میزان معلولیت را دارند.

25 درصد از افراد 20 ساله در معرض خطر معلولیت هستند. گفته می شود قبل از بازنشستگی، از هر چهار جوان 20 ساله حداقل یک نفر دچار معلولیت می‌شود.

9 درصد از معلولیت‌ها به دلیل تصادفات است. این بدان معنی است که تصادفات احتمالاً کم‌ترین دلیل برای معلول‎شدن یک فرد سالم هستند.

چگونه روز جهانی معلولان را گرامی بداریم؟

با معلولیت درگیر شوید

کتاب‌های شگفت‌انگیزی وجود دارد که توسط معلولان نوشته شده‌اند. فیلم‌های مشهور زیادی هم دربارۀ زندگی معلولان ساخته شده‌ است. در روز جهانی معلولان می‌توانید یک فیلم یا کتاب دربارۀ مسائل معلولان را انتخاب کنید تا زندگی آنان را بهتر نقد کنید.

انتشار آگاهی

به رویدادی ویژۀ این روز بپیوندید. اگر در دانشگاه یا مؤسسه‌ای فرهنگی مشغول تحصیل و کار هستید، کنفرانسی برگزار کنید. اگر اهل پادکست ساختن هستید موضوع این‌ روزهای خود را به معلولان اختصاص دهید و سعی کنید مخاطبانتان را از مشکلات و مسائل معلولان آگاه کنید.

زبان‌های ویژۀ افراد ناتوان را یاد بگیرید

ناتوانی فقط محدود به نقص جسمی نیست و بسیاری از معلولان به دلیل ناتوانی در ارتباط ممکن است دچار مشکلات شوند.  مهم است که همۀ ما دربارۀ چگونگی ارتباط افراد با معلولیت‌های مختلف بیشتر بدانیم.

یادگیری چیزهایی مانند زبان اشاره، اصطلاحات صحیح برای ارتباط انسانی با معلولان و شناخت راه‌های تعامل با آنان یکی از بهترین کارها در روز جهانی معلولیت است.

اهدا جوایز به معلولان در روز جهانی معلولان
کمک به معلولان نیازمند

روز جهانی معلولان و خیریه ‎ها

پیوند روز جهانی معلولان و خیریه ‎ها ناگسستنی است، مؤسسه‌های خیریۀ بسیاری در جهان وجود دارد که در شکل‌های مختلف به معلولان کمک می‌کنند. برای معلولان که معمولاً گرفتار مشکلات اقتصادی هستند، تأمین هزینه‌های زندگی و درمان شاید یکی از مهم‌ترین مسائلی باشد که با آنها درگیر هستند.

به همین دلیل خیریه‌ها تمرکز خود را بر فراهم‌کردن این امکانات می‌گذارند. بعضی به طور مستقیم امکانات درمانی و معیشتی در اختیار معلولان می‌گذارند، بعضی دیگر با ایجاد اشتغال تلاش می‌کنند که آنها را به استقلال برسانند و گروهی دیگر ایجاد آسایشگاه برای نگهداری از معلولان را هدف اصلی خود می‌دانند.

مؤسسۀ خیریۀ نیکان ماموت، یکی از خیریه‌هایی است که کمک به معلولان و خانواده‌های آنان را از جملۀ مهم‌ترین برنامه‌های خود می‌داند.

به تأمین مسائل معیشتی و پیگیری درمان معلولان که می‌توانید گزارش آنها را در اینستاگرام مؤسسه دنبال کنید، نیکان با تهیۀ قلک‌های در بطری و باتری به شکل منظم برای معلولان ویلچر و پروتزهای درمانی تهیه می‌کند.

در حال حاضر قلک باتری و در بطری و استندهای بزرگ آن در فروشگاه‌ها، کارخانه‌ها، مدارس، ادارهات و خانه‌ها وجود دارد تا با فروش مواد جمع شده در آنها هزینۀ لازم برای خرید ویلچر و پروتزهای مخصوص معلولان تحت حمایت نیکان تأمین شود. شما هم می‌توانید با نیکان در این کار خیر همکاری کنید و در روز جهانی معلولان یکی از این قلک‌ها را درخواست کنید.

روز جهانی معلولان و خیریه ‎ها دو سوی راهی به سوی زندگی بهتر معلولان هستند، در این روز خیریه‌ها می‌توانند دوباره به یاد مددجویان معلولشان باشند و حامیان می‌توانند با حمایت بیشتر از خیریه‌ها آنها را در مسیر فعالیتشان یاری کنند.

نظرات

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟
نام و نام خانوادگی
موبایل
نظر شما